Vissza Egyiptomba!

Március második fele óta helyrebillenni látszik a rend az egyiptomi utaztatás terén: a nyugat-európai irodák gyakorlatát követve újraindultak a magyar utasokat szállító repülőgépek is. Lássuk az első tapasztalatokat és közeljövőben várható fejleményeket.

A magyar Külügyminisztérium, miután az év elején kirobbant zavargásokat követően fokozatosan javult a közbiztonság Egyiptomban, március 7-én az ország egyes területeit a nem javasolt kategóriából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő úti célok közé sorolta át. E szerint fokozott körültekintés mellett újra biztonságos a Vörös-tenger vidékére (Sarm-es-Sejk, Dahab, Hurghada) szervezett üdülés, csakúgy, mint Luxor, Asszuán és Abu Szimbel meglátogatása, illetve a csoportos nílusi hajóutazás. A minisztérium ugyanakkor – annak ellenére, hogy Egyiptomban március elején az összes nevezetességet és műemléket megnyitották a látogatók előtt – a nem javasolt kategóriában tartotta az egyiptomi nagyvárosokat, a Luxor és Hurghada közötti szárazföldi közlekedést, a szállodákon kívüli programokat és az egyéni utazásokat.

NYUGALMAT KEDVELŐK ELŐNYBEN

Az enyhítést a hazai utaztatók ugrásra készen várták, s az ilyen megtorpanásokkor szokásos, 2-3 hétnyi előkészület után március 20-án elindították első, utasokkal teli (!) repülőiket Sarm-es-Sejkbe és Tabára, illetve Hurghadába. Két iroda – a Best Reisen és a Kartago Tours – össze is fogott: a Hurghadába induló chartergépet három alkalommal fele-fele arányban töltötték fel, majd látva a bizalom és az utazási kedv fokozatos visszatérését, április közepétől mindkét üdülőhely felé már önálló járatokat állítottak be.

– Ezzel elértük azt a szintet, amelyet egyébként is terveztünk – fogalmaz Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője.

Időközben visszatértek az első utasok az vörös-tengeri üdülőhelyekről, akik szerencsére teljesen megnyugtató körülményekről, maximális elégedettségről számoltak be. A szállodák jó része a régi rend szerint üzemel, dolgozóik szinte lesik a vendégek kívánságait. – Nem érkezett semmilyen panasz, a szállodák és éttermek mindent megtesznek az utasok teljes körű kiszolgálása érdekében. Nincs unott arab pincér – ez most teljesen elképzelhetetlen – árnyalja a képet dr. Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője.

Az ellátás és a kiszolgálás tehát kiváló, ehhez kellemes, nyári idő – 28-30 fokos meleg és 24 fokos tengervíz –, valamint a megszokottnál kevesebb vendég és átmenetileg lelassult építkezések, vagyis nyugodt körülmények társulnak. – Előnyben vannak most a nyugalmas, csendes pihenést kedvelők – hangsúlyozza a helyzet előnyeit Zám Tibor.

Nemes Mariann, a Sun & Fun marketingvezetője emlékeztet arra, hogy a Vörös-tenger-parti üdülőhelyeken nem voltak zavargások akkor sem, amikor a nagyvárosokból még ezzel ellentétes hírek érkeztek. – Kitűnő szállodai szolgáltatások, zavartalan pihenés várja a látogatókat, a szállodák készen állnak a vendégek teljes körű kiszolgálására. Néhány helyen felújításba kezdtek – például utakat újítanak fel –, kihasználva a kevesebb turista adta helyzetet, annak érdekében, hogy az érkezők még színvonalasabb szolgáltatásokat kapjanak – mutat rá.

FOKOZATOS VISSZAÁLLÁS

A kairói és luxori kirándulásokat a magyar irodák fokozatosan veszik fel kínálatukba – a Kartago Tours és a Sun & Fun Kairót április közepétől szerepelteti fakultatív programjai között –, ám ezek a helyi utazásszervezők jóvoltából már addig is elérhetőek voltak. Az utazási irodában történő előzetes tájékozódás és az általános intelem megfogadása azonban továbbra is ajánlott. – Elemi óvatosságot kérünk minden utasunktól – vagyis azt, hogy ne csatlakozzanak tömeghez, és tartózkodjanak a politikai és vallási véleménynyilvánítástól – szögezi le a Best Reisen ügyvezetője.

A Kartago Tours április elején újraindította a nílusi hajóutakat is, mivel maximálisan támaszkodik arra, ahogy kinti partnercége a mindenkori helyzetet megítéli. – Tőlük az a jelzés érkezett, hogy teljesen biztonságosak az utak. Alkalmazkodva ahhoz, hogy az érdeklődés fokozatosan tér vissza, 4-től 40 főig bármekkora csoportot elindítunk – hangsúlyozza a cégvezető. Mint mondja, májustól valamennyi programjukat változatlan összetételben kínálják, így Tabán, Sarm-es-Sejken és Hurghadán kívül a Luxor-közeli üdülőhelyre, Marsa Alamba is utaztatnak, a terveikben szereplő öt repülőgép az igényektől függően áll forgalomba. A Sun & Fun szintén visszatér a fáraók földjére: Hurghadába április 23-án, Sarm-es-Sejkbe június 14-én szállít először utasokat, nílusi hajóútjai pedig várhatóan májusban indulnak el. Beleerősít a Best Reisen is: június közepén további egy járatot indít Hurghadába, a sarm-essejki gépe leszáll Aqabában is, június végétől pedig még egy gépet indít Hurghadába, mégpedig Debrecenből.

CSAK MOST, CSAK ÖNÖKNEK!

Annak érdekében, hogy a forgalom korábbi szintje mielőbb helyreálljon, kora tavasszal valamenynyi iroda a tavalyiaknál jóval olcsóbb utakkal rukkolt elő, a kintről érkező, alacsonyabb szállodai árakra támaszkodva tetemes előfoglalási kedvezményekkel igyekezett magához vonzani az utasokat. Az árverseny folytatódik, érdemes az akciókat, az utaztatók megújuló kínálatát figyelni!

Ez a Sun& Funnál például azt jelenti, hogy az április 30-ig lefoglalt utazások esetében a szállodák a szezon közepéig, azaz július 15-ig rendkívül kedvező árakon, a tavalyihoz képest akár 20-25%-os kedvezménnyel vehetők igénybe. Az utazásszervező folyamatosan, később is vonzó ajánlatokkal készül.

A Best Reisen április elejétől az eddigi kedvezményeken túl átvállalja a repülőtéri illetéket – vagyis az utasok fejenként további 35 ezer Ft árengedményhez jutnak –, növeli hirdetései számát, kampányokat indít, az utazási szakemberek számára pedig tanulmányutakat szervez, hogy személyesen is meggyőződhessenek arról: Egyiptomban valóban fokozatosan visszaáll az élet a normál kerékvágásba.

A Kartago Tours, amellett, hogy az átlagárak náluk is alaposan elmaradnak a tavalyiaktól, 13–15 éves korig az idén is ingyen utaztatja a gyermekeket, a szülőknek csak a repülőtéri illetéket kell csemetéik után kifizetniük – mutat rá a cégvezető üzletasszony.

– Most kell Egyiptomba utazni –béke van, az orosz „invázió” még nem indult be, az árak pedig nagyon kedvezőek – összegzi véleményét dr. Füri Mihályné. Zám Tibor csatlakozik hozzá: – Aki Egyiptomba készül, az most menjen – az utazás ugyanis soha többé nem lesz ilyen olcsó. Egyetlen év alatt az egekbe szöknek az árak.

Top cikkek