Kenyérfesztivál és pocakverseny

BAGETT-VILÁGREKORDDAL, KONCERTEKKEL ÉS MÁS SZEMNEK, FÜLNEK ÉS HASNAK ÉLVEZETET OKOZÓ FIESZTÁKKAL CSALOGATJA HARKÁNY AZ IDEI SZEZONBAN A VENDÉGEKET.

Nincs könnyű helyzetben Harkány, hisz miközben a négyezer lelkes baranyai város évente másfél milliárd forintból gazdálkodik, az önkormányzat teljes adóssága megközelíti az ötmilliárdot. Az őszi helyhatósági választáson a korábbi városvezetés bukásához vezetett az ijesztő mértékű eladósodás, Harkány jelenlegi irányítói most azt keresik, hogy a település miképp lehet úrrá pénzügyi nehézségein.

A városnak persze van egy aduja, az önkormányzat tulajdonában lévő gyógyfürdő, csakhogy az is veszített népszerűségéből. Az ezredforduló előtt még évente egymillió vendége volt a létesítménynek, mostanra ez leapadt 6–700 ezerre.

PÉKMESTEREK A KÖZÉPPONTBAN

Ez a vendégkör sokaknak nyújt megélhetést a városban, ám Harkány célja az, hogy a fürdőbe újra elfogyjon évente egymillió belépő. Ennek érdekében a város szeretné minél változatosabb kulturális és gasztronómiai programokkal meglepni a fürdővendégeket. Immár összeállt az idei harkányi műsorterv – tudtuk meg Vasas Csabától, az önkormányzat rendezvényfelelősétől.

Megjósolható, hogy az egyik leglátványosabb rendezvény május utolsó hétvégéjén vár a helybéliekre és a turistákra, akkor lesz ugyanis az I. Magyar Kenyérfesztivál. Ezen húsz hazai pékmester mutatja be szakmai tudását és varázslatos illatú termékeit, emellett egy világrekord méretű, 20 méter hosszú – várhatóan virslivel bélelt – bagettet is megsütnek ez alkalommal.

Ugyanazokon a napokon a gombás ételek főzőversenyének is otthont ad Harkány. A megméretésen indulhatnak mester- és amatőr szakácsok, s biztos, hogy több nagy nevű borász is benevez a versenybe. A borászok – természetesen – bort is ajánlanak saját pincéjükből a gombás étkeikhez.

PÜNKÖSDTŐL SZÜRETIG

Pünkösdkor német nemzetiségű tánccsoportok foglalják el a fürdő szabadtéri színpadát, július első víkendjén viszont a hazai pop nagyjai lépnek fel ugyanitt. Többek között koncertet ad a Csík Zenekar, Presser Gábor és Rúzsa Magdi. Július 29-én kezdődik az egy hétig tartó Tenkesalja Fesztivál, s ezen főképp koncertek és lovasbemutatók szórakoztatják a nagyérdeműt.

Az augusztus 20-hoz köthető hosszú hétvége a felhőtlen szórakozásé, a fürdő színpadján lakodalmas rockkoncertek követik majd egymást, s ezúttal is megrendezik az immár hagyományos vizes pólós mell- és pocakszépségversenyt. Előbbire a szebbik, utóbbira az erősebbnek mondott nem nevezhet. Szeptember elején a szüreti fesztivál igyekszik vendégeket csalni a baranyai városba, azokon a napokon a borok és a népzenei koncertek dominálnak majd.

A ZENE, AZ KELL

A fentiekből egyértelmű, hogy a harkányi rendezvényeket a zene uralja, ami érthető: a muzsika nemzetközi nyelv, s a város számít a külföldi vendégekre. Egyébként az elmúlt években elsősorban a jugoszláv utódállamokból és Csehországból érkeztek a külhoni turisták, ugyanakkor az is tény, hogy Harkány vendégeinek kétharmada magyar vendég, s ebben – az előrendelések alapján – idén semlesz változás.

TOVÁBBI PROGRAMLEHETŐSÉGEK

Harkány közelében a szalántai és a kovácshidai horgásztavak mellett jó lehetőség nyílik a családi programok lebonyolítására.

Az erdők és vadak szerelmeseit öt vadásztársaság várja.

Sok látnivalót kínál a közeli Pécs és Siklós, a Duna–Dráva Nemzeti Park, Máriagyüd, és Nagyharsány.

Villány és Villánykövesd remek borokkal várja az érkezőket.

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egy hatalmas, 13,5 hektáros ősparkban fekszik  –
A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egy hatalmas, 13,5 hektáros ősparkban fekszik –
Top cikkek