Manírmentes mindennapok

HÉVÍZRE ÉRVE AZ UTAZÓ MINDENEKELŐTT AZ UTCÁKON SÉTÁLÓK ARCÁT FÜRKÉSZI, ÉS PRÓBÁLJA FELFEDEZNI AZT A CSENDES NYUGALMAT, AMELY ÁLLÍTÓLAG EZEN A HELYEN NÉHÁNY NAP ALATT MEGSZEREZHETŐ. ÉS AZ UTAZÓ TULAJDONKÉPPEN NEM IS CSALÓDIK.

Hévízen valahogy tényleg letekerték a mindennapok potmétereit, az ember könnyen maga mögött hagyja a nagyvárosokban megszokott izgatott igyekvést. Hévízen nyugi van. Tófürdő, gyönyörű lótuszvirágok, egy-két régészeti emlék, káprázatos mocsári ciprusok, tenisz- és golfpályák, wellnessprogramok, néha költőversenyek, máskor veteránautók találkozója, hasonlók.

Manírmentes mindennapok

Lotus Hotel Therme és Spa 17 hektáros őspark közepén  fekszik
l otus Hotel t herme és spa 17 hektáros őspark közepén fekszik

De nem ám valami úri huncutság ez az egész, hogy mennyire nem az, arra legjobb példa Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodája, az éppen 15. születésnapját ünneplő Lotus Therme Hotel és Spa. Melyben szükségtelen korszerű zsúrfiúként, meg nem értett celeblányként viselkedni, lehet kulturáltan, túlzásoktól mentesen, emberei szavakkal is létezni. És szemmel láthatóan az ittott keleti hangulatot idéző szálloda személyzetének is jobban esik, ha nem kell nyakatekert manírokkal, túlrajzoltan élnie mindennapjait.

Alig valószínű, hogy például Pusztai Erzsébet, a szálloda igazgatónője – még bokros teendői közepette is – ne mesélne szívesen az érdeklődő vendégeknek Hévíz több évezredes múltjáról, a római korból fennmaradt helyi régészeti leletekről, köztük a Jupiternek szentelt oltárkőről. Alig valószínű, hogy ne állna meg egy pillanatra bármelyik vendég kedvéért, hogy szóljon néhány szót a környék látnivalóiról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, a cserszegtomaji Margit-kilátóról, a sümegi várról, a tapolcai tavas barlangról vagy munkahelye, a 17 hektáros őspark közepén fekvő Lotus Hotel Therme és Spa kalandos múltjáról, különlegességeket kínáló jelenéről.

Masszázsok és szőlőszemek

Bizonyára utóbbiról beszél legszívesebben. A kéttucatnyi masszázsról, a mintegy húszféle egészségügyi kezelésről, a szertartásos felöntésekkel (sörös, mézes, vitaminos vagy sós) egészségesebbé és érdekesebbé tett szaunázási lehetőségekről, a Holt-tengeri sóból épült gyógybarlangjukról, a különféle arc- és testkezelésekről. A masszázsokról, köztük a tradicionális thai masszázsról, a shiatsuról, a csakra energiamasszászról vagy a Lomi Lomi masszázsról, melynek során két terapeuta simogató, meleg olajos érintése nyugtatja meg azt, akiből még néhány órányi hévízi tartózkodás sem tudja kisöprűzni a feszültséget.

És akkor még nem beszéltünk a szálloda szakemberei által szervezett borkóstolásokról, amelyek során egy Balaton közepén lebegő, régi vitorláshajó fedélzetén a fiatal, de máris komoly szakembernek számító Takács Eszter kábé úgy beszél a legjobb borokról, mint Szegő András annak idején a legendás bokszmeccsekről: a szőlőszemből költészet lesz, a borászból meg alanyi költő.

Kedvesen, könnyedén

És nem beszéltünk a golfoktatókról sem, akik kitartó türelemmel ügyesítik azokat, akik eleinte a golflabda iránti tiszteletből még véletlenül sem ütik meg azt, ellenben a vakondjáratokig kikapálják a gyöpöt. A golfoktatókról, akik hozzáértők, türelmesek, és még akkor sem jönnek zavarba, ha a luktól néhány méterre pihenő golflabdát célozgató vendég halkan fogadást ajánl: egy kóla?... Egy kóla, bólintanak olyankor, mert első botladozó lépések ide, alkalmi golftanulás oda, azért a versenyszellem egy igazi sportemberben bármikor képes felhorgadni.

Versenyezni pedig pontosan úgy kell, ahogy a Lotus Therme Hotel és Spa dolgozói teszik: kedvesen, könynyedén, nyugodtan. Ahogy azt a hévízi tempó diktálja.

A Hévízi-tó

Ez Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tava.

Területe 4,4 hektár, 38,5 méteres mélységből percenként 30–40 ezer liter gyógyvíz tör fel, 35-36 fokos vízkészlete 3,5 nap alatt újul meg.

Jellegzetes tornyos fürdőépületeit úgy újították fel, hogy megőrizték a cölöpökre épült, főleg favázas épületek eredeti stílusát.

A város címerébe is bekerült az indiai tündérrózsa, amelyet a tóban több mint száz évvel ezelőtt Lovassy Sándor biológus honosított meg.

Top cikkek