Tananyag lett a spórolás

Telt házzal és szerényebb rezsivel üzemel a Duna–Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskolája, amelyet nemrég vehettek birtokba a látogatók az európai uniós támogatásból megvalósult, összességében 72 millió forintos felújítás után.

A beruházásnak köszönhetően már az első télen – amikor még a festés és az egyéb munkálatok miatt akkor is kellett fűteni, amikor nem üzemelt az iskola – 20-25 százalékkal csökkent a gázszámla, aminek köszönhetően várhatóan nem kell majd a téli árakat emelni. A tavaszi és őszi főszezonra épülő erdei iskolai oktatás miatt a látogatók 80-90 százaléka az általános iskolás korúak közül kerül ki, de – mint azt a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóságán megtudtuk – az erdei óvodai programjuk is egyre népszerűbb. Minősített erdei iskolából az országban 90 van, bár több turisztikai szolgáltató is erdei iskolaként hirdeti magát, holott nem rendelkezik minősített programmal. Ugyanakkor minősített erdei óvoda mindössze kettő létezik Magyarországon, Királyréten kívül Somoskőújfaluban.

A királyréti korszerűsítések érdekessége, hogy azok nemcsak az iskola üzemeltetési költségeit csökkentik, hanem szemléltető eszközökként bemutathatóvá is váltak. Az új hőszigetelés, valamint a szürkevíz-hasznosító rendszer, a napelemek és napkollektorok, a szenzoros csapok és lámpák ugyanis a gyakorlatban példázzák a környezettudatosságot. A házban már korábban is működött szelektív hulladékgyűjtést a projekt segítségével a komposztálás bevezetésével egészítették ki, ami ugyancsak érdekesség a gyerekek számára.

A tanösvény továbbfejlesztésére egy új pályázatból remélnek forrást.

Top cikkek