Hírek

HOSSZABBAN LÁTOGATHATÓ AZ AKROPOLISZ

Május végétől egész évben napi 11 órán át lesz nyitva az athéni Akropolisz: reggel 8-tól este 19 óráig lesz látogatható – jelentette be a görög kulturális miniszter. A nyitva tartás meghosszabbítása a gazdasági reformintézkedések keretében végrehajtott, közintézmények összevonásából és megszüntetéséből eredő átcsoportosítás következménye.Az i. e. V. században épült ókori műemlékegyüttes, benne a Parthenon templommal eddig szeptembertől áprilisig 8-tól délután ötig, azt követően pedig napnyugtáig volt látogatható. Az év egy részében azonban a múzeum már 15 órakor bezárt, ami a világ minden részéből érkezett turisták elégedetlenségét váltotta ki. 2010-ben az Akropolisz látogatóinak száma 8,7 százalékkal az egymilliós lélektani határ alá, 993 ezer főre csökkent, ugyanakkor a közeli, 2009-ben megnyitott Akropolisz-múzeumban a látogatók száma 66,5 százalékkal, 1,355 millióra nőtt.

 

EXIT FESZTIVÁL ÚJVIDÉKEN

A Szegedtől alig 110 kilométerre fekvő vajdasági székhelyen, Újvidéken az idén is megrendezik Európa egyik legjobb zenei fesztiválját, az Exitet. A július 7–10. között tartandó rendezvénynek ismét a csodálatos péterváradi erőd ad otthont. Az idei programkínálat középpontjában az elektronikus zene sztárjai állnak, ám az alternatív rock és a hiphop hívei is találkozhatnak néhány kedvencükkel. (További infó: www. exitfest.org.)

REKORD TÚRISTAFORGALOM BÉCSBEN

A bécsi szállodák számára minden idők legjobb áprilisát hozta az idei év: a vendégéjszakák száma első ízben haladta meg az egymilliót. A bécsi idegenforgalmi hivatal közleménye szerint ez 13,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző évi áprilisi forgalom. Nagymértékben nőtt az orosz, francia és spanyol vendégek száma (76, 46 és 36 százalék), és kiugró növekedést regisztráltak Középés Dél-Amerika (70 százalék), Kína (48 százalék) és India (48 százalék) viszonylatában is.

TISZTA ERŐBŐL NYÁR

Ezzel az elnevezéssel kezdetét vette a Magyar Turizmus Zrt., Balaton-régiót népszerűsítő kampánya. Az első jelentős rendezvény június 10–19. között a Balaton7 lesz, amely a hagyományos nyári pihenés mellett a régió egyéb kínálatával – rendezvényekkel, aktív kikapcsolódási lehetőségekkel, gasztronómiai programokkal és várjátékokkal – ismertet meg. A programlehetőségek megtalálhatók az itthon.hu és a gyereabalatonra.hu oldalakon, ahol az érdeklődők szálláslehetőségek között is válogathatnak.

ÍNYENCFESZTIVÁL A MILLENÁRISON

Idén június 3–5. között a Millenáris Parkban rendezik meg a Budai Gourmet fesztivált, amelyen Magyarország kiemelkedő éttermei, borászatai és sörfőzdéi várják az érdeklődőket. A fesztivál újdonsült rendezője a Sziget Szervezőiroda. Mint Gerendai Károly ügyvezető hangsúlyozta, a cél nem egy luxusétel-fesztivál létrehozása volt, sokkal inkább az, hogy a minőség, a hazai gasztroforradalom eredményei és célkitűzései eljussanak a nagyközönséghez. A kiállítókat első ízben meghívásos alapon választották ki; a szakmák legjobbjai több mint 100 standon kínálják majd kóstolóikat.

MEGÚJULT A NÁDASDY-KASTÉLY

Régi fényében pompázika XVIII. században épült nádasdladányi Nádasdykastély – a felújítás legutóbbi szakaszában megújult a homlokzat és a lépcsőzet, kicserélték a nyílászárókat, és helyükre kerültek a bástya órái is. A 250 millió Ft-os rekonstrukció 90 százalékát a Norvég Alap, míg a 10 százalékos önerőt a Nemzeti Kulturális Alap fedezte. A kastély és a 25 hektáros park rendbetétele közel két évtizede zajlik, a munkálatok eddig másfél milliárd forintba kerültek. Felújították többek között a tetőzetet, a kastély sarokbástyáját, a Nádasdyak arcképcsarnokát – az Ősök csarnokát –, illetve a könyvtárszobát. A felújítás a kápolna rekonstrukciójával folytatódik.

Top cikkek