Kártya előtt, csekk után

A hét végén megszűnt az üdülési csekk, pontosabban megszűnt annak adókedvezménye, a kiadott utalványokat még továbbra is, az azokon szereplő lejárati határidőig felhasználhatják tulajdonosaik. A nagy ívű karriert befutott és óriási népszerűségnek örvendett csekk helyét immár hivatalosan is átvette tehát elektronikus alapokra helyezett utódja, a Széchenyi Pihenőkártya. Ezt elsőként az OTP bocsátotta ki, az MKB pedig a héten adta át az első saját kibocsátású Széchenyi Pihenőkártyáit az azt igénylő munkáltatók képviselőinek. Az eseményen részt vett Szőllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, aki elmondta: arra számít, hogy a SZÉP-kártya elfogadóhálózata egy éven belül meghaladja az időközben kivezetésre kerülő üdülési csekk nagyjából hétezer szolgáltatóból álló hálózatát.

A SZÉP-kártya használata jelentősen olcsóbb az üdülési csekkekénél – mondta az MKB SZÉP-kártya létrehozását lebonyolító MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezetője, Lehoczky László, hozzátéve: az üdülési csekkeknél 6-7 százalék volt a jutalék, ami a SZÉP-kártyánál a rugalmasabb elektronikus ügyintézés miatt 1,5 százalékra esik vissza. Bár az MKB augusztusban döntött saját SZÉP-kártyájának a bevezetéséről, két hónap alatt már négyszáz szolgáltató partner – a nagyobbak közül a Hunguest Hotels- vagy a Danubius Hotels-szállodalánc –, illetve félszáz munkáltató csatlakozott a programhoz.

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: 2012 lesz a SZÉP-kártya éve, ekkorra válik széles körűvé a használata.

Lehoczky László hangsúlyozta: az MKB SZÉP-kártya létrehozásánál az egyszerű használat mellett a fő szempont egy hosszú távú konstrukció kialakítása volt, így később további szolgáltatásokat lehet hozzáadni. A díjmentesen kibocsátott SZÉP-kártya ötéves lejáratú lesz. Míg az idén kizárólag szálláshelyszolgáltatásra lehet a SZÉP-kártyát igénybe venni, felhasználhatósági köre jövőre jelentősen bővül – lényegében cafeteriakártyává alakítva a SZÉP-kártyát –, várhatóan meleg étel, szabadidős-rekreációs szolgáltatásokra is fel lehet azt majd használni.

Erdei Tamás szerint az elektronikus kártya előnyei a felhasználó számára sokrétűek: mindenekelőtt az első, a munkavállalónak átadott kártya díjmentes (társkártyát is lehet igényelni, de azt már térítés fejében), rugalmasan, gyorsan használható, és ami fontos, hogy nem kell a címletekhez igazodnia, mint az üdülési csekkeknél. A munkáltató számára átutalt támogatás összegét a felhasználók levonás nélkül, az utalványszámlán történt jóváírást követően néhány napon belül felhasználhatják, illetve naprakészen ellenőrizhetik.

A munkáltató számára nagy előnye, hogy megszabadulnak a fölösleges adminisztrációs tehertől. Bár a kártya elektronikus, a szolgáltató (az idén egyelőre még csak a szállásadók) számára nem kell a kártyaelfogadásra alkalmas POS-terminált telepíteni, mivel az MKB egy telefonos ügyfélszolgálatot is létrehoz, amelyen keresztül a szállásadók terminál nélkül is lehívhatják a pihenni vágyó dolgozó kártyájáról a juttatást.

Mint arról a múlt héten elsőként beszámoltunk, rövidesen a K & H is csatlakozik a pihenőkártya-kibocsátók köréhez. A bank közleménye szerint november közepétől kezdik el megkötni a szerződéseket.

A másodikként piacra lépett kibocsátó első Széchenyi Pihenőkártyája: hamarosan debütál a harmadik bank is
A másodikként piacra lépett kibocsátó első Széchenyi Pihenőkártyája: hamarosan debütál a harmadik bank is
Top cikkek