Királyi kirándulás

Szépen felújított várak, középkori lovagi torna és még egy bakonyi betyárkalandpark is belefér egy jól megtervezett kétnapos kirándulásba a Közép-Dunántúlon, ahol számos újdonság várja a turistákat.

A Közép-Dunántúlt a történelmi örökség miatt „királyi régiónak” szokás nevezni. Az egykori koronázóváros, Székesfehérvár a királyok, míg Veszprém a királynék városa, ahol lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlunk. A három megye alkotta régióban változatos programokat kínál a Velencei-tó, a Gerecse, a Vértes és a Bakony is.

VÁRTÚRA: VÁRPALOTA ÉS SÜMEG

Háttérben a sümegi vár,  lábánál az új látogatóközpont
Háttérben a sümegi vár, lábánál az új látogatóközpont

A térségben számtalan középkori várat és várromot fedezhetünk fel, ellátogathatunk a komáromi erődrendszerhez, a tatai és a cseszneki várhoz is. Érdemes felkeresni a várpalotai és a sümegi várat, ezek ugyanis megszépülve várják a látogatókat.

A várpalotai Thury-vár idén júniusban újult meg. A vár hős védőjéről, Thury Györgyről elnevezett 600 éves reneszánsz épületben a teljes belsőépítészeti átalakítás során rendezvénytermet, konferencia-központot alakítottak ki. A megújult térben láthatók a vár kiállításai, például Hámori Sándor lenyűgöző népviselet-gyűjteménye, amely a Kárpát-medence magyar viseleteit mutatja be Somogytól Székelyföldig. Hamarosan megnyílik a reneszánsz étterem is.

Sümegen a régió egyik legnagyobb idegenforgalmi beruházásaként újul meg az impozáns vár, amely a tatárjárás után épült. Nemcsak az épület szépül meg, hanem interaktív, akadálymentesített látogatóközpontot is kialakítanak. Bár a munkálatok még folynak, a vár jelenleg is látogatható. A vár aljában lovagi tornán is részt lehet venni: az óriási arénában korhű lovasbemutató és egymással versengő vitézek nyűgözik le a közönséget. A torna után pedig jöhet a középkori lakoma a csárdában: a sült libacombot és puliszkát csakis kézzel szabad elfogyasztani – egy kis borral leöblítve.

TEKINTS BE VESZPRÉMBE!

Igazi őszi kirándulóhely Veszprém, amely a fejlesztések eredményeként az eddiginél is hangulatosabb. Az érseki palotával szemben ősszel nyit a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, amely a város és az egyházmegye történetét mutatja be interaktív formában. Itt többek között megkóstolhatjuk a halimbai gyógyfüves pap gyógy teáit és a helyben készített ostyát is.

A híres várnegyedben tett kötelező séta újabb remek programlehetőséggel egészült ki, megújult ugyanis a Séd-patak völgye: a Kolostorok és kertek elnevezésű sétaútvonal a történelmi városrészeken átívelve a várat és az állatkertet köti össze. Egykor itt terült el a veszprémi vidámpark, amire már csak a régi kapuk emlékeztetnek. Ide belépve gondozott, ötletes játszóterekkel és hangulatos pihenőhelyekkel tarkított városi oázisban találjuk magunkat.

A 3,5 kilométeres sétaút mind a 12 állomásán érdemes megállni. Elvisz az Árpád-kori műemlékek, a Margit-romok és a felújított jezsuita templom mellett, majd elhalad a Betekints-völgyben található étterem és szálloda mellett, ahol egykor a legendás, éjszakai életéről ismert csárda működött. Kicsit feljebb, a püspöki pihenő kertjéből gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Hasznos honlapok

www.thuryvar.hu

www.sumegivar.hu

www.veszpreminfo.hu

Érdemes letölteni a sétaútvonalhoz tartozó útikalauzt, amelyből minden megtudható a történelmi nevezetességekről.

Kis és nagy betyároknak

Drótkötél- és hófánkpálya, Bakonyrafting, teke, állatsimogató, íjászat, fűzfalabirintus, vízi dodzsem és még számtalan izgalmas játék várja a kalandra vágyókat a Kislőd melletti 30 hektáros Sobri Jóska Kalandparkban.

A bakonyi táj önmagában is csodálatos, a különböző attrakciók pedig garantálják, hogy a család egyik tagja se unatkozzon. A belépő 300–500 Ft, az összes játék igénybevételére jogosító karszalag 2000–5000 Ft.

www.bakonyikalandpark.hu

Top cikkek