Hírek

Újabb fejlesztések e plényben

Snowboardparkkal és kezdő pályákkal bővült ki az eplényi Nordica Síaréna az idei szezonra, amely december 17-én vette kezdetét. A síközpontban, amely a folyamatos fejlesztések nyomán Magyarország legizgalmasabb és legjobban felszerelt síparadicsomává nőtte ki magát, négy normál és két tanuló felvonó áll a síelők és a hódeszkások rendelkezésére. A hóágyúk használatának köszönhetően az immár 4,5 kilométeres pályarendszer az alacsony fekvés ellenére teljesen hóbiztos. Eplény jó minőségű pályákkal, hazánk első és egyetlen négyüléses felvonójával, esti síeléssel, nyugati színvonalú szolgáltatásokkal és sokféle programmal várja a téli sportok szerelemeseit.

Mobil check-in a Malévnál is

A Malév járataira immár internetkapcsolatra képes mobiltelefonon keresztül is be lehet jelentkezni. A mobil check-in rugalmas, egyszerű, kényelmes és környezetbarát – a légitársaság weboldalán a név, a jegy adatai vagy a foglalási azonosító megadása után választható ki az ülőhely. A vonalkóddal ellátott virtuális beszállókártya SMS-ben vagy e-mailen érkezik, amely megjeleníthető a telefon képernyőjén, így az ellenőrző pontokon (határőrség, utasbiztonsági vizsgálat), valamint a beszálláskor a személyzet ezt ellenőrzi. A poggyász a kijelölt pultnál adható fel, csakúgy, mint az online ülőhelyfoglalás esetén.

Felavatták a Gysev Sisi mozdonyát

Forgalomba helyezték a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) Erzsébet királyné arcmásával díszített mozdonyát, ily módon tisztelegve „Sisi” királyné 2013-ban esedékes 175. születésnapja előtt. Ez a vasúttársaság negyedik „tematikus” mozdonya: 2008-ban Haydn, 2009-ben Széchenyi István, tavaly pedig Liszt Ferenc arcképével díszítettek egy-egy mozdonyt, amelyek mindegyike nagy sikert aratott az utazók körében. A mozdony a jövőben Magyarország és Ausztria egyes részein, az eurocity és intercity kocsik élén közlekedik majd.

Nyolc teremmel bővült az Uffizi képtár

Kibővült a firenzei Uffizi képtár, a fejlesztés eredményeként a legtöbb látogatót fogadó olasz képtár látogatható része (ahol tavaly több mint 1,4 millió jegyet adtak el) nyolc teremmel és mintegy 480 négyzetméterrel növekedett. A kékre festett falú termekben az eddig helyhiány miatt raktárban őrzött festmények egy részét állítják ki – ezekből eddig időszaki kiállításokon láthatott ízelítőt a nagyközönség. A képtár bővítése 2012-ben tovább folytatódik.

Versenytársat kapott

az osztrák állami vasút Elindította első járatait a Westbahn osztrák vasúttársaság, az osztrák állami vasút első, többségi magántulajdonban lévő versenytársa a belföldi piacon. A társaság hét szerelvényt, naponta összesen 26 járatot közlekedtet a Bécs és Salzburg közötti, mintegy 300 kilométeres szakaszon. Az ötszáz ülőhelyes, emeletes vagonokat és a mozdonyokat a svájci Stadler cég gyártotta. A Westbahn évi tízmillió eurót fizet az eddig monopolhelyzetet élvező Osztrák Szövetségi Vasutaknak (ÖBB) infrastruktúra-használati díjként. A magán-vasúttársaság piacra lépése előtt az utat a vasúti személyszállítási piac liberalizálását előíró 2010-es uniós rendelet, illetve az ennek alapján hozott osztrák törvény nyitotta meg.

Elektromosauó-kölcsönzés Párizsban

Párizsban bevezették az első elektromosautó-kölcsönző rendszert, az Autolibet, amelyet a helyi önkormányzat a négy éve nagy sikerrel működő bérbicikli-hálózat mintájára hozott létre. Két hónapos próbaüzem után 250 villanyautót helyeztek üzembe a francia fővárosban és 45 környező településen. A környezetbarát szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó a számára legközelebbi Autolib-ponton kiváltja a gépkocsit, s azt használat után egy másik kölcsönzőhelyen adhatja le. Az Autolibflotta 2012 májusára háromezer miniautóból fog állni, ezeket 1200 kölcsönzőhelyen lehet majd igénybe venni.

Top cikkek