Mesés valóság

TÉLI KIRÁNDULÁSOK, SÍELÉSEK IDEJÉN SOK CSALÁD SZLOVÁKIA FELÉ VESZI AZ IRÁNYT. JÓL TESZIK: A „SZOMSZÉDBAN” TÖKÉLETES KIKAPCSOLÓDÁSRA NYÍLIK LEHETŐSÉG.

Nem is kell messzire utazni, hiszen Donovaly és a Besztercebányától 45 km-re lévő Tále Budapesttől mindössze 2,5-3 órányi autóútra van, ott pedig olyan létesítmények találhatók, amelyek igazi felüdülést nyújtanak télvíz idején.

Nemcsak azért, mert az utóbbi években minden felvonót korszerűsítettek, illetve újakat építettek, hanem a szállodai fejlesztések és a sokféle szolgáltatás miatt is. Mindezen túl idén decemberben megújult és Európa második legnagyobb ilyen jellegű létesítményévé vált a Fun Park, amely valóságos téli paradicsom a gyermekek számára.

„Varázsszőnyeg” és ajándékcsomag

Donovaly téli „vidámparkjának” területe a korábbi ötszörösére, 12,5 ezer m²-re bővült. Mese- és állatfigurákkal, várakkal kialakított környezet várja itt a legkisebbeket, akik a síelés „tudományát” ennek megfelelően rájuk szabott, vidám környezetben sajátíthatják el.

A speciális módszerrel oktató síovik hároméves kortól fogadják a jelentkezőket; a rövid pályaszakaszok tetejére való feljutást „varázsszőnyegek” teszik könnyebbé, a kezdeti nehézségek leküzdését motorral hajtott „masinák” segítik. Ráadásként az oktatás végén, annak eredményességét bizonyítandó, minden kis síelő oklevelet és ajándékcsomagot kap.

Azok a gyermekek is jól érezhetik azonban magukat, akik nem csatolnak fel sítalpakat, ők az erre kijelölt területen bobozhatnak, szánkózhatnak (akár este is), illetve sokféle játék és vetélkedő között válogathatnak.

A haladó szinten lévőket és szüleiket kiválóan karbantartott felnőttpályák várják. A térség idei újdonsága, hogy egyetlen síbérlettel lehet használni Donovaly és Malino Brdo létesítményeit, vagyis összesen 16 felvonót és 9 ülőliftet. A bérlet az esti síelésre is érvényes.

Jóízű síelés

Egy másik határhoz közeli sí- és sportközpont Tále, amely az Alacsony-Tátra déli oldalán, a Chopok közelében fekszik, könnyen megközelíthető Besztercebányán és Breznón keresztül. A Bystrianskavölgy egyik legszebb területe ez, így egész évben ideális helyszín a kirándulók, a pihenni és sportolni vágyók számára. Tavasztól őszig remek lehetőséget kínál a túrázóknak, a biciklivel érkezőknek és a kirándulóknak, továbbá egy ideje a golfozást kedvelőknek is – őket 18 lyukú golfpálya várja. Atél vonzerejét természetesen a sípályák és a sífutóterepek jelentik. A síközpontban hat felvonó működik a piros és kék nehézségű sípályák mentén, és 6,5 km-nyi sífutópálya is rendelkezésre áll. Csak néhány a szolgáltatások közül: egyéni és csoportos síoktatás, szánkó-, síés snowboardkölcsönzés és szervizelés, ingyenes buszjáratok a szállodák és a pályák között.

Aki Táléba tervezi utazását, annak érdemes előzetesen tájékozódnia az akciós ajánlatok és programok felől. Ezek egyike a Jóízű síelés címet viseli: januárban, februárban és márciusban a gyermekek, a családok és az egyénileg benevezők számára több alkalommal is nyilvános műlesiklóversenyeket rendeznek, amelyek mindegyikéhez finom étkek készítését kapcsolták. A síközpont amúgy minden szombaton grillezett specialitásokkal, francia palacsintával, kedvezményes időszakokkal (happy hour) és jó hangulatú zenével édesíti meg a pihenést.

Az itt működő két szálloda külön gondolt a családosokra is: számukra 4-5 napos kedvezményes ajánlatokat állítottak össze.

További infó

www.parksnow.sk

www.slovakia.travel

www.tale.sk

www.slovakia.travel

Top cikkek