A folyó már újraéledt

Kétezer embernek háromnapos programot szervezni 40 millió forintból szállással, étkezéssel már önmagában is tiszteletre méltó teljesítmény. Még inkább az, ha hozzátesszük: a vendéglátás korántsem öncélú, ugyanis a résztvevőkkel a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságát igyekszik megértetni.

Az utolsó szakaszához közeledő Tisza-völgy Kalandtúra óriási siker, mégis bizonytalan, hogy jövőre is meg tudják-e ismételni a szervezők. A Kalandakadémia Közhasznú Egyesület által nyár elején meghirdetett ingyenes Tisza-völgy Kalandtúra első hétvégéjére még június elején a szatmár-beregi régió Tiszabecs és Tiszamogyorós közötti szakaszára meghívott helybelieket szinte lasszóval kellett fogni, hogy egyáltalán részt vegyenek a programon – vallja be Szűcs Julianna szervező, az egyesület elnöke. A szokatlan rendezvénynek nem volt előélete, korábban ugyanis még soha nem szerveztek hasonlót. Ráadásul a rendezvénysorozat lényege, a fenntarthatóság fogalmának megismertetése sem az a szokványos vendégcsalogató hívószó, amire rögtön több százan megindulnak a környékbeli falvakból. Aztán kiderült, hogy a túra igenis érdekes, sokaknak túlzás nélkül életre szóló élményt adott, ráadásul a lakóhelyük közelében. A résztvevők megismerhették szűkebb-tágabb pátriájuk értékeit, a műemlékektől a helyi termékekig. Az evezéssel, úszással, kerékpározással és kalandpályákkal, no meg a helyben készült ételekkel megbolondított első hétvége olyan jól sikerült, hogy a következőre, a júliusi Záhony–Tokaj túrára már bőven volt jelentkező. Szűcs Julianna szerint a Tisza mentén élő falusi vendéglátók számára kötelező lenne egy hasonló rendezvény a környékükön, hogy tudjanak programot, látnivalókat és helyi értékeket, nevezetességeket ajánlani vendégeiknek. Nem egy településen fordult elő, hogy az előzetes bejárás során többeket hiába kérdeztek arról, mi van náluk látnivaló. Nincs itt semmi – válaszolták sokan, aztán ők lepődtek meg a legjobban, amikor kiderült, hogy tőlük pár kilométerre sütik a legfinomabb kenyérlángost, nem messze van egy kiváló kecskesajtos vagy egy öreg tiszai halász, aki a varsakészítés fogásaiba is szívesen beavat bárkit.

A tiszai ciánszennyezés miatt visszaesett turizmus az elmúlt években sem tért vissza a korábbi szintre, ezért is fontos a folyó és a folyóvölgy környékén lévő települések népszerűsítése. És ugyanilyen fontos, hogy a fenntarthatóság jegyében meghirdetett Tisza-völgyi kalandokon részt vevők rájöjjenek, milyen apró lépésekkel lehet sokat tenni saját földjükért. A túrázókat például szembesítették azzal, hogy ha mindannyian naponta csak egy ásványvizes palackot dobnak ki, milyen nagy mennyiségű szemetet termelnek. Minden túrán 350-en vettek részt, a képzeletbeli szeméthalom hatalmas volt. Éppen ezért a túrázók csak egy bögrét vittek, és minden közkútnál és a frissítő állomásokon megtöltötték azt csapvízzel. A szelektív hulladékgyűjtés is fontos, de még fontosabb, hogy csökkentsük az általunk termelt szemetet, vagyis megelőzzük azt. Az eldobható áruk és csomagolás korában ez némi kényelmetlenséggel jár, de az egyetlen járható út a föld érdekében.

A környezetvédelem fontosságára a Tisza mentén élők már rádöbbenhettek a ciánszennyezés kapcsán is. Talán nem véletlen, hogy mennyire fogékonyak voltak a helyben vedd és edd gondolatmenetre. A vetélkedőkkel összekapcsolt ismeretterjesztés segített megértetni a túrázókkal, hogy ha nem a messziről szállított élelmiszert vásárolják, hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Ráadásul a zöldségeket és a gyümölcsöket az érésük szezonjában érdemes megvenni, hiszen akkor a legízletesebbek és legtáplálóbbak.

A Tisza-völgy Kalandtúra gazdag programkínálata ellenére ingyenes lehetett a környékbeliek, illetve a budapesti és Pest megyei vendégek kivételével más régiókból érkezőknek is, mert annak anyagi fedezetét az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Tervből biztosították. A közhasznú egyesület a fenntartható életmód és az ahhoz kapcsolódó viselkedésminták népszerűsítésére kiírt pályázaton nyert. A program nemcsak környezetvédelmi, de fontos helyismereti információkhoz is juttatta a résztvevőket, és rámutatott a Tisza-völgy turisztikai vonzerejére is, de öt hétvége után véget ér. Az utolsó ingyenes túrát jövő héten tartják a Tisza Szolnok–Szeged közötti szakaszán. (Jelentkezni a www.tiszavolgy.hu címen lehet.)

Ötletadó nagykövet

A kalandtúra szakmai vezetője Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete, aki a ciánszennyezés után 2006-ban végigúszta a Tiszát, hogy bebizonyítsa, a 852 kilométeren végig fürdésre alkalmas a vize. 2008-ban a folyó mentén végigfutott, hogy a közel 250 folyó menti település közös nyilatkozatával ráirányítsa a figyelmet a Tisza-völgy fenntartható fejlődése előtt álló kihívásokra. 2009-ben az Együtt az Élő Tiszáért! környezetvédelmi program keretében 2100 kilométeren körbefutotta a folyót, melynek mentén befektetőkre és lelkes programszervezőkre várnak. A kalandtúra szervezői remélik, hogy ehhez ötletekkel is szolgáltak.

Evezés Tiszafüreden
Evezés Tiszafüreden FORRÁS: KALANDAKADÉMIA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
Top cikkek