A horror városa

SZÁMTALAN ÉRDEKES LÁTNIVALÓVAL VÁRJA AZ UTAZÓT EDINBURGH, SKÓCIA FŐVÁROSA, AHOVÁ REPÜLŐVEL IGAZÁN KÖNNYŰ ELJUTNI.

Mivel a skót főváros lakosainak száma mintegy félmillió, magyar viszonylatban nagynak számítana. Ezzel ellentétben azonban nagy része könnyen bejárható, mégpedig gyalogszerrel.

RÉMISZTŐEN JÓ

Európa legjobb kisfővárosa, ahogy a skót turisztikai hivatal szlogenje hívja, a rengeteg ott élő fiatalnak, diáknak köszönhetően nagyon pezsgő, a nap minden órájában izgalmat ígérő hely.

Aki egy hosszú hétvégére érkezik, annak a csütörtök estét érdemes valamelyik ősrégi kocsmában tölteni a vár tövében, a Grassmarket „negyedben”. A White Hart Inn például 1516-ban nyitotta meg kapuit a kivégzések terén, ahol a kocsma előtt iszogatók napi rendszerességgel szemlélhették a kínzásokat és akasztásokat.

Innen rövid sétányira vannak a katakombák és a föld alatti kamrák, ahol annak idején hullarablók boncolták a közeli temetőből lopott holttesteket. Egy éjszakai túra a föld alatti kamrákba, vagyis az óváros alatti labirintusrendszerbe 10 font körüli összegbe kerül, és másfél óráig tart. Érdemes előre jegyet foglalni, mert a helyek gyorsan megtelnek – az élmények viszont rémisztően jók.

A horrortúrát követő napon – már amennyiben a látottak felébresztették az ember kíváncsiságát – meg lehet látogatni a City Dungeont is, vagyis a kínzókamrákat a vasútállomás mellett. A horrorisztikus épület folyosóin bolyongva akár az egész délelőttöt el lehet tölteni.

Akinek ehhez nincs kedve, az beiratkozhat egy ingyenes gyalogtúrára, amely körbejárja a több mint kétszáz éves Újvárost (New Town) és az Óvárost (Old Town). A túra végén, ha tetszett az idegenvezetés, illik borravalót hagyni. Ha még a sok gyaloglás után maradt energia, akkor fel lehet mászni az Arthurs Seatre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Északi-tengerre, valamint az egész városra.

SZOMBAT ESTI LÁZ

Szombatonként a belváros egy mérföld hosszú bevásárlóutcája, a Princess street valóságos méhkassá válik, a jobbnál jobb üzleteket vásárlók ezrei lepik el. Aki ennél kevésbé forgalmas helyre vágyik, választhatja a tengerparton lévő Ocean Terminal bevásárlóközpontot is, amely este 8-ig várja a vásárlókat.

Estére a George street és a Rose street környéki trendi bárok hívogatják a vendégeket, bár ezek jóval drágábbak, mint az Óváros és a Grassmarket diákok által látogatott bárjai. Mivel azonban a legtöbb étterem és éjszakai szórakozóhely a George street környékén van, érdemesebb itt kezdeni az estét.

Ha esik az eső – ami nem ritka –, jó program elmenni a palotába (Palace of Holyroodhouse) az Arthurs Seat lábánál, a mellette lévő parlamentbe, vagy felsétálni a várba a Royal Mile másik végén, többek között azért, mert a múzeumok többsége is található.

Visszaindulás előtt, vasárnap érdemes a városközpontban reggelizni. Például a Standing Order sörözőben a George streeten, ahonnan a reptéri busz mindössze két perc sétára van.

Hasznos honlapok

www.edinburgh.gov.uk

www.edinburghmuseums.org.uk

www.auldreekietours.com (horrortúrák)

www.stmargaretschapel.com

www.edinburghcastle.gov.uk

www.bit.ly/nGlAo4 (Palace of Holyroodhouse, II. Erzsébet királynő ma is használt palotája, kiállítással.)

SKÓT HÍRESSÉGEK

Szent Margit (1045–1093), a skótok magyar származású királynője. A Saint Margaret’s Chapel a várban található, a királynő hamvait Dunfirmlinben helyezték örök nyugalomra.

William Wallace XIII. századi szabadságharcos, aki egyesítette a skótokat az angolok ellen.

Robert Burns (1759–1796), Skócia nemzeti költője.

James Watt (1736–1819) feltaláló és gépészmérnök, a gőzgép megalkotója.

Sir Arthur Conan doyle (1859–1930) író, a Sherlock Holmes-regények szerzője. Szobra és a róla elnevezett pub a Picardy Place-en található.

Tony Blair (1953) brit miniszterelnök (1997–2007).

Edinburgh a Calton domb tetejéről – a Balmoral Hotel óratornyosépülete mögött a Victoria emlékmű, a háttérben pedig a vár
Edinburgh a Calton domb tetejéről – a Balmoral Hotel óratornyosépülete mögött a Victoria emlékmű, a háttérben pedig a vár
Top cikkek