HÍREK

TIHANYI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Július 8-án a Budapest Bár lemezbemutató koncertje nyitja meg a Tihanyi Szabadtéri Játékokat, s azok az idén a korábban megszokottnál egy héttel később, augusztus 27-én A nagy négyes című vígjátékkal zárulnak. A változatos programban neves művészek közreműködésével zenés és prózai darabok, illetve táncelőadások szerepelnek, az előadásokra mindig péntek és szombat esténként kerül sor. Mint Bujtor Judit ügyvezető igazgató elmondta, tavaly hétezren voltak kíváncsiak az előadásokra, ám arra számítanak, hogy a színvonalas műsor ezúttal még többek – így a zenés előadások iránt érdeklődő külföldiek – figyelmét fel fogja kelteni. Infó: www.tihany.szinhaz.org.

 

INGYENES BALATONI PROGRAMMAGAZIN

Augusztus 11-ig kéthetente, összesen 5 alkalommal jelenik meg az Est Lapok lapcsalád legújabb, szezonális programmagazinja, a Balatoni Est. Az ingyenes kiadvány a Balatonpart színes kulturális kínálatát, sportolási lehetőségeit és zenés rendezvényeit mutatja be az olvasóknak, terjesztése a Balaton-parti településeken, a tóhoz közeli megyeszékhelyeken és a főváros 200 kiemelt pontján folyik. Az eligazodást a 32 oldalas kiadvány közepén elhelyezett térkép és piktogramok segítik. A tematikus rovatcímek: gasztronómia, szállás, nevezetességek, családi programok, zene.

 

WEST-BALATON-KÁRTYA

Megjelent a West-Balatonkártya, amellyel a nyugat-balatoni régióban – így Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Zalaszentgróton, Hévízen, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Kehidakustányban, Reziben és a zalaegerszegi Aquacityben – a vendégek több mint 90 turisztikai szolgáltatónál élvezhetnek különböző kedvezményeket. Az ingyenes kártyát a keszthelyi Tourinform irodában azok kaphatják meg, akik legalább 3 éjszakát töltenek a térségben, és ezt szálláshelyük igazolja. Az igazoláshoz a nyomtatvány a west-balaton. hu oldalról tölthető le.

VÁRSZÍNHÁZ GYULÁN

A napokban megkezdődött a Gyulai Várszínház 48. évada. Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában és környékén a prózai és a zenés színházi előadások mellett idén is lesznek kon certek, Shakespeare Fesztivál, dzsessz- és bluesfesztivál, irodalmi humorfesztivál, népművészeti fesztivál, bábelőadások, kortárs dráma felolvasó-színház, a sokszínű programot filmvetítés, konferencia, fotókiállítás, gasztronómiai és borfesztivál gazdagítja. Négy új bemutatóra kerül sor, emellett látható lesz Medvegyev darabja, a Fodrásznő, amely a tavalyi POSZT-on elnyerte a legjobb előadás díját, és Závada Pál Bethlen című darabja, amely Móricz Zsigmond Erdély című nagyregénye alapján készült. Az évad kiemelkedő eseményének ígérkezik az Indul a bakterház című fergeteges vígjáték a veszprémi Petőfi Színház vendégjátékában, és a Madách Színház előadása, Az Operaház fantomja című világhírű musical is. Infó: www.gyulaivarszinhaz.hu

VÁR A VÁRFÜRDŐ

A gyulai Várfürdőben a vendégek különböző gyógy-, élményés strandmedencék között válogathatnak, minden korosztály megtalálhatja a maga számára legkellemesebb időtöltést. A fiatalokat, illetve családosokat várja a gyermek vízi paradicsom, a pezsgő- és hullámfürdő, a strandröplabdapálya, az óriás- és a kamikázecsúszda, a minigolfpálya, valamint a fedett és a nyitott uszoda, a kínálatot változatos kulturális, szórakoztató és sportprogramok bővítik. Mivel a fürdő az egykori Almásy-kastély hatalmas, 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, az idősebb korosztály és a kezelésre szoruló vendégek is megfelelő környezetben pihenhetnek és gyógyulhatnak. A kezelések alapja a 72 fokos gyógyvíz, amely elsősorban a mozgásszervi megbetegedésekre, a helyi idegbántalmakra, a balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és a gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható, mégpedig kiváló hatással. Infó: www.varfurdo.hu

KEDVEZŐBB BESOROLÁST KAPOTT EGYIPTOM

A külügyminisztérium június végi tájékoztatatása szerint Egyiptom egész területe lekerült az utazásra nem javasolt országok listájáról. Változatlanul indokolt azonban a távolmaradás mindenfajta tömegmegmozdulástól és tüntetéstől, emellett javasolt, hogy az utazók az egyiptomi tartózkodás teljes időtartama alatt tartsák maguknál útlevelüket vagy annak másolatát. További infó: www.kulugyminiszterium.hu.

