Nem a meglepetésre utaznak

Összefogott 22 utazási iroda és egy charter-légitársaság, hogy még a nyaralás előtt nyomós érvekkel ráébressze az utazóközönséget, miért is biztonságos megoldás profikkal utazni.

 

Könnyen kiszúrható a kókler cég

Csökkent az idegenforgalmi szolgáltatókkal szemben benyújtott fogyasztóvédelmi panaszok száma, és az esetek zömében még a békéltető testületi eljárás előtt megegyeznek a felek.

A szakma ismerői szerint ez egyfelől a jócskán megszigorodott előírásoknak köszönhető, másfelől a piacon minden korábbinál erősebb a verseny, és az ügyfeleivel lezserül bánó cég hamar megélhetés nélkül marad. A fogyasztóvédelmi szervekhez, illetve a békéltető testületekhez (BT) csupán néhány tucat megkeresés érkezik évente, ami az utazási szolgáltatások számához képest igazán jó aránynak számít.

Mint az a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavalyi célvizsgálatából kiderül, a leggyakoribb kifogás a szolgáltató hibás tájékoztatásából fakadt. Előfordult, hogy a prospektusnak megfelelően a szálló tengerpartra nézett, de az értékesített szoba ablaka egy tűzfalra, vagy a teljes ellátást ígérő szálláson csak reggelit kapott a vendég. Az ilyen, félig-meddig tudatos jogsértések száma csekély. Inkább az a gyakoribb, hogy a hiányos tájékoztatás miatt az iroda és az utazni vágyó félreérti egymást – véli Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők Szövetségének szóvivője, a Budapesti Békéltető Testület tagja. Ilyen tipikus eset, amikor a szálláshelynél csak a kinti országban használatos minősítést tüntetik fel, noha például egy afrikai szálláshely háromcsillagos besorolása sokkal gyengébb minőséget jelent egy hazai háromcsillagoséhoz képest. Ritkán, de előfordul, hogy a kinti szállodák a szezonban „túltöltik” magukat. Jó tudni, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében a szálló köteles az eredetileg felkínált szállással azonos minőségű elhelyezést biztosítani.

Panasz esetén először a telepített idegenvezetőt kell megkeresni, a legtöbb panasz ugyanis a helyszínen megoldható – mondja Molnár Judit. Ha mégsem, akkor fontos, hogy jegyzőkönyvet vegyenek fel az utas kifogásairól, amit az idegenvezető aláír. Amennyiben idegenvezető nincs, a szállodának kell jelezni a panaszt. Ha az utas nem beszél idegen nyelvet, akkor az utazási irodának juttassa el kifogását. Ha velük nincs megegyezés, érdemes felkeresni a békéltető testületet, amely a tapasztalatok szerint sikeresen működik közre a jogvita hatékony megoldásában. Az eljárás gyors, és a fogyasztó számára ingyenes.

Ha az utazó magyar utazási iroda közreműködése nélkül EU-n belüli szolgáltatóval kerül jogvitába (például közvetlenül a külföldi szállodánál foglal szállást), úgy az Európai Fogyasztói Központnál (EFK) tudnak neki segíteni. Az EFK felveszi a kapcsolatot a kinti társszervekkel, közvetít az ügyfél és a kinti szolgáltató között. Fontos, hogy meglegyen minden, az úttal kapcsolatos okmány, a megrendelés visszaigazolása, az úttal kapcsolatos levelezés, mert elsősorban azt a kárigényt lehet megtéríttetni, amely bizonyítható – így az egyik hotelből a másikba történő költözés költsége vagy a kifizetettnél gyengébb szolgáltatás különbözete.

A legjobb érdekérvényesítés a megelőzés. Mielőtt valaki szerződést köt, érdemes megnézni a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján, hogy engedéllyel rendelkező vállalkozásról van-e szó, mert sok utazásszervező tevékenykedik feketén, céges háttér nélkül. A közelmúltig ezért is volt kötelező, hogy a hirdetésekben feltüntessék a regisztrációs számukat, de nemrég ezt az előírást a törvényalkotó ismeretlen okból eltörölte. Az NFH megállapította, a panaszok zöme a gyanúsan olcsó ügynökségekkel, szállásadókkal kapcsolatos. A magát olcsónak hirdető utaztató később gyakran ilyen-olyan tételekkel felsrófolja a tarifát, és amikor azt az utazó összehasonlítja a piacon lévő többi vállalkozás díjával, kiderül, hogy a bomba árral reklámozott út valójában fikarcnyival sem olcsóbb, mint egy jogszerűen működő utazási irodáé.

Top cikkek