Hírek

A vasúton is tilos a dohányzás

A nem dohányzók védelméről szóló törvény értelmében január elsejétől tilos rágyújtani a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton. A kocsikon erre matrica hívja fel a figyelmet. A vasút dolgozói a tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg, 8000 forintos pótdíj kiszabását kezdeményezhetik, és a dohányzókat leszállíthatják a vonatról. Az utas köteles személyazonosságát igazolni. A változásokra az érintetteknek, így a MÁV-csoportnak is 2012. március 31-ig kell felkészülniük, ez az intézkedések életbe léptetésének végső határideje.

 

Éjszakai sípálya a Mátrában

A mátraszentistváni Síparkban a hóágyúzásnak köszönhetően százezer négyzetméternyi pálya áll a síelők rendelkezésére. A folyamatos hóágyúzás eredményeként a kezelt hóréteg vastagsága 40-60 centiméter. A síszezon elejére kiépítették a leghosszabb hazai éjszakai pályarendszert is, amely több mint két kilométer hosszú. A közepes nehézségű, kivilágított sípálya az ország legmagasabban fekvő hegyi falvai között húzódik.

Wizz Air: 11 millió utas

2011-ben a Wizz Air több mint 11 millió utast szállított járatain (+15%), a járatok átlagos telítettsége meghaladta a 84%-ot. A légitársaság három új bázisa Belgrádban (Szerbia), Vilniusban (Litvánia) és Marosvásárhelyen (Románia) jött létre. A Wizz Air jelenleg 15 városból több mint 200 útvonalon szállít utasokat. Kilenc országban 1500 főt foglalkoztat, a beszállítóknál további 11 ezer fő dolgozik. A légitársaság 2011-ben 1,359 millió utast szállított Magyarországon (+13%), forgalma hetedik éve növekszik. Jelenleg Budapestről 23 célállomásra indít járatokat, a legújabb Budapest és Dortmund között január 13-án indul. A Wizz Air Hungary Kft. – a cégcsoport első számú légitársasága – 270 alkalmazottat foglalkoztat.

Felavatták az Arad-Temesvár autópályát

Az év végén átadták a forgalomnak a dél-erdélyi – Temesvárt és Aradot összekötő – autópálya első, 33 km-es, valamint az aradi körgyűrű 12,25 km-es szakaszát. A kivitelező a spanyol JV FCC Construcción és az olasz ASTALDI SpA conzorcium volt. A román kormány közlése szerint az útépítés 264 millió euróba került, a költségeket az Európai Unió Kohéziós Alapjából, az Európai Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből és a román költségvetésből fedezték. Az új útvonal a nagylaki határátkelőtől Aradon, Temesváron, Déván és Nagyszebenen át vezető dél-erdélyi autópálya első szakasza.

50 milliós turistarekord New Yorkban

Az utazási iparág globális gondjaira fittyet hányva özönlenek a turisták New Yorkba. Mint Michael Bloomberg polgármester bejelentette, 2011-ben több mint 50 millió látogató – 40 millió belföldi és 10 millió külföldi – kereste fel az amerikai metropoliszt, 1,5 millióval többen, mint 2010-ben. Az 50 milliomodik látogatóvá egy a Rockefeller Centerben házasságot kötött brit pár két tagját választották, akiket 21 ezer dollár összértékű – költőpénzt, vásárlási utalványokat és vouchereket tartalmazó – csomaggal ajándékozott meg New York városa. A Daily Mail beszámolója szerint New York megengedheti magának a bőkezűséget, hiszen 2011-ben a város turisztikai bevétele elérte a 32 milliárd dollárt.

Luxushotel szovjet hadihajóból

Kínában egy volt szovjet hadihajóból alakították ki a világ első luxus színvonalú repülőgép-anyahajó-hoteljét. A Kijev, amely a nyolcvanas években a szovjet haditengerészet büszkesége volt, 2000-ben került egy kínai cég tulajdonába. Azóta színvonalas hajóhotellé vált, 148 szobát, két elnöki lakosztályt, három VIP- és 137 standard szobát és egy kiváló éttermet alakítottak ki benne. Tianjin kikötőjében áll, és bár utazni nem lehet vele, minden bizonnyal felkelti a különleges szállások kedvelőinek figyelmét.

Top cikkek