Hírek

TURISTÁK A PÁPAI KERTEKBEN

Megnyitották a nagyközönség előtt a Vatikán Állam falain belüli kerteket, ahová eddig csupán a Szent Péter-bazilika kupolájából lehetett betekinteni. A turistákat környezetvédő buszok viszik körbe olasz, angol, német, francia és spanyol vezetéssel. A látogatás a Szent Péter tér melletti XII. Pius térről 30 percenként indul reggel 8-tól, az utolsó buszt 13 órakor indítják; felnőtteknek 12, gyermekeknek 8 euróba kerül, hatéves korig ingyenes. A kertek a 44 hektáros pápai állam közel felét foglalják el. Benne a világ minden részéből származó növények, régészeti emlékek és szobrok láthatók, itt van a vatikáni kormányzóság épülete, egy vasútvonal-állomás és egy helikopter-leszállóhely is.

 

BILIK, BIDÉK, SZOBAVÉCÉK

A bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállítása a császári udvar tagjainak tisztálkodási szokásaiba is betekintést enged. Az Intim tanúk – A mosdóasztaltól a fürdőkádig című kiállítás mintegy 90 művészien, esetenként rendkívül aprólékosan megmunkált bútordarab, porcelángarnitúra, vécécsésze és fürdőkád segítségével mutatja be a személyi higiénia fejlődését a késő XVIII. századtól a XX. század elejéig. Akkoriban a testápolás kizárólag hordozható tisztálkodási eszközök segítségével volt megoldható: Schönbrunnban például minden lakosztályhoz tartozott egy kamra – az itt dolgozó személyzet végezte a haj- és szakállápolást, a vízhordást és a „végtermékek” elszállítását is.

MARADÉKFALAT-BÍRSÁG SZAÚD ARÁBIÁBAN

Egy szaúd-arábiai étteremben bírságot kell fizetnie annak, aki nem eszi meg az utolsó falatig az ételét. Mégpedig azért, mert tulajdonosa megelégelte a „kivagyi” rendeléseket. Sok vendég ugyanis, hogy láttassa, milyen tehetős, hatalmas adagokat rendel, amelyeket azután jórészt a tányérján hagy. „Minél többet pazarolsz, annál többet fizetsz” – ez a jelmondata a Marmar nevű étterem tulajdonosának, akinek fő célja a pocsékolás megfékezése.

BEFEJEZŐDÖTT A KÁROLYI-KASTÉLY FELÚJÍTÁSA

Szeptember 23-tól régi fényében várja a látogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély. Az 1999-ben elkezdett felújítás utolsó ütemében – a Középdunántúli Operatív Program (KDOP) révén – közel félmilliárd forintból újult meg az épületegyüttes középső szárnya, a könyvtárterem és a lépcsőház. A pincében és a beépített tetőtérben új közösségi terek jöttek létre, a kastélyhoz a megszépült kovácsoltvas kapuktól aszfaltozott út vezet, és a park is megújult.

AFRIKAI MILIŐ FELSŐTÁRKÁNYBAN

Eger közelében, Felsőtárkányban Nyugat-Afrika hangulatát idéző szálloda nyílt. A négycsillagos, superior besorolású Hotel Bambara az egerszalóki Mesés Shiraz „testvére” – nem csupán a tulajdonosok és a menedzsment azonossága, hanem a koncepció miatt is. A Shirazban ugyanis Észak-Afrika (Marokkó), a Bambarában Nyugat-Afrika (Mali) hangulata fogadja a vendégeket. Utóbbi egy év alatt készült el, a 2,2 milliárd forintos projektből 600 millió forint volt a saját tőke és 500 millió forint a vissza nem térítendő támogatás, a többi hitelből származik. A 66 szobás házban kül- és beltéri medencék, szaunapark, maszszázsszobák, szabadtéri jakuzzi, étterem, több részre osztható rendezvényterem, drinkbár, valamint egy szurikátaudvar is várja a vendégeket.

BUDAVÁRI PÁLINKA ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL

Budavári PálinKaés KolBászfesztivál Nemes pálinkák, széles kolbászkínálat, valamint vérpezsdítő zene várja az érdeklődőket a Pálinka- és Kolbászfesztiválon a budai Várban 2011. október 6–9. között, ahová a szervezők idén Oroszországot és nemzeti italát, a vodkát „hívták meg” vendégségbe. Az orosz „negyedben” kiderül az igazi vodka készítésének titka, és tradicionális orosz nemzeti ételeket is meg lehet kóstolni. A vendégek asztalt is foglalhatnak az Oroszlános udvarban – a közel ezer férőhelyes fedett helyszínen kisebb baráti társaságok, és nagyobb céges találkozók is.

Top cikkek