Medvehagymaszüret és barlangkaland

Sosem olyan bódító illatú az erdő, mint így, tavasz derekán, amikor a medvehagyma bontogatja fűszeres zamatú leveleit, virítanak az odvas keltikék kék-fehér szirmai, és még bőségesen zubog a víg a Mecsek patakjaiban és vízeséseiben.

Jó apropó az első igazi tavaszi napsütés, hogy elővegyük a túracipőt, gyalog vágjunk neki a még lomb nélküli erdő bebarangolásának és a zamatos ételek, pogácsák elkészítéséhez kiváló medvehagymalevelek begyűjtésének. Ez utóbbi amúgy is csak addig tehető meg, amíg a növény hófehér virágzata elő nem bújik – akkor a levelek üde íze már a múlté.

SZIKLÁK, ZUBOGÓK, VÍZESÉS

A XII. századi román templom Mánfán A szerző felvétele
A XII. századi román templom Mánfán A szerző felvétele

A Mecsek három nagy tájegysége közül a Közép-Mecsek kínálja talán a legváltozatosabb tájat és látnivalót. E vidék nevezetessége Melegmány-völgy, ahol a hegység legnagyobb vízesése, kis zubogók és látványos sziklaalakzatok találhatók. Mánfa mellett kis halastavak és a patakocska mentén, az illatos hunyor és a medvehagyma fokhagymára emlékeztető bódító illatával telt erdőben sétálva jutunk el a gigantikus barlangszájról és az előterében lévő kis szurdokról nevezetes Kőlyuk-barlangig.

Innen a patak oldalában, sziklához simuló hosszú fahídon, s a patakon többször átkelve érünk el – négy kilométeres könnyű séta után – a 8 méter magas, lépcsőzetes mésztufa vízeséshez. Itt a mészkőhegységből érkező patak, megszabadulva terhétől, látványos mészkőgátakat épít. A vízben pedig a Csodapók, vízipók című rajzfilmből ismerős apró vízi rovarok, házukat piciny törmelékből építő és cipelő tegzesek láthatók.

IDŐUTAZÁS ÉS CSILLAGLES

Kis kultúrtörténeti időutazás is várja az érdeklődőket Mánfán, a lenyűgöző szépségű Árpád-kori templomnál. Azt a cseppnyi völgyben lévő település határában, erdővel-mezővel övezett területen a legenda szerint Szent István emeltette, miután Koppány vezért ezen a vidéken győzte le, ám bizonyos, hogy a templom egy évszázaddal később épült, mint a csata lehetett. A XII. századi, román templom karcsú tornya légies látványt nyújt, főként, amikor aranysárgába öltözteti a lenyugvó nap fénye. Érdemes itt az éjt is megvárni, csillaglesre alkalmasabb hangulatos helyet keveset találunk.

FÖLD FELETT, FÖLD ALATT

A Mecsek két, tagadhatatlanul legszebb fekvésű települése a tavak melletti völgyekben nyújtózó Abaliget és Orfű. Abaliget régi, ám megújult látnivalója a föld alatti, zubogva tovaszáguldó patak mentén és az afeletti hidakon bejárható, fehér, sárga és vöröses cseppkövekkel ékesített barlang. Ám nemcsak a Mecsek egyetlen kiépített cseppkőbarlangja van itt, hanem az ország egyetlen Denevérmúzeuma is.

A lovas életről nevezetes Orfűn napjainkban ugyan már alig találni olyan helyet, ahol a turisták lóra pattanhatnak, ám a falu annál több újdonságot kínál. Négy tava közül a legnagyobbikban élményfürdőzni, kenuzni, kajakozni vagy éppen sárkányhajózni lehet, a Malommúzeumban kenyeret süthetünk, a Kemencés udvarban évszázadokkal ezelőtti szabadtéri kemencéket csodálhatunk meg és medvehagymás ételeket ízlelhetünk, a Mecsek Házánál pedig kalandtúrázhatunk.

Ebből a turisztikai központból indulnak ugyanis azok a barlangtúrák, amelyek egy csodákkal teli, föld alatti világba visznek el. A nem kiépített barlangok titkai testet-lelket próbáló élmény során, időnként kúszva-mászva tárulnak fel. Elrettenni azonban nem kell, hiszen a túra 8 éves kortól, átlagos fizikai kondícióval is teljesíthető, és életre szóló élményt nyújt.

ORFŰI ÁPRILIS

Április 15–17. Medvehagyma-fesztivál, húsvéti készülődés, tavaszi vadászlovaglás, barlangásztalálkozó, Orfuman duatlon >Április 22. Tavaszköszöntő, gyermeknap, elektromoshajó-bajnokság, háztáji és kézművesvásár

Április 30. Tavaszi bizsergés, kenyérsütés, barlangtúra, bográcsozás, pálinkaverseny, egyetemisták sárkányhajó-bajnoksága Infó: www.orfu.hu, www.mecsekhaza.hu

Top cikkek