Hírek

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

Hat héten át, november 11-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja – az ország 19 megyéjében, 98 múzeumban 450 program várja a látogatókat. Külön érdekesség, hogy idén az egyházi gyűjtemények is csatlakoztak a fesztiválhoz. Egyikük a budavári Mátyás-templom, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a restaurátori munka folyamataiba, és vezetéssel a toronyba is fellátogathatnak. A fesztivál programjai között a hagyományos kiállításokon kívül újszerű tárlatvezetések, programok, rendhagyó vállalkozások is lesznek. További infó: www.muzeumokoszifesztivalja.hu.


JÓ SZEZONT ZÁRTAK A BALATONI KEMPINGEK

A várakozásokat felülmúlva, 10-11 százalékkal nőtt a Balaton legnagyobb kempingláncát üzemeltető Balatontourist forgalma: 18 kempingben és két másik szálláshelyen 175 ezer vendég 630 ezer éjszakát töltött. Sokkal több holland, szlovák, cseh és lengyel turista érkezett, és nőtt a magyar, német, osztrák, belga és svájci kempingezők száma is. A rég nem látott növekedést a kedvező időjáráson kívül elősegítette a beruházás és a szolgáltatások bővítése is. Több mint százmillió forintot fordítottak többek között mobilházak vásárlására, új étterem nyitására, napkollektoros medencefűtésre és a játszóterek felújítására.

MEGÚJUL AZ EDELÉNYI KASTÉLY

Fokozatosan visszanyeri eredeti szépségét az edelényi kastély, amely a barokk építészetben Kelet-Magyarországon épp oly meghatározó épületegyüttes, mint a Dunántúlon a fertődi Esterházy-kastély. A 2,2 milliárd forintos fejlesztés 2008-ban kezdődött el, és a jövő év első felében fejeződik be. Mára a barokk kastély visszakapta a XVIII. századi pompáját, az épületet és a bejárat előtti parkot körülölelő építmények egységes rendszert alkotnak. A félköríves, földszinti helyiségekben látogatóközpontot, ajándékboltot, kávézót és múzeumpedagógiai részleget alakítanak ki, ahol akár élő történelemórákat is lehet majd tartani.

KITERJESZTETTÉK A FIZETŐS PARKOLÁST BÉCSBEN

Október 1-jétől a Gürteltől nyugatra eső városrészekre is kiterjed a fizetős parkolás Bécsben. Az új övezetekben munkanapokon 9–19 óra között maximum három órán át lehet otthagyni az autót, ami a régebbi fizetős kerületben maximum két órán át, 9–22 óráig lehetséges. A parkolójegyet trafikokban, benzinkutakon, cigarettaautomatáknál, autós szervezeteknél (ARBÖ, ÖAMTC), valamint a bécsi közlekedési vállalat jegyautomatáinál lehet megvenni. A tízperces ingyenes megálláshoz külön, lila színű parkolójegy szükséges. A parkolási díjat online vagy SMS-regisztrációt követően mobiltelefonon is lehet rendezni. További infó: www.parkeninwien.at.

PANORÁMAKÉP A BERLINI FALRÓL

Szeptember vége óta látható Berlin legújabb turistalátványossága, az a nagyszabású panorámakép, amely a Berlint csaknem 40 évig megosztó fal világát mutatja be. A 900 nm-es nyomtatott grafika – Yadegar Asisi berlini képzőművész alkotása – 20 darab, egyenként 3 méter széles és 15 méter hosszú színes nyomatból áll. A panorámaképet a Checkpoint Charlie-nál, az egykori Kelet- és Nyugat-Berlin közötti határ leghíresebb átkelőjénél állították ki egy kör alakú épületben. A látogatók egy 4 méter magas emelvényről tekinthetik meg a képet, amely egy elképzelt, nyolcvanas évekbeli őszi napon ábrázolja a határépítményt.

ÚJ TURISZTIKAI PORTÁL KERÉKPÁROZÓKNAK

Négy ország 44 kerékpárútvonalának 160 kirándulási és mintegy 60 kulturális programjavaslatát teszi elérhetővé egy új, turisztikai portál. A www.tourcentrope.eu oldal a Centrope régió, azaz Kelet-Ausztria, Nyugat-Szlovákia, Nyugat-Magyarország és Dél-Csehország kerékpáros útvonalait öleli fel. Bemutatja a régió legérdekesebb helyszíneit összekötő nemzetközi kerékpárútvonalakat, illetve mindazokat a helyeket, ahol kulturális és gasztronómiai élményekre, szórakozásra vagy sportolásra nyílik lehetőség.

Top cikkek