Hírek

TELJES AZ AUTÓŐÁLYA-HÁLÓZAT AZ ISZTRIÁN

Teljessé vált a kétszer kétsávos autópálya-hálózat az Isztriai-félszigeten, miután október végén átadták az eddig még hiányzó, 18 kilométeres szakaszt is. Az A8-as vagy más néven Y autópálya kanfanari elágazójától Rogoviciig tartó szakasz 72 millió euróért épült meg. A Pula és Umag közötti szakasszal együtt az elmúlt években a félszigeten összesen 100 kilométernyi kétszer kétsávos autópálya jött létre, amely két végpontján még tíz kilométernyi bekötőúttal is kiegészül. A beruházás teljes költsége 326 millió euró volt, eredményeként a horvátországi félszigetről Ausztria két óra, Olaszország 40 perc alatt, Szlovénia pedig fél óra alatt érhető el.

 

HAMAROSAN NYIT A BÉCSI CHRISTKINDLMARKT

Javában zajlik a készülődés a karácsonyi szezonra az osztrák fővárosban. A Rathausplatzon már felállították a karácsonyi vásár standjait, és Burgenlandból megérkezett az óriási karácsonyfa, egy 29 méteres, 80 éves fenyő is. Ezt teljes pompájában november 12-én láthatja először a nagyközönség a Christkindlmarkt  megnyitóján – a díszkivilágítás felkapcsolásakor a zenei aláfestésről a Burgenlandi Katonazenekar és a Bécsi Gárdazenekar gondoskodik. A Bécsi Adventi Varázslat évente mintegy hárommillió látogatót vonz kül- és belföldről. A mesebeli hangulatra vágyókat december 24-ig várják a bécsi Rathausplatzra.

CÉZANNE-KIÁLLÍTÁS NYÍLT MILÁNÓBAN

Paul Cézanne (1839–1906) negyven kevéssé ismert festményéből nyílt kiállítás a milánói királyi palotában. Ez az első, teljes egészében Cézanne-nak szentelt olaszországi tárlat, amelyen a francia mester szülővárosában, Aixen-Provence-ban és annak környékén készült festményei láthatók. A természetet, csendéletet, rokonokat és barátokat ábrázoló képek közvetítésével a látogatók az „aix-i remete” és a provence-i táj kapcsolatáról alkothatnak képet. A kiállítás 2012. február 26-ig tekinthető meg.

ÚJ NEMZETKÖZI PÉNZTÁR A KELETIN

Új helyre került a MÁV-START Zrt. legnagyobb utasforgalmú nemzetközi pénztára a Keleti pályaudvaron: a  Thököly út felőli oldalra, a főbejárattól 50 méterre, a 6. vágány mellé. A 200 nm-es helyiségben – amely 0–24 óráig tart nyitva – hét pénztárablak és egy információs pult áll az utazók rendelkezésére. Az indulási menetrend két tájékoztató monitoron lesz látható, és korszerű ügyfélhívó rendszert is kialakítanak. A menetjegyek készpénzzel, bankkártyával, illetve euróban is megvásárolhatók, akár 60 nappal korábban, elővételben is. A MÁV-START Zrt. nemzetközi forgalmában évente kétmillió érkező, induló és átutazó fő vesz részt, és csaknem 250 millió km-t tesz meg a vasúttársaság nemzetközi vonatain.

MÉDIAELISMERÉS PANNONHALMÁNAK

A média 2011-es építészeti díját a megépített házak kategóriában pannonhalmi Zarándokház és erdei kápolna nyerte el, amelyet a Czigány Tamás–Papp Róbert–Cseh András győri építésztrió tervezett. Az epiteszforum.hu portál által 2005-ben alapított elismerésre az idén 78 épületet neveztek, közülük hét került be a döntőbe, majd a végeredmény újságírók pontozása alapján alakult ki. A közönségdíj első helyezettje ebben a kategóriában az új, kiváló akusztikájú pécsi hangversenyterem, a Kodály Központ lett.

GPS-ALAPÚ FEJLESZTÉS A BALATONNÁL

A Keszthelyi-hegység Alapítvány a térség vonzerejének növelésére és a helyi természeti és környezeti értékeket bemutatására GPS-alapú ökoturisztikai fejlesztést valósított meg. Az érdeklődők így tehát GPS segítségével is választhatnak maguknak túraútvonalat a program honlapjáról (gpsturistautak.hu), azokról számos információt szerezhetnek, megismerhetik a helyi növényvilágot és a terület helytörténeti jelentőségét. Az ily módon immár könnyebben bejárható túraútvonalakon elhelyezett rejtvények és feladványok pedig még izgalmasabbá teszik a természetjárást.

Top cikkek