ITT A SOMMERTICKET

Az osztrák vasút Sommerticket elnevezésű ajánlata 2011­ben is korlátlan számú utazást tesz lehetővé a 20, illetve a 26 év alatti fiatalok számára július 2­ ától szeptember 11­éig Ausztriában az Osztrák Szövetségi Vasutak valamennyi vonalán. A kedvezmény 2. osztályon vehető igénybe az ÖBB és a Raaberbahn vonalain, valamint a helyfoglalással közlekedő IC­ buszokon, akár többszöri beutazással is. A bérlet ára a 20 évnél fiatalabbaknak 39, a 26 éves kort be nem töltött utasoknak pedig 69 euró. A névre szóló ifjúsági bérlethez csatlakozva a MÁV­START Zrt. és a GYSEV Zrt. a magyar határig, illetve a visszautazáshoz 60 százalékos kedvezményt nyújt az Ausztriába utazóknak. A hálózati bérleteket és a csatlakozó jegyeket a MÁV­ START valamennyi nemzetközi pénztárában meg lehet vásárolni. További infó: www.mav­start.hu.

TURISTAADÓ FIRENZÉBEN

Július elseje óta új adót kell fizetnie Firenzében mindenkinek, aki legalább egy éjszakát tölt a városban. Az 1–5 eurós összeg nagysága attól függ, hogy a vendég hány csillagos besorolású hotelben száll meg, az egyéb szállások – kempingek, bérelt apartmanok stb. – esetében a taksa 1–3 euró. Rövid időn belül hasonló adót vezetnek be Velencében, és nagyon valószínű, hogy a sorba más olasz városok is beállnak. A lépéssel a hatóságok az adófizetés elkerülésének gyakorlatát kívánják valamelyest ellensúlyozni.

MAGYAR RENDŐRÖK HORVÁTORSZÁGBAN

Június végétől augusztus végéig ismét dolgoznak magyar rendőrök az Adriai-tenger partján, akik a korábbi évekhez hasonlóan Zára (Zadar) térségében horvát rendőrökkel közösen teljesítenek szolgálatot – közölte az ORFK. Kéthetesváltásokban összesen nyolcan segítik majd a horvát hatóságok munkáját és a maGyarok ügyintézését. A hatodik éve folyó együttműködés keretében a magyar szakemberek feladata ezúttal is az, hogy segítséget nyújtsanak az odautazó magyar állampolgároknak, és közreműködésükkel megkönnyítsék az intézkedéseket. A tengerparton szolgálatot teljesítő rendőrök angolul, néhányan pedig horvátul is beszélnek.

FELÜGYELET ALATT A MACHU PICCHU

Nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a Machu Picchu, azonban az inka romvárost az UNESCO szigorú felügyelet alá vonta – közölték a Világörökség Bizottság legutóbbi ülése után. Az illetékesek egyidejűleg felhívták a figyelmet arra, hogy a 2400 méter magasan fekvő dél-perui inka erődítmény állapotát a sok turista és egy közelben folyó útépítés egyaránt veszélyezteti. A testület határozata értelmében a perui hatóságoknak 2012. február 1-jéig be kell mutatniuk azokat a terveket, amelyek az inka birodalom XV. és XVI. század között keletkezett épületegyüttesének állagmegóvását szolgálják.

AZ ÉV LEGJOBB LÉGITÁRSASÁGAI

Évről évre megrendezik a Skytrax World Airline Awards díjátadó ünnepséget, amelyet a világ legnagyobb légiutas közvélemény-kutatásaként tartanak számon. Néhány idei díjazott 18,8 millió utas szavazatai alapján: az év légitársasága és a legjobb közel-keleti légitársaság a Qatar Airways, a legjobb európai légitársaság a Turkish Airlines, a Lufthansa nyerte el a legjobb transzatlanti légitársaság és a legjobb nyugat-európai légitársaság címet, a legjobb európai diszkont légitársaság cím kitüntetettje pedig az easyJet lett.

Top cikkek