Kapafitnesz, a húzóerő

A szobakiadáson már régen túlnőtt a turizmus, a potenciális vendégek már régen nem érik be a kényelmes ággyal, a kiváló reggelivel, hanem mindenek előtt arra kíváncsiak, hogy mit lehet az adott helyen csinálni, milyen élményekben lehet részük.

Az ígért program legyen érdekes, különös, meghökkentő, és zökkentsen ki a hétköznapokból – foglalja össze a sikeres vendégfogás egyáltalán nem titkos receptjét Molnár Attila, a Willy Fog Utazási Iroda és Jegyiroda cégvezetője.

Nem munkások, hanem élményért fizető vendégek
Nem munkások, hanem élményért fizető vendégek

Olyannyira így van ez, hogy miközben szó nélkül kifizetnek az emberek egy különleges koncertre 25–30 ezer forintos belépődíjat akár, nem biztos, hogy elmennek egy hétvégére valahova ugyanennyiért ketten, pedig még a reggeli is benne van a kétéjszakás csomag árában. Miután az árversenynek is van határa, a turizmusban most az attrakciókra, a különleges programokra tevődik a hangsúly.

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. által nemrég meghirdetett Kapafitnesz szalonnával című programra például sokan ráharaptak. Egyelőre leginkább a sajtó, hiszen a kapálós ajánlatról írni hálás dolog, köszönhetően az ötletnek, és még inkább a remek névadásnak.

Komoróczki Aliz, a turisztikai cég vezetője szerint a július 1-je óta foglalható program híre érzékelhetően bejárta az országot, rengetegen érdeklődnek, de – vélhetően a rossz időjárás miatt – egyelőre nem minden alkalommal jött még össze a minimális létszám.

A kapafi tneszcsomag valójában egy gasztronómiai program, ugyanis a résztvevők igazi gyulai specialitásokból álló parasztreggelit kapnak annak keretében. A reggel hétkor kezdődő program során lovas kocsival viszik ki a jelentkezőket a Gyulai Pálinkamanufaktúra gyümölcsöskertjébe, ahol egy kupica pálinkával köszöntik a napszámosokat. A félórás kapálás után jár a bőséges reggeli, meg újabb kupica pálinka, és persze a sajátos feeling, és körítés, amitől sokan hungarikumként emlegetik az eseményt.

Az ötlet jó, a feltételek adottak, a helyi szállásadók, azaz a szállodások és a panziósok egyaránt örülnek a különleges lehetőségnek, amit ajánlgatnak is szorgalmasan a vendégeknek. Csakhogy van még min finomítani, hogy a kapafitnesz valóban komoly vonzerő legyen – teszi hozzá Komoróczki Aliz. Lehetséges, hogy a hétórás kezdést kell egy órával későbbre időzíteni, vagy a 3900 forintos áron fi nomítani, ugyanis a tapasztalatok szerint a programok részvételi díjának lélektani határa úgy háromezer forint körül beragadt. Efölött nehéz bármit értékesíteni a turistáknak –legalábbis Gyulán.

A kapafi tneszben persze van ráció, a városi emberek szívesen vesznek részt – különösen gyerekeikkel együtt – olyan programokban, amilyenhez hasonlót saját környezetükben nem találnak. Az állatsimogatók, a tehénfejés vagy egy kisborjú születése óriási élmény egy városinak. De a programtárban egyre nagyobb a kínálat az olyan rendhagyó rendezvényekből, amelyek különleges helyszínen zajlanak. A Dreher Sörgyárak barlangi bringás versenye, a magyarországi arany- és ezüstbányákba, vagy a Rákosi-bunkerekbe szervezett túrák élményszámba mennek – mondja Molnár Attila.

Az ötletversenybe, avagy élményversenybe még a szállások oldaláról is be lehet szállni: Felsőtárkányban lesz például az a különleges hangulatú, afrikai tapasztott sárkunyhók mintájára épített kis falu, ami szintén egy új színfoltnak ígérkezik. A különös ötletek megvalósításának persze többnyire nem a fantázia, hanem a költségvetés szab határt, de nem minden esetben.

Olaszországban például hamarosan megnyílik egy fákra épülő szálloda. A Tree Village leendő vendégei fenyőkre épített faapartmanokban aludhatnak, természetesen hálózsákban. A zöldszálloda vendégei a hely szelleméhez illő módon bioételeket kapnak, és természetközeli, például faölelő programkínálatot. A vendéglátók stresszmentes napokat ígérnek.

Top cikkek