Hírek

ÁPRILIS VÉGÉIG LÁTHATÓ AZ INKAKIÁLLÍTÁS

Április végéig lÁtható az inkakiÁllítÁs A bécsi Novomatic Forumban két hónappal tovább, április 26-ig időzik az Ezer év inka aranya című kiállítás. A Perui Aranymúzeum 2005-ben indította európai útjára ezüst és arany műkincsekből álló válogatását. A vándorkiállítás 80 tárgya között különleges darabok szerepelnek, így egy i. e. 900-ból származó, teljes egészében aranyból készült halotti maszk, emellett tömör aranyból készült kelyhek, varázslatos ékszerek, ördögien vigyorgó maszkok, orrkarikák és kultikus kerámiák is láthatók.

TURISTAREKORD NÉMETORSZÁGBAN

Újraegyesítése óta Németországban tavaly regisztrálták a legkiemelkedőbb turistaforgalmat. A Német Turisztikai Hivatal közlése szerint 2010-ben a szálláshelyek 60,3 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek, az európai vendégek részaránya több mint 76 százalék volt. Pozitív volt a mérleg a szabadidős és az üzleti utak esetében is. Az elmúlt tíz évben Németország folyamatosan túlszárnyalja az európai átlagot: 2000-ben még 42,6 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek, ami azóta 40 százalékkal növekedett.

1848-AS ARADI EREKLYÉK

Magyar segítséggel tárták fel és restaurálták az Aradi Ereklyemúzeum 1848–49-es gyűjteményét, amelyben a 13 aradi vértanú, valamint számos kiváló személyiség, így Petőfi, Kossuth, Bem, Görgey és Damjanich relikviái, ereklyéi, személyes tárgyai is megtalálhatók. A több mint 100 éve alapított gyűjteményt a Ceaucescu-éra alatt egy raktár mélyére száműzték. A szegedi Móra Ferenc Múzeum, valamint a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet az Arad Megyei Múzeummal közösen egy 200 ezer eurós EU-pályázat segítségével még 2009-ben kezdte el az anyag feldolgozását. Több tízezer oldal iratanyagot tekintettek át, mintegy 3000 fotó készült a gyűjteményről, számos tárgyat restauráltak, és állagmegóvásukról is gondoskodtak. Az anyagot további kutatásra használják, publikálják és kiállításon is be kívánják mutatni.

JÓT TESZ A TURIZMUSNAK A FACEBOOK

A megkérdezettek fele (52%) ismerősei Facebookon megosztott fotói alapján választja ki nyaralásának helyszínét – derült ki a Skyscanner kutatásából. Mint az olcsó repülőjegyek megtalálására „szakosodott” weboldal felméréséből kiderül, a felhasználók 88%-a szereti átnézni ismerősei fényképeit, hogy meg tudják, merre, kivel jártak. A személyes vélemény és a fényképek hatása igen jelentős, az később utazásra sarkallhat, állítja a Skyscanner. A felmérés szerint a csoportos utazásokban is egyre jelentősebb szerepet játszik az oldal, ilyenre a megkérdezettek 46%-a kapott már meghívást a Facebookon.

ÓRIÁSKERÉK VELENCÉBEN

Más európai nagyvárosok  példáját követve Velence is szeretne egy turistacsalogató óriáskereket, amely „lélegzetelállító” kilátást kínálna a lagúnák városára, és nem mellékesen jelentős többletbevételt hozna. A hírek szerint a városatyák két tervet dédelgetnek: az egyik szerint egy 140 méter magas óriáskerék épülne San Biagio szigetén, a másik egy 60 méter magas, 300 férőhelyes óriáskereket vizionál Tronchetto szigetére. Az évi kétmillió euróra becsült bevétel 30 százaléka a várost illetné meg.

MOSZKVA A LEGDRÁGÁBB

A moszkvai szállodák 6. éve őrzik első helyüket a világ legdrágább hoteljeinek listáján – állapította meg az üzleti utazások szervezésével foglalkozó brit Hogg Robinson Group Plc. Egyéjszakai tartózkodás az orosz fővárosban 2010-ben átlagosan 258 fontba (82 ezer forintba) került, igaz, ez 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, rubelben számolva pedig 12 százalékkal olcsóbb. A vizsgált 75 város többségében emelkedtek az árak (legjobban, 32%-kal az ausztráliai Brisbane-ben és Sydney-ben), ami az üzleti bizalom növekedését, a gazdasági fellendülésbe vetett hit erősödését jelzi, míg a csökkenés mértéke Abu-Dzabiban volt a legnagyobb (25%). Térségek szerint a legnagyobb drágulás Afrikában és az ázsiai–csendes-óceáni régióban ment végbe. Európában második éve csökkentek az árak.

