Hírek

RANGSOROLT VÁROSOK

A hotel.info ingyenes online foglalási rendszer felmérése szerint Európában a cseh szállodákban a legkedvezőbb a szolgáltatások ár-érték aránya (7,67), megelőzve Portugáliát (7,59), Lengyelországot és Bulgáriát (7,56), valamint Magyarországot és Romániát (7,54). A világszerte 210 ezer szállodáról információt nyújtó rendszer összeállította a legdrágább városok listáját is. Az éllovas továbbra is Moszkva, ahol a szállodai átlagár 172,8 euróra mérséklődött (–2,43%), majd Oslo (171,46 euró, –26,7%), Stockholm (158,19 euró, +6,58%), London (156,6 euró, +4%), Koppenhága és Amszterdam (140,49 euró, +4%) következik.

 

FÜGGŐVASÚT A TEMZE FÖLÖTT

Londonban megkezdődtek a Temze felett átívelő függővasút építési munkálatai. A rendszer két olimpiai helyszínt köt majd össze, létrehozása 50 millió fontba (14,8 milliárd forint) kerül. Az elképzelések szerint a kabinok 50 méter magasan közlekednek majd, óránként 2500 utas szállítására lesznek alkalmasak. A brit főváros közlekedési társaságának szóvivője szerint a függővasút befejezése jövő nyárig egyelőre nem más, mint merész gondolat – az ugyanis nem része az olimpia idejére tervezett közlekedési stratégiának, és nem alapvető  fontosságú a játékok szempontjából sem.

COPYRIGHT A CIPRUSOKNAK

A világ egyik legszebb tája címét viselő, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított toszkán lankák a legkülönbözőbb termékek – autók, ortopédiai minősítésű matracok, kristályvizek, állattakarmányok – reklámjaiban és prospektusaiban szerepelnek. Erre ezután is lehetőség lesz, ám már szerzői jogdíj fejében. Toscana San Quirico települése ugyanis úgy határozott: levédi a hozzá tartozó tájat – a lankákat, a napraforgótáblákat, a magányos kápolnákat és főleg a ciprusokat. Mostantól kezdve bemutatásukhoz írásban kell engedélyt kérni az önkormányzattól, és csak úgy közölhetők, ha feltüntetik a város nevét.

FELMÉRÉS A BALATONI STRANDOKRÓL

A Balaton-parti fürdőhelyek színvonala tovább javult, a szavazóktól átlagosan 4,4-es „osztályzatot” kaptak – derül ki a Balatontipp.hu honlap felméréséből. A szavazók többek között értékelték a víz, a part, a strand és az illemhelyek állapotát, a parkolási lehetőségeket és a vendéglátás színvonalát. A 35 minősített strand „átlagjegye” a korábbi 4,2-es és 4,35-ös osztályzatról az idén 4,4-re emelkedett. A legjobb értékelést idén is a gyenesdiási Diás strand kapta, a 2. az alsóörsi Községi strand, a 3. a vonyarcvashegyi Lidó strand lett. Az értékelt fürdőhelyek között több olyan akadt, amelyik színvonalas szolgáltatásai ellenére hátrébb sorolódott a rossz parkolási lehetőségek vagy a belépőjegyek ára miatt.

CSIPKEMÚZEUM NYÍLIK TERÉNYBEN

Július 23-án megnyílik Magyarország első Hunnia Csipkemúzeuma a Nógrád megyei Terényben. Itt a Hunnia csipke mellett – amelynek megalkotója Fáy Aladárné Edvi Illés Gizella volt – láthatók lesznek más magyar csipkefajták is, az érdeklődők kipróbálhatják a csipkekészítési technikákat és kellékeket. Az alapító Fáy Társaság Egyesület e célra megvásárolt egy parasztházat, a múzeum létrejöttének anyagi hátterét a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében elnyert 95 600 euró (25 millió forint) adta.

Top cikkek