Hol tett le a diszkontjárat?

A DISZKONTJÁRATOK A KÖZPONTI REPÜLŐTEREK HELYETT KISEBB ÉS OLCSÓBB LÉGIKIKÖTŐKET HASZNÁLNAK – ÁM KÖZEL SEM BIZTOS, HOGY EZ HÁTRÁNY! AZ VISZONT BIZTOS, HOGY MEGÉRI TÁJÉKOZÓDNI A REPÜLŐTÉRRŐL – LEHETŐLEG MÉG A FOGLALÁS ELŐTT. MIRE IS FIGYELJÜNK, MILYEN INFORMÁCIÓKKAL TERVEZZÜNK?

Kieső repülőtér, kisebb, a várostól távolabb lévő légikikötő – ezek a leggyakrabban használt kifejezések azokra a repülőterekre, amelyekre a diszkont-légitársaságok repülnek. Valójában azonban ahány repülőtér, annyi helyzet. Sok helyütt például a központinak nevezett légikikötő sokkal távolabb van a várostól, mint a diszkontok által favorizált leszállóhely.

Ami a méretet illeti, a kis repülőterek olykor kifejezetten előnyösebbek lehetnek a nagyoknál: a „kicsiken” ugyanis könnyebb és gyorsabb eljutni a repülőgépig, leszállás után a kézipoggyásszal akár tíz perc múlva már a taxiban vagy a buszon ülhet az ember, míg a népszerű csomópontokban ez fél órába, esetleg többe is telhet. Tehát sem a méret, sem a távolság nem irányadó. Akkor viszont mire figyeljünk?

 

Reptérről a városba

Járjunk utána például annak, hogy a leszállást követően milyen közlekedési eszközzel mennyi idő alatt és milyen költségek árán juthatunk el a meglátogatni kívánt városba! Ezt az információt minden repülőtér honlapján jól szerkesztve feltüntetik, de a diszkontlégitársaságok honlapján, így a

WizzAirén is, mindez összefoglalva látható. Itt egyébként lehet foglalni a légitársaság saját szervezésű transzportjaira is, javarészt igen kedvező áron, noha az sem kizárt, hogy a neten kutakodva még jobb ajánlatra bukkan az ember. Ha többen utaznak, érdemes felderíteni a taxiárakat is, előfordulhat ugyanis, hogy három-négy személy busztranszferének árából már kijön a taxi. Ez esetben viszont tájékozódni kell arról, hogy az adott országban hány utas ülhet be egy gépkocsiba.

Fontos a menetrend

Ha már a közlekedésnél tartunk, érdemes figyelni a helyi közlekedés menetrendjére. Azt legalábbis mindenképp tudni kell, hogy ha késő este érkezik a repülőgép, akkor közlekedik-e még a reptéri járat. Kell „B tervnek” is lennie arra az esetre, ha egy járat véletlenül késik, és az érkezés átcsúszik az éjszakába. Ha túlságosan kicentizett lenne a helyzet, érdemes inkább a légitársaság saját transzferjeit választani, azokat ugyanis a repülőgépek menetrendjéhez igazítják.

Top cikkek