Kelet-Németország Csepelen

Múzeumnak is beillik a csepeli Orgonás utcában az a melléképület, amely Magyarországon mindenképpen párját ritkító gyűjteménynek ad otthont.

A ház tulajdonosa, Bobák János maga ajánlotta fel a helyiséget barátainak, volt munkatársainak. Azoknak, akik a Magyar Népköztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság kormányai által megkötött munkaerő-foglalkoztatási egyezmény keretében 1967 és 1983 között három évet dolgoztak „az első német munkás-paraszt államban”, vagyis Kelet-Németországban.

A kiállított és belépőjegy nélkül megtekinthető tárgyak egyfajta időutazást jelentenek a témában közvetlenül érintett magyaroknak, de azoknak is, akik csak itthon jutottak hozzá ama termékekhez, amelyek egykor Warnemünde és Eisenach között születtek. Az utóbbi városnevet hallva a Wartburgra emlékezhetünk, bár sem ez, sem kisöccse, a Trabant nem fért be a kiállítóterembe, legfeljebb prospektusok formájában.Ezekből egyébként például kiderül, hogy a Trabihoz egész pofás utánfutót is gyártottak, bár abból végül egyetlen darabot sem sem lehetett látni. Az NDK-s magyarok – akkor még túlnyomórészt fiatal emberek –, amikor az első év végén szabadságra hazagördültek, főleg motorkerékpárral büszkélkedtek, a múzeum most is keres MZ 125, 175 vagy 250-es motort, és egyéb, profiljába illeszkedő tárgyakat, dokumentumokat is.

A rekvizitumokkal roskadásig telt polcokon, tárlókban megtekinthetők a keletnémet háztartások patinás – és kombájn méretű – konyhagépei, rádiói, lemezjátszói (originál Amiga és Eterna lemezekkel), az egykor kincsnek számító fotómasinák, amelyeknek (Practica stb.) nyugaton is tekintélye és sikere volt – amíg az 1990-es országegyesítést megelőzően be nem köszönt a nyugatnémet márka. Ekkor ugyanis az NDK gazdaságilag pillanatok alatt ellehetetlenült, a következmények máig hatnak az Elba és az Odera között. Természetesen Csepelen is fellelhetők az NDK Nemzeti Néphadsereg, illetve a Népi Rendőrség egyenruhadarabjai, amelyekből komplett keletnémet rendőruniformist is össze tudtak állítani a múlt emlékét ápoló és becsben tartó közösség tagjai. Így eshetett meg aztán, hogy az egykori NDK-s magyarok ma is igen aktív egyesülete egyik balatoni nyári táborhelyére egy ily módon beöltöztetett veteránjuk terelgette a gépkocsikat, frászt hozva az ott autózó német turistákra…

Ízelítő a tárlatból
Retró Kelet-Németország – Csepelen
Top cikkek