HÍREK

ÚJ KONZULI HONLAP INDULT

A Külügyminisztérium által nemrégiben elindított oldal fő célja a külföldre utazni, ott munkát vállalni vagy hosszabb ideig tartózkodni kívánó magyar állampolgárok tájékoztatása. A honlap a külföldre utazókat számos javaslattal, tippel és tanáccsal látja el, felhívja a figyelmüket a biztosítás megkötésének fontosságára, és arra, hogy mindig vigyék magukkal a külképviseletek elérhetőségét. Tájékoztat a felkeresni tervezett országok biztonsági és egészségügyi helyzetéről, a beutazás, tartózkodás és munkavállalás feltételeiről, valamint a konzuli szolgálat európai uniós gyakorlatáról. Az oldal címe: http:// konzuliszolgalat.kormany.hu.

 

MEGNYÍLT A MÚZEUMFALU

A téli szünet után ismét fogadja látogatóit az északkelet-magyarországi népi építészetet bemutató Múzeumfalu Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, amely az ország második legnagyobb skanzenje. A több mint nyolcvan, XIX. század végi és XX. század eleji építmény többségét a szatmári, beregi, nyírségi, rétközi és nyíri mezőségi tájegységből telepítették át a skanzen területére. A múzeumfalu, ahol a következő hónapokban számos kiemelt rendezvényre is sor kerül, október végéig hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tart nyitva.

KIVÉTELES KEDVEZMÉNYEK AZ IRÁNY PÉCS! KÁRTYÁVAL

2012 áprilisától új típusú, egyedülálló kedvezményeket nyújtó turisztikai vendégkártyát indítottak útjára Pécsett a város turisztikai vállalkozásai, szálláshelyei és a látnivalók üzemeltetői. Minden egyéni vendég, aki a kezdeményezéshez csatlakozott 14 pécsi szálláshely bármelyikén akár csak egy éjszakát is eltölt, megkapja az Irány Pécs! kártyát. Ezzel ingyenesen tekinthet meg a legnépszerűbb pécsi látnivalók közül hat helyszínt, két múzeumot, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed Rózsaszín Zsolnay kiállítását, grátisz városnézésen vehet részt Pécsett, és megilleti számos egyéb kedvezmény is. További infó: www.kartya.iranypecs.hu.

EURÓPA LEGJOBB ÚTI CÉLJAI

Egy nemrégiben tartott szavazás eredményeként 2012 legjobb európai úti célja Portó lett, a további helyeken Bécs, Dubrovnik, Prága, Brüsszel, Berlin, Budapest, Lisszabon, Firenze és Edinburgh végzett. A European Consumers Choice internetes oldal szerint Portó mindenki számára tartogat érdekességet, legyen kíváncsi akár a város autentikus, történelmi oldalára, akár a modern világvárosra. Mint megállapítja, kihagyhatatlan a portói bor, a történelmi városközpont, az UNESCO világörökségi helyszíneinek egyike, a város múzeumai, elbűvölő parkjai és kertjei, valamint a helyi és nemzetközi dizájnerek ruháit felvonultató divatüzletek.

ÉJJEL IS NYITVA LESZ A VATIKÁNI MÚZEUM

A tavalyi sikeres kezdeményezést követően a Vatikáni Múzeum idén újból nyitva tart napnyugta utáni is, mégpedig május 4. és július 13., valamint szeptember 7. és október 26. között péntek esténként 19–23 óráig. Az utolsó látogatót 21.30 órakor engedik be. A nyitvatartási idő napközben változatlan. A péntek esti látogatáshoz kötelező az online helyfoglalás a múzeum honlapján (www.museivaticani.va). A világ egyik legismertebb múzeuma tavaly rekordot döntött: ötmillió látogatóval zárta az évet.

CESKY KRUMLOV: TURISZTIKAI OSCAR

A Turisztikai Publicisták és Újságírók Világszövetsége (FIJET) Arany alma-díját idén Cesky Krumlov nyerte el. A presztízsértékű elismerést a szövetség 40 éve osztja ki, azzal eddig a cseh városok közül csak Brno büszkélkedhetett. Cesky Krumlovra nagyszámú kultúrtörténeti műemléke miatt esett a választás, valamint azért, mert a város nemcsak a múltjából él, hanem napjainkban is kiemelkedő kulturális események helyszíne – a tavalyi nemzetközi zenei fesztivál egyik előadóművésze pl. Plácido Domingo volt. Szempont volt az is, hogy a város 20 éve került fel az UNESCO világörökségi listájára. Dél-Csehország gyöngyszemét évente több mint egymillió turista keresi fel.

Top cikkek