Hírek

> IsMéT TöBB TurIsTA spANyOlOrszÁGBAN A nemzetközi idegenforgalom irányváltását követve Spanyolországban is újra növekedésnek indult a turisták száma:

2009-hez képest tavaly egy

százalékkal, 52,6 millióra nőtt a beutazók száma. Bár a növekedés elmaradt a várakozásoktól, a 2008–2009-es visszaesés után egyértelmű irányváltást jelez. A fordulathoz elsősorban a francia, olasz, skandináv és holland turisták érdeklődésének növekedése járult hozzá.

A legkeresettebb spanyol

régiók között vezet Katalónia, ahová tavaly 13,1 millió turista érkezett, megelőzve a Baleáriszigeteket, ahová „mindössze” 9,2 millióan látogattak el.

> MeGNyílT A vIlÁG leGMAGA-s ABBAN Működő éTTerMe Az At.mosphere elnevezésű

vendéglő a világ legmagasabb épületében, a dubai Burdzs Kalifában várja vendégeit,

egészen pontosan a felhőkarcoló 122. emeletén, 422 méter magasban. A hírek szerint a

vendégek nemcsak a magaslati fekvés, hanem az árak láttán

is elámulhatnak, a működtetők ugyanis nem sajnálták a pénzt, és luxussal zsúfolt éttermet alakítottak ki. A csúcstartó étteremben 210 vendégnek jut hely, az étlapon biofogások is

szerepelnek. A Burdzs Kalifa 828 méteres épületében több

mint ezer lakás, egy luxusszálloda és számtalan iroda van.

> HIvATAlOs A BA–IBerIA

összeOlvAdÁsA Kétévnyi tárgyalássorozat

után hivatalossá vált a British Airways és az Iberia fúziója,

ezzel létrejött Európa harmadik és a világ hatodik legnagyobb légitársasága. Az új holding, az International Consolidated Airlines Group SA első embere Willie Walsh, a BA vezérigazgatója, a cég székhelye Madridban, pénzügyi és működési központja Londonban lesz.

A két légitársaság továbbra

is saját neve alatt repül. Az új csoport 406 repülőgéppel több mint 250 célállomást ér el, utasszáma évente meghaladja az 57 millió főt. Bevételét 12 milliárd fontra becsülik,

ezzel a Lufthansa és az Air

France-KLM után a harmadik az európai piacon.

>TORKOS CSÜTÖRTÖK – IDÉN IS Készülhetnek a torkoskodni vágyók, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. – immár hatodszor

– ismét meghirdette a TorkosCsütörtök akciót. A néphagyományon alapuló, hamvazószerdát követő nap az idén március 10-re esik. Az akcióhoz minden olyan vendéglátó-ipari egység csatlakozhat, amelyik vállalja, hogy ezen a napon a la cartekínálatából teljes nyitva tartása alatt 50%-os kedvezményt

nyújt a számla végösszegéből helyben fogyasztás esetén. Tavaly már 1300 étterem csatlakozott az akcióhoz, és 230 ezer vendég élt a torkoskodás lehetőségével. (www.menjunkenni.hu)

> CSIPETNYI EURÓPA Augusztus 31-ig kilenc EU-ország gasztronómiai hagyományaival ismerkedhetnek meg a látogatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Képet kaphatnak a nemzetek konyhái közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és

arról, milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a

környezetre és az éghajlatra.

Mindegyik ország bemutatja egy-egy jellegzetes termékét, alapvető élelmiszerét. Magyarország a gabonát ábrázolja sokszínűen, az észtek a burgonyát favorizálják, a svédek a tejet, a dánok a sertéshúst, a csehek a sört, a portugálok az olívaolajat, a szlovénok a mézet, a skótok a halat, a finnek pedig a kenyeret választották. A tárlat a kilenc

országban egy időben látható.

> EKF: 25 SZÁZALÉKKAL TÖBB VENDÉG PÉCSETT Az első adatok szerint mintegy 160 ezer vendég érkezett Pécsre 2010-ben (egy évvel korábban 125 ezer főt regisztráltak). Ez igen jó aránynak tekinthető, ugyanis az Európa Kulturális Fővárosa cím csak a legsikeresebb városoknak hozott 25–30 százalékos vendégforgalom-növekedést. Az EKF jótékony hatást gyakorolt más baranyai települések (Harkány, Orfű, Bikal és Villány) látogatottságára is.

Top cikkek