Pénzzé tett pihenés

Magyarország, Ausztria, Horvátország, Spanyolország, Olaszország és a Kanári-szigetek – ez a sorrend az üdülési jogok hazai piacának keresleti toplistáján. A végtörlesztés lehetősége miatt az utóbbi hetekben megsokszorozódott a kínálat, mert sokan próbálják pénzzé tenni korábbi befektetésüket.

A zömében másfél millió forintért adott-vett időmegosztásos „használt” üdülési jogok kínálata az utóbbi hetekben megsokszorozódott a végtörlesztés lehetősége, illetve a külföldi üdülők devizában fizetendő, megdrágult fenntartási költségei miatt.

Néhány százezer forintért a Hévízi-tó mellett is lehet üdülési jogot vásárolni
Néhány százezer forintért a Hévízi-tó mellett is lehet üdülési jogot vásárolni

Bár Magyarországon még nem számít elterjedtnek, a legtöbben azért tisztában vannak vele, hogy a timeshare kifejezés nem egy science fiction történet címe, hanem a Nyugaton már régóta nagy népszerűségnek örvendő időmegosztásos üdülőhasználat megnevezése.

A magyarok között alapból kisebb a külföldre utazási hajlandóság az unió más nemzetiségű állampolgáraihoz vagy akár az USA lakosaihoz képest – tudtuk meg Stiebel Attilától, az Club Hotels International Kft. ügyvezető igazgatójától. Ez a nyelvtudás hiányának, illetve a rendszerváltást megelőző évtizedek szűkös utazási lehetőségekből kialakult nyaralási szokásainak a következménye is, az anyagi korlátokon túl. A nyugat-európai háztartásokban ugyanolyan természetes a timeshare, mint az, hogy autója van a családnak. Vannak, akiknek több is van belőle.

A másik, hazai keresletet befolyásoló tényező az értékesítés módszeréből adódik – folytatja Stiebel Attila. Az üdülési jog eladásához ugyanis a személyes meggyőző erőt, a direkt marketinget alkalmazzák, mely a magyarok számára még ma is nehezen befogadható értékesítési technika. Amerikában jóval több a tag, mint Európában, hiszen az ottani marketingszakemberek jóval tapasztaltabbak a közvetlen értékesítés területén. Ennek ellenére nem hivatalos becslések szerint 40 ezer magyar családnak van már üdülési joga.

Az All Seasons Travel Kft. értékesítési igazgatója szerint ez a szám lassú növekedésnek indult az idén, de a válság tetőpontja ebben az üzletágban is erősen érezhető volt, jelentős csökkenés következett be az értékesítésben. – Sajnos ebben az időszakban sok pénzügyi zavarba került szálloda tulajdonosa próbált menedéket találni a timeshare üzletágban – teszi hozzá Stiebel Attila. Ezeknek egy része feltehetően átgondolt üzleti terv, és megbízható értékesítő partnercég nélkül vágott bele ebbe az iparágba, ami miatt nem tudnak hosszú távon életképesek maradni. Az ilyen próbálkozások vesztese gyakran a vevő lesz.

Az üdülő jog elcserélhető és el is adható. Az All Seasons Travel értékesítési igazgatójától kapott információkból kiderült, hogy a svájci frank száguldása, illetve a végtörlesztés lehetőségemegsokszorozta az eladásra szánt úgynevezett másodlagos – tehát a már valaki tulajdonában lévő, „használt” –heteket a piacon azért is, mert az üdülők fenntartási költségei is emelkedtek. Általában két lehetőség szokott szóba kerülni. Az egyik változat a más üdülőbe való beszámítás, amelynek esetlegesen olcsóbb és alacsonyabb a fenntartási költsége. A másik a külföldi piacon történő másodlagos értékesítés, például Romániában, de ott körülbelül fél áron lehet csak eladni.

Az üdülési jog árát három tényező határozza meg. Egyik az apartman nagysága: általában 2, 4, 6, 8 személyes helyeket lehet megvásárolni. Az ár emellett nagyban függ a szezonalitástól is, vagyis, hogy az üdülési hét a fő- vagy az utószezonban van, a harmadik faktor pedig, hogy ki, hány hetet vásárol meg. Ebből kifolyólag az apartmanok árai széles skálán mozognak, 500 ezer forinttól több millióig terjednek, de nagyságrendileg 1,5 millió forint körül lehet a legkedvezőbb árú üdülési jogokat megvenni – tájékoztat az aktuális árfolyamokról Stiebel Attila.

A magyarok egyébként a belföldi üdülési jogokat vásárolják legszívesebben (a legtöbb hazai értékesítő cég magyarországi üdülőkkel foglalkozik), ezt követi Ausztria, Horvátország, Spanyolország, Olaszország és a Kanári-szigetek.

A timeshare-t jogilag már 1999-ben szabályozták, ezt a kormányrendeletet váltotta fel az új, idén szeptembertől hatályba lépett jogszabály, melynek legfontosabb pontja, hogy a fogyasztónak külön fel kell hívni a figyelmét – még a szerződés megkötése előtt – az őt megillető elállási jogra, és annak gyakorlásának jogszerűségére, valamint a határidejére, ami 14 nap. Sőt, kitöltött visszalépési nyilatkozatott kell adni a vásárlónak már az értékesítéskor.

A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy e határidő előtt a vevőtől nem követelhető és nem is fogadható el semmilyen jogcímen fizetés. A rendelet újdonsága továbbá, hogy szabályozza a másodlagos értékesítést, és az egy évnél hosszabb időre adott üdülési programokat is. A hatályos szerződések be nem tartásáért a fogyasztó is számon kérhető.

Üdülési jog vásárlása eseténmindezek miatt nagyon fontos odafigyelni, hogy csakis olyan szerződést írjon alá a vásárló, mely az új jogszabálynak megfelel. A 14 napos visszalépési idő lehetővé teszi az üdülőhely megtekintését a szerződés érvénybelépése előtt, ami amúgy is ajánlott. Érdemes továbbá olyan cégtől vásárolni, mely tagja valamilyen szakmai érdek-képviseleti szervezetnek (ilyen például az RDO), mert a tagsággal rendelkező társaságok tevékeny ségét szigorú működési kódex szabályozza.

1,5 MILLIÓ

ÁTLAGOSAN másfél millió forintért lehet ma a magyar piacon kedvező időpontra, jó feltételrendszerrel üdülési jogot vásárolni.

Top cikkek