Versenyben az új technikával

Mintegy kétszámillió forintos beruházásból szabták modern kongresszusi helyszínné a Syma Rendezvényközpont legkisebb csarnokát. A másik két csarnokkal együtt ezáltal sokezres tanácskozásokat is befogadni képes komplexum már a jövő héten élvezi Magyarország soros EU-elnökségének hozadékát: otthont ad az unió egészségügyi minisztereinek részvételével zajló háromezer résztvevős kongresszusnak. Nem sokkal később, május végén pedig a hasonlóan népes bankár-világtalálkozónak is.

Tegnap mutatták be a szakmának az átalakított C csarnokot a Symában, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elkészült Magyarország legnagyobb befogadóképességű kongresszusi központja. Szántó András tulajdonos lapunknak elmondta: a bankhitel nélkül, tisztán saját erőből megvalósított beruházással a kisebbik álma már valóra vált. A nagy álom az volt, hogy állami támogatással felépítsenek egy nagy kongresszusi központot, amihez már megvolt a jogerős építési engedély is, de a gazdasági válság közbeszólt, és a terület visszaszállt az államra.

A Syma C csarnoka az átalakítás révén egy ezernyolcszáz személy befogadására alkalmas, négy szekcióteremmé alakítható, modern technikával felszerelt teremmé változott. Az összességében 25 ezer négyzetméteres, három csarnokot magában foglaló komplexum legnagyobb épületében, az A-ban 7-7,5 ezer fős kongresszusokat is meg tudnak rendezni, amelyekhez akár tizenhét szekciótermet is ki tudnak kialakítani a csarnokban.

A most elkészült beruházással teljessé vált rendezvényhelyszín nemcsak variálhatóságában – több ezer székes plenáris ülésterem, szekciótermek, kiállítási csarnok és ültetett catering működhet párhuzamosan – egyedülálló az országban, hanem technikájában is. Hiánypótlónak éppen azért számít, mert méreteiben van más, hasonló befogadóképességű helyszín is, de olyan, amelyik ekkora és eleve konferencia-helyszínné van alakítva, nincs.

Mint Ferenczy Anikó, az MT Zrt. Magyar Kongresszusi Irodájának igazgatója hangsúlyozta: nagy szükség van az olyan helyszínekre, amelyek eleve konferencia-központnak épülnek, így gyorsan és költséghatékonyan szekcionálhatók és átalakíthatók a megrendelő igényei szerint. Vidéken elsősorban az egyetemvárosok, azok közül is Debrecen, Szeged, Sopron és Pécs tud versenyezni egy-egy nemzetközi tanácskozásért, azok közül is leginkább a tudományos kongresszusokért szállnak sikerrel harcba. Pécs modern kulturális központja révén az ezerfős konferenciákért tud jó eséllyel jelentkezni.

A nemzetközi tanácskozások helyszínének kiválasztásakor mindenekelőtt az adott város megközelíthetősége a döntő. Budapest hagyományosan Béccsel és Prágával szokott az utolsó körben maradva versengeni egy-egy jelentős rendezvényért, ugyanakkor minden nagyváros versenytársnak tekinthető. Az új Syma központ vélhetően erősíti Budapest pozícióját a pia con, illetve a kínálatban, de amiben nagyon gyorsan és biztosan lépni kellene, az a repülőtéri út, vagyis a gyorsvasút megépítése. Ezt nemcsak a rendezvényszervezők és az egész turisztikai ágazat, hanem maguk az ide érkező vendégek is régóta hiányolják.

Hivatásturizmus számokban

A konferenciavárosok rangsorában Budapest – a legfrissebb, 2009-es adatok szerint – a 13., illetve a 16. helyen állt. A rendezvények mérete és résztvevői szerint két nemzetközi szervezet különféle szempontok alapján számol, így jönnek ki a különböző, de lényegében nem igazán eltérő helyezések. Az országok versenyében Magyarország a 26., illetve a 23. helyet foglalta el két éve, a tavalyi adatokat később közlik. A 2010-es ranglistán a korábbinál jobb helyezésekre számíthatunk: a tavalyi nemzetközi konferenciák száma 50 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, sőt túlszárnyalta a 2008-as, tehát a válság előtti eredményeket is.

A tavaly Magyarországon megrendezett nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 3,7 nap volt. Egy rendezvényen átlagosan 234 meghívott vett részt, 81 százalékban külföldiek, többnyire németek, britek és franciák.

Új kínálat a magyar kongresszusi piac étlapján a modernizált Syma-csarnok
Új kínálat a magyar kongresszusi piac étlapján a modernizált Syma-csarnok
Top cikkek