Páratlan élmény a daruvonulás

Késő ősszel a hortobágyi puszta végtelen horizontjának alkonyati égboltjára a darvak hatalmas csapatai festenek énekelve hullámzó V betűket. Az élmény és a látvány páratlan. A hortobágyi halastavak vidéke Európa egyik legjelentősebb daruvonulási állomása, ahol egy időszakban akár 40-50 ezer madár is éjszakázhat.

Hortobágyra rendszerint szeptember közepén kezdenek megérkezni a több mint egy méter magas, délceg tartású darvak. Napközben a learatott kukoricaföldeken csapatokban csemegéznek, majd alkonyatkor hangos krúgatás közepette húznak be éjszakázó helyükre, a sekély vizű halastavakhoz.

MAGASLES, BETEKINTŐKUNYHÓ

Több magasles is remek megfigyelőhelyként szolgál a Balmazújváros és Tiszacsege közötti országúton a darulesre érkezőknek. Innen jól megfigyelhetők e rendkívül éber madarak, amint a kellemes őszi napsütésben a halastavak irányába tartva meg-megállnak kicsit még táplálkozni.

A legmegkapóbb látványt alkonyatkor a Hortobágy-halastavi bemutatóterületen elnyúló Kondás-tó kínálja. Itt mintegy 100 métert lehet besétálni a víztükör fölé épített pallósoron, amelynek végére betekintőkunyhót is építettek. Innen mindössze 40-50 méterre már darvak ezrei áldogállnak a vízben az éjszakára készülve, és hangos krúgatással jelezve az irányt társaiknak. Ha kis szerencsénk van, a csillagos égboltot telihold is vigyázza – bizonyos, hogy a Hold előtt lassan áthúzó darucsapatok látványa örök élmény marad.

TÖMEGES VISSZATÉRÉS

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett volna ilyen páratlan látványban részünk e vidéken. Mert bár a középkorban még fészkeltek is a darvak Magyarországon, ám az egyre terjeszkedő, majd nagyüzemivé átalakított mezőgazdaság egyre szűkebbre szabta az életterüket. 1973 után, amikor megalakult hazánk első nemzeti parkja a Hortobágyon, és már a halastavak sem csak a haltenyésztést szolgálták, hanem az évszázadok-évezredek alatt kialakult természeti értékek megóvását is, ismét hatalmas csapatokban kezdtek gyülekezni vonulás idején az Észak-Európából –zömmel Finnországból – szeptemberben érkező darvak a hortobágyi pusztán.

E kecses madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, hogy utána Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jussanak le tunéziai, szudáni telelőterületeikre. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon pihen meg, majd repül tovább. Az eddig megfigyelt legnagyobb egyszerre itt éjszakázó darutömeget idén október elején regisztrálták: a daruszinkron-vizsgálat szerint ekkor számuk 90 ezer volt. Ez döbbenetes nagyság, főként, ha összevetjük azzal, hogy két évtizeddel ezelőtt évente mindössze háromezer körül volt az átvonuló darvak száma.

Ebben a drasztikus növekedésben vélhetően a vonulási irány módosulása is közrejátszik. Novemberben a darvak továbbindulnak dél felé, de nem ritka az sem, hogy egyegy enyhe tél közepén még tucatjával időznek nálunk a sekély halastavak mentén.

PROGRAMOK A LÁTOGATÓKÖZPONTBAN

Ha érdekességeket is szeretnénk megtudni ezekről a délceg madarakról, akkor érdemes a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett programokon részt venni. A Hortobágyi Látogatóközpontban szakemberek tartanak előadásokat a darvak életéről, és vetítenek természetfilmet is. Ezt követően pedig szakvezetővel indulhatunk az éjszakázó helyükre behúzó darvak megfigyelésére. November 5-én madármegfigyeléssel egybekötött csillagséta is várja az érdeklődőket, csillagászati bemutatóval, valamint kisvasutazással a halastavak mentén.

LEGKÖZELEBBI TÚRÁK, CSILLAGSÉTÁK

Vezetett túrák a darvak nyomában: 2011. október 29–30.

Madármegfigyeléssel egybekötött csillagséta: 2011. november 5.

Mindkét program előzetes bejelentkezéshez kötött.

további infó: www.hnp.hu

Top cikkek