Hírek

ÜNNEPSÉGSOROZAT SZEGEDEN

Idén május 13–22. között rendezik meg a Szeged Napja ünnepségsorozatot, s annak keretében a 18. Szegedi Borfesztivált. A Széchenyi téren 150, az Árpád téren 32 elárusítóhely várja az érdeklődőket, a Gasztroudvar sajt- és pálinkaházakkal, kürtőskaláccsal, kenyérlángossal, sparhelten sült lepénnyel és sokféle édességgel készül. A borünnep három színpadán 80 zenei program gondoskodik a jó hangulatról, a Szeged Napja ünnepségsorozat alatt pedig hét helyszínen 250 programra kerül sor. További infó: www.szeged.hu.

 

KEDVEZMÉNYEK A BALATONHOZ UTAZÓKNAK

A Balatonhoz utazók idén is megvásárolhatják a MÁV-Start Zrt. és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, nyári szezonjegyét. A kombinált, Balaton körüli vonatokra és menetrend szerinti balatoni hajójáratokra szóló Balaton Mix jegy díjmentes kerékpár-szállítási lehetőséget is tartalmaz. A felnőtt, gyermek és családi változatban kapható jegyhez 50 kilométernél nagyobb távolság esetén további 50 százalékos menettérti kedvezmény kapcsolódik. A vasúti pénztárak májusban kedvezményes, 400 forintos Balaton kerékpárjegyet is árusítanak. Ezzel az ország bármely részéről lehet kerékpárt szállítani a tóparti állomásokra, és egy napon belül korlátozás nélkül lehet vele felés leszállni.

VASFÜGGÖNYMÚZEUM

A dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen Vasfüggöny Múzeum nyílt. A cél természetesen az emlékezés, illetve az, hogy a fiatal generá ciók megismerhessék a közelmúlt történéseit. A legnagyobb hatást a látogatókra az a helyiség gyakorolja, ahol a vasfüggönyt hangeffektusokkal együtt rekonstruálták, így az érdeklődők az egykor szigorúan őrzött határon érezhetik magukat.

AMSZTERDAMI CSATORNAMÚZEUM

A minap átadott csatornamúzeum anyaga arra az időszakra tekint vissza, amikor a XVII. század kezdetén – a város példátlan fellendülését követően – a városi hatóságok elhatározták, hogy három új csatornát ásatnak, és a lecsapolással nyert mintegy százhektárnyi területen házakat, boltokat, raktárakat építenek. 1613-tól mintegy 14 kilométernyi, 2,4 méter mély csatorna jött létre, azokat 80 híddal kötötték össze.

Top cikkek