HÍREK

FOLYTATÓDIK A FERTŐDI KASTÉLY FELÚJÍTÁSA

Jövőre több mint egymilliárd forintos európai uniós és állami támogatással folytatódik a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációja. A többi között felújítják a kiskastélyt, amely egyfajta zenei képzési központtá alakul, a főépületben pedig megújul Mária Terézia egykori lakosztálya, ahol színház- és operatörténeti kiállítást is nyitnak. Ezen túl összekötő szárnyat építenek a narancsház és a kiskastély között, rekonstruálják a díszudvar kandelábereit, és restaurálják a keleti és a nyugati kamarakertek kerítését. A világörökség részét képező barokk kastély felújítása 2009 szeptembere óta tart, az első két ütem költségei több mint 3,5 milliárd forintot tesznek ki.


MEGÚJUL A SOMOGYVÁRI BENCÉS APÁTSÁG

Másfél milliárd forintból újulhat meg tíz nemzeti emlékhelyünk egyike, a hazai és európai viszonylatban is kiemelkedő történelmi jelentőségű somogyvári bencés apátság, Szent László király első nyughelye. Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés nyomán a romterület mellett korszerű látogatóközpont létesül, ahol a látogatók megismerkedhetnek majd a Kupavárhegy történetével, Szent László király életével és korával, a bencés apátság történetével és kultúránkban betöltött szerepével. A tervek szerint a látogatóközpont környékén egy közparkot is létesítenek, ahonnan a romterületig fog vezetni az 1,2 kilométer hosszú Szent László sétaút.

ÚJ SZEREPBEN A FAPADOS TERMINÁL

A hónapokkal ezelőtt bezárt régi ferihegyi repülőtér Terminal 1 Airport Event Center néven rendezvényközponttá alakult, és mostantól céges és magánrendezvényeknek ad otthont. A Bauhaus stílusú, műemléki védettség alatt álló épület közel 2000 nm-en, három földszinti csarnokkal, hatalmas galériával és kifutópályára néző tetőteraszszal várja a nagyobb létszámú konferenciák, ügyféltalálkozók, gálavacsorák vendégeit, ám a helyszín akár autóbemutató rendezésére is alkalmas.

TÉL AZ ALPOK DÉLI OLDALÁN

 Karintia, Ausztria legdélebbi tartománya hóbiztos sípályákkal, az átlagnál több napsütéssel és Villachban új termálfürdővel várja a téli sportolásra és pihenésre indulókat. A családosokat pedig külön kedvezményekkel és programcsomagokkal – így a 12 éven aluliak Bad Kleinkirchenben napi egy euróért síelhetnek, Katschban külön gyermekvilágot alakítottak ki, a síiskolákban pedig a felnőttek és a gyerekek egyaránt különleges, háromnapos síoktatásban vehetnek részt, amelyek sikertelenség esetén pénzvisszafizetést garantálnak. További infó: www.karintia.com

PIHENÉS ÉS LAZÍTÁS SVÁJCBAN

A kiváló síterepekkel rendelkező alpesi országban az idén külön programajánlat várja a nyugalomra és csendre vágyókat. Gyönyörű gyalogtúra-útvonalak vezetnek például Davos kolostoraihoz, a többezres hegycsúcsok alatt a látogatók hótalpas túrákon vehetnek részt, és napozóteraszok, rusztikus hegyi vendégházak, alpesi szállók és jégkunyhók szolgáltatásait egyaránt igénybe vehetik. Egyes családi síterepeken a szállás, a síelés és a hegyi vasutak használata a kilenc év alatti gyerekeknek ingyenes. További infó: www. myswitzerland.com.

ABBA MÚZEUM NYÍLIK STOCKHOLMBAN

A múzeumot a svéd főváros központjában, a Királyi-szigeten helyezik el, ahol a Vasa Hajómúzeum, a Skanzen, valamint a város vidámparkja is található. Az állandó kiállítás az év végére elkészülő Swedish Music Hall of Fame zenei múzeum főépületében kap majd helyet, és várhatóan 2013 áprilisában nyílik meg. A múzeum az eddig világot járó ABBAWORLD kiállítást fogja felváltani. Bemutatja az 1970-ben alakult zenekar történetével összefüggő tárgyakat, személyes holmikat, ismert színpadi ruhákat, hangszereket, lemezeket és még soha nem látott és hallott hang- és  Filmfelvételeket is. A projektet egy svéd alapítvány finanszírozza, amelynek támogatói többek között a mai svéd popzene kiemelkedő alakjai.

Top cikkek