WIZZ AIR: ÖTMILLIÓ UTAS BUDAPESTEN

A Wizz Air diszkont-légitársaság a múlt héten ismét jubileumot ünnepelt: ötmilliomodik utasát köszöntötte Ferihegyen. A légitársaság csinos utaskísérői pezsgővel és ajándékokkal várták az Eindhovenbe tartó Tatár Gergelyt, aki ráadásként a következő 12 hónapban a Wizz Air 12 úti célját látogathatja meg Budapestről. A fapados légitársaság jelenleg 12 bázison üzemel régiónkban, és több mint 150 útvonalat kínál utasainak.

TÉRKÉPES KERESŐ TORKOSKODÓKNAK

Megújult, és térképes keresővel bővült a TorkosCsutortok.hu weboldal: a bevezetett újításnak köszönhetően a vendégek már csak a szabad időpontokra tudnak asztalt foglalni. Az internetes asztalfoglaláshoz csupán néhány egyszerű adatot kell megadni, a visszajelzés pedig 48 órán belül érkezik meg e-mailben. A szolgáltatás nem csak a vendégek, hanem a Torkos Csütörtök akcióban részt vevő, közel 1000 étterem számára is ingyenes. Az idei Torkos Csütörtökre március 10-én kerül sor, a hagyományok szerint a végszámla összegéből a vendégek 50 százalékos kedvezményt kapnak. Tavaly a NetPincér.hu asztalfoglalási szolgáltatásán keresztül 15 ezren foglaltak asztalt a www. torkoscsutortok.hu oldalon.

ÉLMÉNYSZíNHÁZ NYÍLIK BUDAPEST XIII. KERÜLETÉBEN

Várhatóan április közepén nyílik meg a RaM Colosseum névre hallgató új élményszínház és rendezvényközpont Budapest XIII. kerületében. A Radnóti Miklós Művelődési Központot az ExperiDance – vagyis a Román Sándor Tánctársulata Kft. – üzemelteti majd. Az Újlipótváros és Vizafogó határán (a Hotel Heliával szemben) hamarosan elkészülő kulturális centrum négy szárnyból áll – bennük a RaM Colosseum mellett helyet kap egy étterem, egy rekreációs egység, egy könyvtár és egy nyugdíjas klub is. A RaM Colosseum multifunkciós színház- és rendezvényterme 650 személyt fogad majd be, emellett 440 fős bankettek rendezésére is alkalmas lesz.

TÖRTÉNELMI LAKOMA 1848 JEGYÉBEN

A Pilvax kávéház és Kultszalon március 1-jétől az 1840-ben kiadott Magyar Nemzeti Szakácskönyv alapján készített gasztronómiai kínálattal, kortárs kulturális és művészeti programokkal, valamint saját márkás képző- és iparművészeti ajándékötletekkel várja a vendégeket. A közelmúltban megújult, eklektikus dizájnnal berendezett étteremben a hétfő a kulturális programoké, a kedd a divat, dizájn és a vizuális művészetek jegyében zajlik. Szerdán irodalommal foglalkoznak, csütörtökön színház, zene és film a téma, pénteken és szombaton koncertek és táncestek, vasárnap pedig gyermek- és családi programok lesznek. A különböző napszakokban eltérő lesz a zenei kínálat, késő este bárzene szól. Márciusban minden főétel 1848 forintba kerül, reggelizni 848 forintért lehet, és ennyi lesz a háromfogásos, ebédként elfogyasztható menü ára is. Március 15-én a 12 fogásos ételsor ugyancsak 1848 Ft-ot kóstál.

MEGÚJUL A SSOPRONI TŰZTORONY

Sopronban már elkészült az egymilliárd forintos projekt első fázisa – a Fő tér burkolata és közműfelújítása –, és máris megkezdődik a következő szakasz. Az eddigi költségek 60%-át európai uniós forrásokból fedezték. A  tűztorony felújítása során megerősítik az épület szerkezetét, mellette fogadóépület és információs központ jön létre, és hozzálátnak a középkori erődítmény elemein végigvezető várfalsétány kialakításához is. A munkálatok várhatóan jövő júniusban érnek véget.

MAGYAR EL CAMINO

A Magyar Zarándokút Egyesület a spanyol El Caminóhoz hasonló zarándokutat hívott életre, amely tavasztól várja a zarándokokat. A 420 kilométer hosszú útvonal Esztergomból indul, s a Pilist, a Kunsági Nemzeti Parkot érintve Szekszárdon és a Mecseken keresztül Máriagyűdön ér véget. Lesz egy alternatív útvonal is, amelynek egyik állomása Bátaszék. Ezt azok számára ajánlják, akik kevésbé meredek terepen szeretnének eljutni a végcélig.

Top cikkek