Szikrázó napsütés

Új lendületet vett az egyiptomi kiutaztatás, a jól értesültek most mennek a Vörös-tengerhez, ahol kifogástalanok a körülmények, és rendkívül kedvező áron lehet nyaralni. De hogy fest mindez a gyakorlatban? Kérdéseinkre Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda cégvezetője válaszolt.

Essünk túl mindjárt az elején a sokakat izgató kérdésen: valóban biztonságosak ezek a nyaralóhelyek?

Természetesen, egyébként nem is indítanánk oda utakat. Amikor január 31-én, a kairói zavargások kipattanását követően a Külügyminisztérium Egyiptomot a nem biztonságos kategóriába sorolta, egyetértettünk a döntéssel. Nem lehetett ugyanis tudni, hova fejlődnek az események, akadozott az üzemanyag-ellátás, bizonytalanná vált a szállodák és az üdülőhelyek ellátása. A problémákat azonban hamar sikerült megoldani, a tengerparti üdülőhelyeken pedig egyetlen turistát sem ért atrocitás – sokan csak a tévéből értesültek arról, mi történik az országban. A turizmus fontosságát mutatja, hogy Hurghadán és Sharm-es-Sejken is a hadsereg vette át az irányítást, ami rendkívül hasznos lépésnek bizonyult a rend és stabilitás fenntartása terén.

Mikor és kinek érdemes Egyiptomba utazni?

Egyiptom a kulturális turizmus kedvelői és a tenger szerelmesei számára egyaránt tökéletes választás. Nyáron a családosok vannak többségben a remek tengerpart, a kiváló klubhotelek, a gyermekprogramok és az all inclusive ellátás miatt. Télen kellemesebb a körutazást választani, bár a tenger ekkor is alkalmas fürdésre. Februártól április végéig, illetve szeptembertől novemberig az ország a búvárok paradicsoma, a vízi világ ilyenkor a legszebb. A sivatag és a tenger találkozása miatt folyton fúj a szél, ami csak úgy vonzza a szörfösöket és a tengeri sportok szerelmeseit.

Mennyi időt vesz igénybe az utazás, hova érkeznek a nyaralókat szállító repülőgépek?

A szikrázó afrikai napsütés tőlünk alig több mint háromórányi távolságra van. Gépeink a Vöröstenger két legismertebb és legnagyobb üdülőhelyére, Hurghadára és Sharm-es-Sejkre szállítják az utasokat.

Milyenek ott a természeti adottságok?

A Sínai-félsziget igazi hegyvidék, ezért onnan nehezebb eljutni az ország belsejébe. A tenger mélyebb és tisztább, a félsziget déli csúcsán fekvő Sharm-es-Sejk pedig igazi búvárparadicsom: partjainál terül el a világ második-harmadik legnagyobb korallmezője. Hurghada ellenben sík vidék, több homokos partszakasszal rendelkezik, ezért oda érdemesebb gyerekekkel utazni. Innen Kairó, Luxor és a Nílus völgye sokkal könnyebben elérhető.

Mennyire irányadó a csillagok szerinti szállodai besorolás?

A szálláshely kiválasztása Egyiptom esetében különösen fontos, mert a szálloda élménnyé teheti vagy elronthatja a nyaralást. A spórolás ritkán vezet jóra, a minőségnek ára van, és még kategórián belül is óriási lehet a különbég. Az internet korában azonban könnyű tájékozódni, és ez mindenképpen szükséges is. A kategóriák nem azonosak az Európában megszokottal, általában érdemes egy csillagot levonni. Négy csillag alá csak rutinos Egyiptom-utazók menjenek!

Miként felel meg a magyar ízlésnek az egyiptomi konyha?

Az étkezés sarkalatos kérdés, mivel bárkit elővehet a „turistabetegség”, ami jó esetben csak hasmenést jelent. Az óvatosság főleg a forró hónapokban ajánlott. Utcán, piacon ne vegyünk élelmiszert, és kizárólag palackozott italokat fogyasszunk. A szállodák megbízhatóak, az eltérő étrend mégis okozhat galibát. Rengeteg szóját használnak, főleg olajként, ami 2-3 nap elteltével önmagában is hasmenést okozhat. Hámozatlan gyümölccsel nem érdemes próbálkozni, de a legfontosabb, hogy ne akarjunk mindent kipróbálni a büféasztalon. Az első napokban különösen ajánlott a mértékletesség, hogy a szervezetünk át tudjon állni.

Szerepel-e a fakultatív programok között olyan is, amely során az ókori Egyiptom csodáival is megismerkedhet az utazó?

A programok széles skálán mozognak. Természetesen mindenkit érdekelnek az ókori egyiptomi emlékek, ezért szinte mindenki elmegy Kairóba, Hurghadáról pedig Luxorba is. Sharm-es-Sejkből érdemes átmenni Izraelbe (Jeruzsálem, Betlehem) és akár Jordániába (Petra, Akaba) is. Hurghadáról sokan indulnak nílusi hajóútra Asszuánig vagy Abu Szimbelig, ám ehhez már több napra van szükség. Kihagyhatatlan program a búvárkodás, a kirándulás a korallszigetekre és a tengeralattjáróval, üvegfenekű hajóval tett kirándulás is.

Mivel nyugtatná meg azokat, akik azt latolgatják, merjenek-e elindulni?

A legfontosabb az, hogy a biztonság miatt cseppet sem kell aggódniuk. Most kifejezetten érdemes menni, mert Egyiptom tíz éve nem volt és sokáig nem is lesz olyan olcsó, mint napjainkban. A szokásos egyhetes turnusokon kívül 10, 11 és 14 éjszakára is el lehet utazni. A sok kirándulást tervezők válasszák a félpanziós hoteleket, a szállodát és tengerpartot kedvelők pedig az all inclusive ellátást. A döntés előtt állók figyelmébe pedig még annyit, úgy tartják, kétféle ember van a világon: aki már járt Egyiptomban, és aki el szeretne oda jutni...

Top cikkek