Hírek

Országház: új díszkivilágítás

Augusztus 20-tól a Parlament épülete új díszkivilágítást kap, először az ünnepi tűzijáték után lesz látható. Az új „fényruhába” két évvel a dunai homlokzat felújítása után öltözik az Országház, és minden korábbinál szebben világítja majd meg a főváros és az ország ékességét. Az épület kupoláján kívül a dunai homlokzat, a tornyok és a tetőzet is sárga, nátriumlámpás díszvilágítást kap, amelyet lépcsőzetes elrendezéssel alakítottak ki. A beruházás 485 millió forintból valósult meg.

 

Aranymúzeum Budapesten

Mintegy ezer, többségében arany műtárgy révén alkothatunk hamarosan képet a délkelet-ázsiai képzőművészet elmúlt kétezer évéről a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban. A magánerőből létrehozott kiállítóhely várhatóan szeptembertől fogadja a látogatókat az Andrássy úton, az egykori Rausch-villában. Mint Zelnik István műgyűjtőmúzeumalapító hangsúlyozta, az új múzeum az 50-60 ezer műtárgyat számláló Zelnikgyűjteményre épül. A kollekcióban mintegy 3500 arany és ezüst ötvösmunka található, ezek mellett 5-6 ezer porcelán, tízezer fajansz és agyagtárgy, sok száz elefántcsontból készült műalkotás szerepel, a különböző anyagokból készült gyöngyök kollekciója pedig tízezres nagyságú.

Borfesztivál a budai Várban

A budai Vár udvaraiban 2011. szeptember 7–11. között immár 20. születésnapját ünnepli a Borfesztivál, amelyen 15 ország 220 borászata és mintegy 5000-féle bor várja a látogatókat. A rendezvény idei díszvendége Franciaország lesz. Az öt nap során a remek borok mellett kulturális csemegék, születésnapi meglepetések, ajándékok és programok sokasága várja a látogatókat. A nyitónapon a Csík Zenekar lép fel a Fesztiválszínpadon. A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, s neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bort is megkóstolhatnak a bort szertő látogatók. (www.aborfesztival.hu)

Drága bliccelés Bécsben

Az osztrák főváros tömegközlekedési eszközein nem ajánlott a bliccelés, különösen azóta, hogy fokozott figyelmet fordítanak a menetjegy-ellenőrzésre: a bécsi buszokon, villamosokon és metróvonalakon a Wiener Linien kétszáz ellenőre tevékenykedik. Aki nem tud érvényes jegyet vagy bérletet felmutatni, az 70 eurós helyszíni bírsággal számolhat. Akinél nincs ennyi pénz, az fizethet átutalással is, így azonban a büntetés már 138 euróra rúg.

Horvátország: júliusi csúcs

A horvát turisztikai minisztérium tájékoztatása szerint júliusban minden fő piacról növekedett a Horvátországba érkező vendégek száma, az arányok terén a listavezetők hazánk fiai. A magyar turisták száma ugyanis 13,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 12 százalékkal emelkedett 2010 júliusához képest. Az osztrákok 10,6, a szlovének 5 százalékkal voltak többen. Tavaly júliusban 103 ezer magyar vendég 611 ezer éjszakát töltött Horvátországban. Az év első hét hónapjában 8 százalékkal bővült a horvát turizmus, összesen 6,2 millió vendég látogatott az országba. A legtöbben, 1,7 millióan, ezúttal is az Isztriai-félszigetre utaztak, és jelentős volt a növekedés Split és Senj környékén, valamint Zágrábban.

Vízummentesen Thaiföldre

A thai kormány döntése alapján 2011. augusztus 11-től a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól – közölte honlapján a Külügyminisztérium. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A nem turista célú, illetve a 30 napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, azt a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetségén lehet igényelni. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.

Top cikkek