A Szigetköz gyöngye

A jó kenyérnél nincs jobb marketing - többek között ennek köszönhető, hogy a Lipótot, ezt a hétszáz lelkes győr-sopron megyei falut tavasztól őszig ellepik a turisták.

Aki már vásárolt a lipóti pékségek valamelyikében, annak ismerősen cseng a község neve. S tudhatja azt is, merre találja, mivel Tóth József Péter, a „lipóti pék” jó marketingtehetséggel megáldott vállalkozóként a 130 üzletben nemcsak kenyeret árul, hanem kiteszi Lipót nevezetességeit, fürdőjét, szállodáját és az odavezető útról készült térképet ábrázoló szórólapokat is.

Vizes örömök

A Szigetköz „szíve” mostanság „virágosságáról” is híres, miután két éve elnyerte a Virágos európai városok és falvak elnevezésű verseny (Entente Florale Europe) első helyezését. Régen a helybeliek a halászat mellett az aranymosást „művelték” – a lipóti pék szerint, aki egyben a község polgármestere, még ma is lehetne aranyat keresni a környéken, kérdés, megérné-e a befektetett munka.

Az árvizek sújtotta falu életében 1968 jelentette a fordulópontot, amikor a termelőszövetkezet termálkutat fúratott. Erre épült a manapság igen látogatott Lipóti Termál- és Élményfürdő, ahol két termálmedence, úszó- és- gyermekmedencék, óriáscsúszdák, sziget, patak és vízimalom-szauna jött létre, mellette pedig kemping létesült. A falusiak is fejlesztették portáikat – gomba módra szaporodtak a panziók –, majd megépült a kiváló konyhával dicsekedő, négycsillagos Orchidea szálló.

Fűtött focipálya

A futballrajongók is örülhetnek: a csapatok az Európa-szerte híres, termálvízzel fűtött és minden előírásnak megfelelő műfüves pályán rúgják a bőrt. Bútorozzák az öltözőt, festik a tetőt, szervezik az edzőtáborozást, s a rajongók akár egy osztrák negyedosztályú csapat edzését is megleshetik.

A barangolni vágyókat túraútvonalak, térképek, ötletes pihenők és sétakocsitúra várja. Aki a nyugalmat szereti, megfigyelheti a hódok életét, és élőhelyükön lesheti meg a madarakat. A sportosabbak bérelt vagy saját drótszamáron kerekezhetik be a környéket, kenuba ülve pedig megismerhetik Szigetköz csodás világát.

Határeset

Lipót Mosonmagyaróvártól 18, Győrtől 28, az osztrák határtól 30, a szlovák határtól 36 kilométerre fekszik, könnyen megközelíthető az M1-es autópályáról. Az előnyös fekvést kihasználva a régió turisztikai szakemberei vonzó programokat kínálnak, ember legyen a talpán, aki választani tud közöttük.

Ám nem csak Lipót van a világon: az egyik programcsomag a mosonmagyaróvári várba invitálja kincsvadászatra a családosokat, az édesszájúakat pedig a Kittsee-hez, ahol kedvezményes áron vásárolhatnak csokoládét, és megtekinthetik a helyi kastélyt. Kihagyhatatlan látnivaló a Héderváry-kastély, a lipóti és a lébényi templom.

A polgármester ötletei közös össze fogással valósulnak meg: kerékpárutak épülnek, és egy 3,5 millió eurós pályázat keretében nemsokára kompkikötő „születik”, hogy Dunaremete és Bős között hamarosan vízi járművek közlekedhessenek. A lipóti pékműhely látványpékséggé alakul – a fortélyokat galériájáról lehet majd ellesni –, és egy külhoni vállalkozónak köszönhetően lesz versenyek rendezésére is alkalmas western lovarda.

Gyógyító víz

A lipóti termálvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre (a gerinc és az ízületek kopásos és degeneratív elváltozásaira), ízületi gyulladásokra és traumatológiai műtétek utókezelésére ajánlott. (www.lipotfurdo.hu)

Csillagtúrák

A Szigetköz közepén fekvő Hédervár az M1-es autópálya 142-es, lébényi leágazásától Mecséren át érhető el. Nevezetessége, Magyarország egyik legimpozánsabb reneszánsz várkastélya jelenleg kastélyszállóként működik. (www.hedervar.hu)

Lébényben található Magyarország egyik legjelentősebb román kori emléke. A háromhajós Szent Jakabtemplom egész évben 9–17 óra között látogatható. (www.lebeny.hu)

Lipót fürdőjén kívül „virágosságáról” is híres: két éve első helyezést kapott a Virágos európai városok és falvak versenyben
l ipót fürdőjén kívül „virágosságáról” is híres: két éve első helyezést kapott a Virágos európai városok és falvak versenyben
Top cikkek