HÍREK

SZÁZEZREN A POROSZLÓI ÖKOCENTRUMBAN

Az április végén megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum bő három hónap alatt több mint százezer látogatót fogadott. A százezredikként jegyet vásárló egri család tagjai az erről szóló oklevél mellé örökös belépőt és egy programokkal, ellátással megspékelt poroszlói hosszú hétvégét kaptak ajándékba. Az uniós pályázatban a projektgazda azt vállalta, hogy az átadást követő öt év valamelyikében a központ eléri a kétszázezres látogatószámot. Időarányosan a belépőt váltók száma azt jelzi: nem kizárt, hogy uniós kötelezettségnek az Ökocentrum akár már az idén eleget tesz.


SZEPTEMBERBEN ÚJRA BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL

A szeptember 12–16. között sorra kerülő Budavári Borfesztiválon idén a fiatal borászoké a főszerep. A rendezvény kiemelt vendége a Junibor – Fiatal Borászok egyesülete, díszvendége pedig Horvátország lesz. A gazdag kulturális kínálat igazi újdonsága, hogy a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezik meg a Magyar Jazz Napját a MoNaMo és Vendégei, valamint a Budapest Bossanova Quintet részvételével. A Basszusgitár Ünnep Jaco Pastoriusra emlékezik, a műsort a Ricardo Salsa Club zárja.

ÖTVENÉVES A BÜKI GYÓGYFÜRDŐ

Ötven éve nyitott meg a büki gyógyfürdő, az ország második legnagyobb fürdője. A Vas megyei település határában az 1960-as évek elején olajat kerestek, azonban meleg vizet találtak. Az első, akkor még egymedencés fürdő 1962. augusztus 19-én nyílt meg. A gyógyfürdő a Széchenyi Terv keretében előbb egymilliárd forintos fejlesztési támogatást kapott, ezzel 2,3 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre, majd 2008–2011 között újabb kétmilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Jelenleg 32 medencével, több mint 5200 m 2 vízfelülettel rendelkezik, gyógy-, strand- és élményfürdővel, komplett gyógyászattal, exkluzív szaunavilággal és Medical Wellness Centrummal várja a vendégeket.

A TOP100 NÉMET HELYSZÍN

Turisták megkérdezése alapján a Német Turisztikai Hivatal (DZT) elkészítette a legkedveltebb németországi látnivalók listáját, és azt TOP 100 elnevezéssel új, androidos és iOS készülékre egyaránt letölthető alkalmazásként közzé is tette. A toplistán mind a 16 szövetségi tartomány képviselteti magát valamilyen turisztikai attrakcióval, kulturális és természeti látnivalóval. További információ: www.germany.travel és www.germany.travel/top100.

CENTENÁRIUMOT ÜNNEPELT A SVÁJCI VASÚT

Európa legmagasabban fekvő vasútállomása, a Jungfrau vasút nemrégiben 100. születésnapját ünnepelte – ennyi idő telt el azóta, hogy olasz munkásoknak sikerült alagutat vájniuk az alpesi ország hegyeibe. A Jungfrau vasútállomás és a Jungfraujoch csúcs (3454 m) időközben igazi turistacsalogató helyszínné vált: évente mintegy 750 ezer látogatót vonzanak. Az évfordulót tűzijáték, valamint az Eiger és a Monch északi lejtőin, a vasút vonalán elhelyezett fáklyasor tette emlékezetessé.

BÉRKERÉKPÁR-RENDSZER VARSÓBAN

Mintegy ezer kerékpárral biciklikölcsönző-rendszert vezetettek be a lengyel fővárosban, csatlakozva a világ több mint 50 városában működő Veturilo rendszerhez. A kerékpárokat márciustól november végéig lehet igénybe venni az előzetes regisztrációt és az alapdíj befizetését (10 zloty = kb. 680 forint) követően. Aki ezt megtette, egyéni kódot kap, azzal használhatja a 60 állomáson kihelyezett kétkerekűeket. A szolgáltatás első 20 perce ingyenes; a kerékpárok maximum 12 órára kölcsönözhetők.

HELYREIGAZÍTÁS

A júliusi Utazás mellékletben írtakkal ellentétben Ciprus északi, Törökország által megszállt országrészét legálisan kizárólag Larnaca és Paphos repülőterén, illetve Larnaca, Lemesos, Paphos és Latchi kikötőin keresztül lehet megközelíteni. Törökországon keresztüli érkezést az ENSZ BT több, Magyarország által is tiszteletben tartott határozata tiltja.

SZEPTEMBER 27 – A TURIZMUS VILÁGNAPJA

A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a tavalyi sikert követve, idén is megünneplik hazánkban a turizmus világnapját. Szeptember 27-én és az azt követő napokban számos szolgáltató vendégbarát-akciókkal, kisebb-nagyobb ajándékokkal kedveskedik vendégeinek. A szervezők ily módon is fel kívánják hívni a figyelmet a turizmus fontosságára, amely közvetlenül közel 400 ezer főnek ad munkát, és 1322 ezermilliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez.

MEGNYÍLT A BÉCSI RITZ-CARLTON

Nemrégiben megnyitotta kapuit a 202 szobás Ritz-Carlton Vienna, amely a szállodacsoport kilencedik európai szállodája. A hotelben 43 lakosztály és egy 3300 négyzetméteres bálterem található, a bár a legfelső szinten kapott helyet. A szállodát négy kastély összekapcsolásával hozták létre, amelyek eredetileg 1860–1871 között épültek.

Top cikkek