A kánikula pörgeti a szezont

Felemás képet mutat eddig a balatoni szezon. A forró hétvégeken több tóparti település is kitehette volna a megtelt táblát, mégsem igazán elégedettek a térség szállásadói.

Főként az apartmanok és házak kiadásával foglalkozók beszélnek visszaesésről.

Csak a hétvégi turizmusból nem élnek meg a szolgáltatók
Csak a hétvégi turizmusból nem élnek meg a szolgáltatók

A megkérdezett irodák szerint a legfőbb gond, hogy a belföldi vendégek többsége legfeljebb egy-két napos „nyaralásokat” engedhet meg magának, ráadásul a hétvégi kiruccanások idején – ahogy tavaly, úgy az idén is –elsősorban a legolcsóbb, a személyenként 2-3 ezer forintba kerülő apartmanok, házak iránt van kereslet. Így tapasztalják a badacsonyi MidiTOU-RIST Utazási Irodában is, ahol az előszezont 20–25 százalékkal gyengébbnek tartják a tavalyinál, a főszezoni foglalások pedig a múlt évihez képest öt százalékos visszaesést ígérnek.

Igaz, várhatóan már ezen a hétvégén elkezdődik az igazi főszezon, és megérkeznek a német, osztrák vendégek, és „beesnek” azok a magyar családok, akik még megengedhetik maguknak az egy- vagy kéthetes balatoni vakációt. Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Balatonszéplak-felső térségében házakat, apartmanokat közvetítő Siotravel Kft.-nél is: „Egyelőre csak hétvégi turizmus van, a vendégek 90 százaléka magyar, s többségük csupán egy-két éjszakára keres szállást.”

Akad viszont a kiadó házak piacának olyan szegmense is, ami jelentősen bővült az elmúlt évekhez képest –igaz, az összforgalom elenyésző részét jelenti. A megkérdezett utazási irodák szerint mind több az olyan jómódú család, amely naponta 20–30 ezer forintot is hajlandó fizetni egy házért, ha az vízközeli, kifogástalan és luxusminőségű, medencével, klímával és wifis internettel ellátott.

A szállodásoknak kevesebb okuk van panaszra, pedig a KSH szerint a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken az év első öt hónapjában a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 3,5 százalékkal visszaesett, a belföldi vendégek forgalma pedig stagnált.

Fazekas József György, a főként német vendégekre építő keszthelyi Hotel Helikon vezetője úgy fogalmazott: „Az idei év nem jobb, de nem is rosszabb, mint a tavalyi. Igaz, a bevételek némiképp visszaestek, mert csak az árak csökkentésével tudtuk megőrizni a tavalyi forgalmat. De bizakodó vagyok, a főszezon tartogathat még kellemes meglepetéseket, főként, ha marad a kánikula.”

A négycsillagos siófoki Residence Hotelt igazgató Hoffmann Henrik szerint az előszezon a tavalyinál jobban alakult, sokat dobott a forgalmon az évről évre több vendéget vonzó Balaton Sound, és a foglalások alapján a főszezon is ígéretes. Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Silver Resort vezetője elmondta, hogy újra éledezik a konferenciaturizmus, szállodájuk átlagos kihasználtsága januártól július közepéig 50,1 százalék volt, ami mintegy három százalékkal jobb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Örvendetes, hogy a nyár eleje óta lassan, de fokozatosan nő a külföldi vendégek száma is.

Top cikkek