Hírek

TAVASZVÁRÓ BELFÖLDI KAMPÁNY

Országos, belföldi turizmust élénkítő kampány vette kezdetét a Magyar Turizmus Zrt. égisze alatt. A márciusi, tavaszváró kampány az egészségturizmusra épül: a turisztikai régiók gyógy- és wellnessturizmushoz kapcsolódó kedvezményes akcióit, ajánlatait, programjait népszerűsíti. Az egyes régiók konkrét ajánlatai a www.itthon.hu oldalról érhetők el a Tavaszváró akciók linkre kattintva.

 

PALÓC KINCSEK

A palóc etnokultúra kincsestára című program keretében látványtárat és tanulmányi raktárt adtak át Balassagyarmaton, a Palóc Múzeumban. Az új létesítményekben az érdeklődők korábban be nem mutatott palóc néprajzi tárgyakkal, az irodalomtörténeti gyűjtemény Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó emlékeivel, illetve a történeti gyűjteménynek a volt megyeszékhelyre jellemző tárgyi anyagával ismerkedhetnek meg. A fejlesztés a Társadalmi operatív program (Tiop) támogatásával, 97,1 millió forintból valósult meg. Az intézmény tízezer műtárggyal, húszezer fotóval, ötezer diával, tízezer kötet könyvvel és kétezer tételes adattárral rendelkezik. Az új helyiségekben digitális tábla, projektor és internet, valamint digitális katalógus várja a látogatókat és a kutatókat.

REKORD EURÓPA TURIZMUSÁBAN

2011 minden valószínűség szerint rekordévnek fog számítani az európai országok beutaztató turizmusa terén: az Európai Utazási Bizottság (ETC) előzetes adatai szerint a beutazások száma egy év leforgása alatt 6%-kal növekedett, és meghaladta a 2008-as csúcsot. A vizsgált európai országok többsége a nemzetközi turistaérkezések számának növekedéséről és a szállodai foglaltság emelkedéséről számolt be 2011-ben. Az év utolsó hónapjaiban azonban lassult a növekedés – ennek alapján az ETC által felkért szakértők 2012-re enyhe csökkenést prognosztizálnak.

DRÁGUL A PARKOLÁS BÉCSBEN

Március 1-jétől drágult a parkolás Bécsben: a császárváros fizetőparkoló-övezeteiben a félórás várakozás díja 0,6-ról 1 euróra, a kétórás parkolásé 2,4-ről 4 euróra emelkedett. A korábban vásárolt parkolócédulák érvényüket vesztették, a különbözet megfizetése esetén azonban új típusúakra válthatók be. A tilosban parkolóknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk: a büntetés mértéke 21-ről 36 euróra nőtt. A díjemelés célja, hogy néhány év alatt a gépkocsihasználat aránya 31-ről 20%-ra csökkenjen, a tömegközlekedésé pedig 36-ról 40%-ra emelkedjen. Ezt ösztönzik az új bérletárak is: májustól a havi bérlet ára 49-ről 45 euróra, az éves bérlet ára pedig 449-ről 365 euróra csökken. A vonaljegy ugyanakkor a korábbi 1,80 euró helyett 2 euróba kerül.

KÉKRE FESTIK KALKUTTÁT

Kékre festenek minden középületet Kalkuttában az indiai kormány új jelmondata jegyében: „Határ a kék ég!” A dolog legfőbb szorgalmazója Firhad Hakim városfejlesztési miniszter, aki közölte: minden kormányépületet égszínkékre festenek, függetlenül attól, hogy azok homlokzata mikor volt legutóbb felújítva. Mint hozzátette, a magánszektort is felkérik épületeik kékre mázolására – a felhívás eredménye kérdéses, mivel a lelkesítő festés költségeiben az állam nem vállal részt.

Top cikkek