Havas örömök a Tátrában

Az Alacsony- és a Magas-Tátra az utóbbi évek fejlesztései nyomán a téli sportok valóságos paradicsomává vált. Ráadásként a havas örömök vizes élményekkel, gasztronómiai élvezetekkel és egyéb programokkal is párosíthatók, méghozzá kedvező árakon.

A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szezonkezdet az enyhe decemberi időjárás ellenére zavartalan volt, a pályarendszer ugyanis mindkét régióban hóágyúzható. Ráadásként az eseményt igazi hírességek tették még emlékezetesebbé. Jasná fővendége Wimbledon győztes cseh teniszcsillaga, Petra Kvitová volt, aki szlovák edzővel készül fel a megmérettetésekre, így gyakran tartózkodik északi szomszédunknál, Tátralomnicon pedig közismert szlovák személyek színesítették a programot.

A csúcs két oldala

Szlovákia legnagyobbja a jasnái sírégió. Az elnevezés valójában a Chopok (2024 m) déli és északi területeit takarja, amelyek 2007 óta együtt síelhetők, 2013­ tól pedig újra felvonókkal lesznek összekötve.

Napjainkban 29, együttesen 36 kilométer hosszú lesiklópálya és 24 különböző kabinos, ülő­ és húzólift áll rendelkezésre. A pályákat folyamatosan karbantartják, és sorban állástól sem igen kell tartani: az elektronikus jegyekkel működő liftek teljes kapacitása óránként több mint 2400 fő.

A síközpont természetesen kiváló lehetőségeket kínál a sífutók, a freeride­ rajongók, de akár a sítalpas hegymászást kedvelők számára is. A Snow Parkban az akrobatikus ügyességűek csiszolhatják tudásukat, akik siklóernyővel akár a levegőbe is emelkedhetnek, kipróbálják az ügyességi kötélpályát, mi több, a hórobogót és a hóbiciklit is.

A síközpont programkínálatának egyike a Hóóórukk, amelyet 2012. február 9­13­ a között rendeznek meg. Napközben a téli sportoké lesz a főszerep, délutánonként amatőr pénzdíjas versenyekre kerül sor, esténként pedig Magyarország legütősebb zenekarai adnak koncertet Liptószentmiklóson.

További infó: www.jasna.sk, www.liptovcard.sk, www.hooorukk.hu

SZlovákia tetején

Északi szomszédunk legmagasabban fekvő sírégiója a Magas­Tátra három települését – Tátralomnic, Csorbató, Ótátrafüred – öleli fel. A gyönyörű magashegyi környe­ zetben 22 kilométeres pályarendszer található, amelyet 20 felvonó és ülőlift szolgál ki. Az utóbbi időben megkétszereződött a kapacitás – a legújabb, nyolcüléses „kék buborékos” lift pl. óránként 2400 fő szállítására képes.

Közép­ Európában itt van a legnagyobb pályaszintkülönbség (1300 m), a síelés élménye helyenként 60 méteres szélességben élvezhető. De van más különlegesség is, pél dául egy 2,6 km hosszú szánkópálya, amely hetente háromszor este is látogatható. A Hrebienok állomásra az igazi izgalmakat kedvelőknek is érdemes felmenniük: az e célra kialakított pályán gumitömlős lecsúszásra, valamint a hórobogók és a hóbiciklik „meglovagolására” is alkalmuk nyílik.

További infó: www.vt.sk

Szuperjegy

A nagyobb szlovák síközpontokban, vagyis összesen 94 km-nyi pályán használható a Slovakia Super Skipas, amely a Tatralandia vízi birodalomban fürdőbelépőként is szolgál. A 10 és 15 napos, illetve egész szezonra megvásárolható „szupersíjegy” a visszatérni szándékozóknak szól, ugyanis a szezon végéig „lejárható”. www.superskipas.sk

Sokféle szolgáltatás

A síközpontokban van sí- és hódeszkaoktatás, sportüzlet, kölcsönző, tároló, illetve gyermekfelügyelet. A pályák mentén és tetején éttermek, bárok létesültek (van, ahol éjszakai diszkó üzemel), a parkolók ingyenesek, többől ingyenes síbuszok járnak. A szálláskínálatban a hangulatos faházaktól a sokcsillagos wellnessszállodákig minden kategória megtalálható. A kedvezményes csomagajánlatokról érdemes indulás előtt tájékozódni!

Top cikkek