Menekülés a Hősök teréről

Van alternatívája a háromórás szokványos budapesti idegenvezetésnek, a hortobágyi csikós-gulyás álshow-nak, a pirospaprika-turizmusnak.

Ma már nem csak a „nevezetességeket” kell körberohanniuk azoknak a külföldieknek, akiket érdekel Magyarország. Temérdek lehetőség közül szemezgethetnek, ha történetesen Budapest rejtett vagy az útikönyvekben nem szereplő kulturális kincsei érdeklik őket.

Ha teszem azt zenés, táncos előadásra, koncertre vágynak, nem feltétlenül a hakni operettgála a megoldás. Nem kérdés, hogy a legkedveltebb művészeti célpont Budapesten a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház.

A MüPát már nemzetközi mezőnyben is kiemelkedőnek tartják, az Operaházat pedig valószínűleg az útikönyvekben is vázolt pompája miatt látogatják előszeretettel. De mi van nyáron, amikor nyári szünet miatt üres a színpad? Nagyszabású vagy akként hirdetett szabadtéri opera-, operett- és musical-előadások. Más tészta a legtöbb zenei fesztivál – Zsámbéktól Veszprémig. De elvitathatatlan tény, hogy amire a legtöbb fiatal érkezik Budapestre: az augusztusi Sziget fesztivál.

Megkérdeztem az ismerősöket a Facebookon, hova vinnék külföldi barátaikat, ha kultúrára vágynak, szívesen ismerkednének az országgal, de kilépnének a fősodorprogramokból.

Legtöbben az alternatív városnéző túrákat emlegették: a Beyond Budapesttől és a budapestUNDERGUIDE-tól. Az előbbi azt írja magáról: szociokulturális sétákat szervez Budapesten azoknak, akik valóban a magyar realitásokra kíváncsiak és nem csak a turistahelyeket nézegetnének. Ilyen programjuk például (magyarul is, nem csak angolul), a Nyócker málló pompája vagy A Nyócker csillagai. Az utóbbi is a felszín alatti kincseket mutatja be. Azoknak ajánlják magukat, akik senkit sem ismernek Budapesten és

Magyarországon, de barátkoznának a helyszínekkel, a helyi élettel, az izgalmas, titkos utcarészekkel, az útikönyvekből kimaradt látványosságokkal, mintha csak egy jóbarát mutatná meg nekik.

A sétálni vágyók saját kalandtúrára is indulhatnak, ha ráakadnak a Duna tanösvény programjára, amely októberig látható.Ehhez nem árt egy okostelefonnal rendelkezni.Mert bár önmagában is szép séta és pompás látvány a Duna-part mindkét oldala – a Margitszigettől a Petőfi-hídig –, de a tizenhárom pontból álló út infótábláinak angol nyelvű változatát csak így tölthetik le például a folyó történetéről, piacokról, egykori fauszodáról, mutatványosokról, a folyó élővilágáról. A víz és a művészet kombója az Art on Lake 2011 is, amelyet a Városligeti Csónakázótavon rendeznek szeptember elejéig.

Sokan javasolják a külföldieknek a magyar kommunizmus történetét jól illusztráló szoborparkot, de ez persze több utazási iroda honlapján is megtalálható. A Láthatatlan kiállítás viszont egyértelműen nem a látványra megy, de érdemes kipróbálni, milyen lehet a világ a látássérültek birodalmában, sőt akár egy láthatatlan masszázsra vagy vacsorára is benevezhetnek. És mindehhez nem kell magyarul tudni.

A mindig bejönnek kategóriába tartoznak a romkocsmák és mondjuk, a hatodik-hetedik kerületben van miből válogatni. Körülbelül hasonló ámulatba ejti öt éve a fiatal iparművészek munkáit kínáló Wamp (Wasárnapi Művészeti Piac) is a külföldieket, havonta egyszer. Ennek dacára alkalmanként is jóval több turistát vonz a minden vasárnap látogatható Gouba a Gozsdu udvarban, amelynek felhozatala nem annyira szelektált (értsd: kínálatában jóval több a gagyi), de még mindig ezerszer jobb, mint a legtöbb szuvenírüzletben.

Hogy mit is válasszanak, abban a legnagyobb segítséget valószínűleg az angol nyelvű Time Out magazin adja, bár a www. funzine.hu oldal is jófajta programokat kínál. Az egyik legfrissebb ajánlat például a szabadságra ment könyvek esete. A budapesti Dagály fürdőben ugyanis a hétvégeken a közeli Szabó Ervin könyvtár köteteit lehet kikölcsönözni: ami biztos, hogy a gyerekeknek a színezőkhöz és a táblás játékokhoz nem feltétlenül kell nyelvtudás.

Top cikkek