Nem csak testi örömök

Nomen est Omen: Ha Hévízről beszélünk, mindenkinek óhatatlanul a víz, vagyis a világ egyetlen melegvizű tava jut eszébe.

Pedig a fürdővárosban már régen nem csak fürödni lehet. Persze leginkább azt, ám a legtöbb szállodában van legalább egy pici wellness részleg is.

Mindenkinek megvan a maga mókuskereke, amit már megtanult hajtani, bár néha túlpörget, aztán lassítana kicsit, de nem mindig tud vagy már nem is képes rá. Milyen igazuk van az orvosoknak, amikor csak környezetváltozást „rendelnek” a már számos testi nyavalyától szenvedő betegnek, akinek igazából semmi másra, csak egy kis lazításra van szüksége. Elmenni valahova, jókat enni, inni, fürödni, kényeztetni magát, sétálni nagyokat, és érezni, hogy élni jó.

Egymilliós álomhatár

Hévízen komolyan veszik a vonzerőfejlesztést, az Új Széchenyi Tervben is támogatandóként megfogalmazott beruházásokat. Szálláshely ugyanis már van bőven itt is: kicsi, nagy, közepes, modern és klasszikus, családias és nagyszabású szálloda, panzió, apartman és villa egyaránt. A település szállásadói is rájöttek már, hogy együtt könnyebb, vagy legalábbis hatékonyabb: az idei évtől kizárólag közös katalógusban ajánlják magukat a Hévízi Szobakiadók Szövetségének tagjai. Mellettük jól megférnek az impozáns szállodák, neves szállodaláncok tagjai is.

Ami viszont kell – ha már a hely vitathatatlan vonzereje, a gyógytó adott –, az nem más, mint a programok és a látnivalók. Papp Gábor, Hévíz polgármestere méltán büszke a város turizmusára, amely Budapest után a legjobb eredményekkel dicsekedhet, és az idén várhatóan meghaladja az évi egymillió vendégéjszakás álomhatárt. A fejlődésnek ára van, nem is kevés: a művelődési központ költségvetését például megnégyszerezték, csak városreklámra negyedmilliárdot költenek ebben az évben.

Rendeztek az idén bor-, vakációés gourmet-fesztivált, és egy-két éven belül felépítik azt a sportcentrumot, ahová a tömegsportok szerelmesei és a szenior sportklubok tagjai jönnek majd. Már jönnének, ha lenne hova, ezért is döntött úgy Hévíz vezetősége, hogy megvásárolja azt a 4,7 hektáros területet, ahol fogadni tudják a vendégeket.

Romkert, tűnő ráncok

Mivel a helyi vendéglátás remek, szálláshely is van bőven, a továbbiakban már csak arról kell gondoskodni, hogy a hévízi vendégeknek legyen mit csinálniuk a wellness-, illetve a fürdőgyógyászati kezelések előtt és után. A polgármester nem titkolja, hogy a most megnyílt Római Romkert ötlete nem eredeti, ahhoz hasonló Ausztriában már van.

A hévízi romkert egyelőre még embrionális formában létezik; a hajdani épületek alapjainak környékét már rendbe tették, de a teljes programnak ez még csak a csírája. Néhány éven belül felépül az eredeti római kori házak mintájára több új épület, amelyeket korhű bútorokkal rendeznek be, lesz korabeli konyha, illetve ételek, lesznek kézművesek. Egyszóval újraélesztik a hajdani városrészt, ahol a látogatók majd elidőzhetnek, és nemcsak történelmi ismeretekkel, hanem finom ételekkel és programokkal is gazdagodnak majd.

A másik irányvonalat a magánberuházások képviselik. A nemrég átadott Zena szépség és orvosi centrum például a legmodernebb eszközökkel felszerelt komplexum, ahol a plasztikai sebészeti beavatkozásokon túl – ezekhez szállodai szolgáltatás is jár – a fodrászaton át a thai lábmasszázsig mindenre be lehet fizetni.

Ha mindenre nem is, de néhány kellemes napra mindenképpen meg éri befizetni, és Hévíz egyre inkább, már-már pontosan az a hely, ahol ehhez a feltételek adottak. A németek mellett egyre nagyobb számban érkező orosz, sőt a legújabban megcélzott horvát vendégek mellett a helyiek reményei szerint egyre több magyar is megtapasztalja a csodató környékének ránckisimító hatását.

Vendégváró programok

- November 26-tól december 26-ig adventi koncerteket és sok egyéb rendezvényt tartanak, amelyek többsége ingyenes.

- November 26-tól március 1-jéig ismét működik a jégpálya a piac területén, ahol január 1–8. között tartják meg a pravoszláv karácsonyt.

- Aki legalább két éjszakát tölt a városban, szálláshelyén igényelheti a Hévíz Card+-kártyát, amellyel számos kedvezmény kapható.

- A város egész területén 2011. november 26-tól 2012. március 1-jéig ingyenes a parkolás.

- Hasznos honlapok: www.heviz.hu, www.hevizgaleria.hu 

Top cikkek