Mindenki mosolyog

Csoki- és ajándékosztás lesz ma Budapesten napközben a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és az Erzsébet téren. Az akció mögött ezúttal nem egy új termékkel előrukkoló cég áll, hanem – némi túlzással – a magyar turisztikai szakma, amely világnapját ünnepli.

Bár az ENSZ már harminckét évvel ezelőtt a turizmus világnapjává nyilvánította szeptember 27-ét, Magyarországon tavaly először szervezte meg a Magyar Turizmus Zrt. azt az országos programsorozatot, amely olyan sikeresnek bizonyult, hogy már aznap eldőlt, lesz jövőre, vagyis az idén is. És valóban: ma országszerte száz helyen várják a vendégeket erre az akcióra kitalált programokkal, apró ajándékkal a turisztikai szolgáltatók.

A világnapi megmozdulások célja idén is a turisztikai szakma és a lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentőségére – hangsúlyozzák a szervezők, akik ezzel az akcióval is tudatosítani kívánják, hogy a turizmus fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban. A számok magukért beszélnek: az ágazat körülbelül 400 ezer embernek biztosít munkát közvetlenül, ez a teljes foglalkoztatás 8,4 százalékát jelenti, és 1322 milliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez. Mint Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója a világnapi összefogás kapcsán kiemelte: az ágazat tavalyi eredményei meghaladták a válság előtti szintet, és az előzetes adatok idén is jó főszezont sejtetnek, ami örömünnepre nem, de derűlátásra már okot ad. Magyarország kereskedelmi szálláshelyein évente több mint nyolcmillió vendég tölt el több mint húszmillió vendégéjszakát. A beutazóforgalomból éves szinten több mint négymilliárd euró devizabevétel származik a nemzeti bank adatai szerint. Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának e heti ülésén – mint arról a Turizmus Panoráma Bulletin beszámolt – Horváth Gergely kifejtette: trendfordulót jelez, hogy a külföldi vendégszám 2010-hez képest tízszázalékos, a vendégéjszakák 8,3 százalékos tavalyi emelkedése után idén is hasonló, az év első hét hónapjában 7,5 százalékos külföldi vendégszám és 8,1 százalékos vendég éjszakaszám-bővülést regisztráltak, miközben megállt a kapacitások 2007 óta tapasztalható folyamatos bővülése. Az üdülési csekk és a kártya együttes, 25 milliárd forintos beváltási nagyságrendje magasabb volt,mint ami csekkből tavaly egész évben befolyt a szolgáltatókhoz. Ugyancsak pozitívum, hogy megállt a németek vendégszámának csökkenése is.

A világnapi programok egy részét szombaton több helyen megismétlik, a gyerekek számára pedig rajzpályázatot hirdet az MT Zrt. a Facebookon.

Top cikkek