A mesék városa

A velencei karnevál Európa egyik legrégebbi télbúcsúztató mulatsága. A város ódon díszletei között kavargó színpompás forgatag hangulata magával ragadja az utazót.

Velence nemcsak a lagúnából emelkedik ki, amelyben épült, hanem az átlagos turistacélpontok közül is. Szű k utcáin nem járnak autók, motorok, biciklik, annál több a gondola és a csónak. Gyönyörű terein, csatornákra nyíló hátsó udvarain és sikátoraiban sétálva a látogató valódi idő utazáson érezheti magát.

GALAMBOK ÉS PALOTÁK

Velencében található a világ egyik legszebb tere, a Szent Márk tér, ahol fő ként galambok, utcazenészek, mutatványosok találhatóak. Itt áll a Szent Márk-székesegyház közel ezeréves épülete, a teret Velence hivatali előkelőségeinek palotái, a prokuráciák ölelik körül.

Érdemes nekivágni a tengerparti sétánynak, mintegy öt percre található a Sóhajok hídja, amely a dózsepalotát köti össze a börtön épületével. Velence többek között a hidak városa is, több száz található belő lük – talán a leghíresebb a Rialto negyedben látható, ahol a piacokon friss halat és zöldségeket árulnak a kereskedők.

DONNÁK MASZKBAN

A karnevál idején Velencét ellepik a különféle maszkokba, díszes ruhákba öltözött polgárok, a nők kezükben színes legyezőkkel, esernyő kkel sétálnak. A középkorból eredő ünnepségsorozat fénykorát a XVIII–XIX. században élte, az álarcok mögé bújva az arisztokrata közönség kedvére szórakozhatott a köznép közé vegyülve. Egyszer maga Ferenc József is ellátogatott titokban a karneválra, és maskarájának köszönhetően a helyiek közül senki nem ismerte fel.

Bár manapság kicsi rá az esély, hogy inkognitóban mulatozó császárba botlik az ember, a lenyűgöző ruhaköltemények látványa mindenért kárpótol. Maszkot minden sarkon lehet vásárolni, a nagyobb tereken pedig az arcfestők néhány euró ellenében kék, lila, bíbor mintákat rajzolnak a turistákra, a tavasz eljövetelét ünneplő velencei polgárokat varázsolva belőlük.

LAGÚNÁK VÁROSA

Nagyon kevés olyan utca van Velencében, amely előbb-utóbb nem egy csatornában végződik. A forgalmas fő útvonalakról letérve megéri bemerészkedni a szűk sikátorokba, a vízbe vezető lépcsőkre le is lehet ülni. A kanyargós mellékutcák apró terekre vezetnek, ahol viszonylag olcsón, tíz euróért kapható a kemencében sült pizza. Kell is az energia, hiszen a főtéren álló reneszánsz óratorony, a Torre dell’Orologio, a tengerparti sétányon fekvő barokk stílusú Pesaropalota is kihagyhatatlan látnivaló. A felsorolás oldalakon át folytatható: Velencével egyszerűen nem lehet betelni!

A FILMFESZTIVÁLTÓL A TRAGHETTÓKIG

A Velencei Filmfesztivál 1932 óta az egyik legrangosabb művészeti seregszemle, fődíja az Arany Oroszlán.

A helyiek által beszélt velencei nyelv közelebb áll a spanyolhoz és a katalánhoz, mint az olaszhoz, a gondolások egymás közötti beszédét a velenceieken és néhány nyelvészen kívül más alig érti.

Egy félórás gondolaút 60 eurónál kezdődik, de az olaszok szeretnek alkudozni, meg lehet próbálni az ár lefaragását.

Velence belvárosában a két-háromszáz éves szállodák rendkívül drágák, azonban a környező kisvárosokban, Jesolóban és San Dona di Piavéban könnyen lehet olcsó szállást találni. Innen Velencébe húszpercenként indulnak a traghettók, a kis utasszállító hajók a tengeren keresztül.

A kávézók külön díjat számolnak fel az ülőhelyekért, de a pultnál egy euróért igazi erős olasz kávéval szolgálnak.

Hasznos honlap: www.velence.lap.hu

A február végi karnevál idejéna Szent Márk teret színes maszkok mögé rejtőző sokaság lepi el
A február végi karnevál idejéna Szent Márk teret színes maszkok mögé rejtőző sokaság lepi el
Top cikkek