A többség megadja a módját

Szerencsés esetben egyszer van nászúton az ember élete során, így a legtöbben megadják a módját. A romló gazdasági helyzet miatt ugyan némiképp csökkent a luxus iránti kereslet, de arról szó sincs, hogy a párok lemondanának életük nagy utazásáról.

A válság azért az utazásszervezés ezen ágazatán is érződik, mint Csontos Krisztina, a Vista Utazási Iroda termékmenedzsere mondja: ugyan kevesebb a nagy értékű nászút, de a foglalások száma nagyjából változatlan. A párok az egzotikus álmok helyett európai vagy belföldi célpontok felé veszik az irányt, esetleg a tervezettnél rövidebb időt töltenek külföldön. Fábrik Nóra, a Coral Tours Kft. utazásszervezője viszont némi visszaesésről számolt be az elmúlt éveket illetően, ugyanakkor a tavalyi évhez képest idén már növekedést tapasztaltak – cégük kifejezetten a nászútszervezésre specializálódott, megbízásaik 70-80 százaléka ilyen jellegű.

A legtöbb utazási irodánál évek óta ugyanazok az úti célok jelentik a slágert: Mauritius, Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Kuba, Barbados, Bali és Európában Madeira szigete. Szintén az élmezőnyben van Bulgária, Ciprus, Görögország és Horvátország. Ez utóbbiak közelségüknél fogva is olcsóbbak, egy egzotikus utazásnál jelentős tételt jelent ugyanis a repülőjegy, főleg a Malév csődje óta. Az árat a szezonalitás is befolyásolja, továbbá a szállás minősége és a kiszolgálás. Ha például all inclusive ellátást kérnek, az súlyos tízezrekbe kerülhet személyenként, naponta – tájékoztat Csontos Krisztina.

Előfordul, hogy a pár magát az esküvőt is külföldön szeretné megtartani, ez természetesen további költséget, pontos szervezést és papírmunkát igényel. Erdei Judith, a Travelsmart Kft. marketingvezetője elmondta, hogy a külföldi házasságkötéshez a lakóhely szerint illetékes anyakönyvi hivatalnál kell beadni a kérelmet. A dokumentumok alapján a közigazgatási hivatal állítja ki a tanúsítványt a külföldi házasságkötéshez. Hozzáteszi: bizonyos országokban megkövetelik a diplomáciai felülhitelesítést is, az iratokat ilyenkor az adott ország magyarországi nagykövetségére kell benyújtani.

Bár a legtöbb ember külföldön képzeli el a nászútját, van kereslet a belföldi utakra is. Elsősorban azok körében népszerű az országhatáron belüli romantika, akiknek kevés idejük van, vagy az anyagi helyzetük nem enged meg egy távolabbi célt, de arra is van példa, hogy egy rövidebb hazai nászút előzi meg a későbbre halasztott hosszabb utazást. Akik itthon töltik a mézesheteket a 4-5 csillagos wellnessszállodákat és a kastélyszállókat preferálják leginkább.

A nászutak többségét nyárra időzítik, ám mivel ilyenkor van a nyaralási főszezon is, ez az árakon is meglátszik. Szintén divat a télből nyárba utazás is, azaz sokan töltik a fagyos hetek valamelyikét a déli féltekén. Legolcsóbban tavasszal szervezhetünk meg egy külföldi utazást, ebben az időszakban ugyanis kevésbé telítettek a repülőjáratok és a szállodák.

Mézeshetek

Egy belföldi nászút akár százezer forintból is kihozható, egy kéthetes egzotikus utazás viszont milliókba kerülhet. Természetesen a határ itt is a csillagos ég, hiszen súlyos milliókba kerülhet, ha a nászutat víz alatti éttermezéssel, vagy helikopterbérléssel akarja színesebbé tenni a pár. A szálláson is nagy a hangsúly, hiszen egy-egy szigetcsoport eseté ben lehetőség van arra, hogy privát szigeten szállhasson meg az ember, ahol mindössze 40-50 villa van, ami lényegesen drágább, mintha a főszigeten venne ki egy szobát vagy lakosztályt a szállodában. A Seychelle-szigeteken például egy ilyen „saját” szigetes megoldás éjszakánként 330 ezer forintnál kezdődik. Egy madeirai nászút megszervezése körülbelül 500 ezer forint páronként, Bali 900 ezer, Kuba pedig egymillió forintból hozható ki, hogy csak néhány népszerűbb helyet említsünk. Nem csak az lehet különleges, ami drága: egy ausztriai muskátlis parasztudvaron, az alpesi levegőn, felújított, baldachinnal és jakuzzival ellátott házat egy hétre már 100 ezer forintért birtokba vehetnek a nászutasok.

Top cikkek