Fürdőzés mínusz tíz fokban

Tó a hóban. Ezzel a szlogennek kínálja magát Karintia egyik legfelkapottabb szállodája, a turrachi Hochsober. Na most a Seebad (Tófürdő) hallatán Ausztriában nem esnek hanyatt a kirándulók és a túraszervezők.

Az 1763 méter magasan fekvő Hochschober azonban mégiscsak tudhat valamit, mert karácsonyra és szilveszterre évekkel előbb be kell jelentkezni. Alkalmam volt kipróbálni a tófürdőzést mínusz 10 fokban. Nem akármilyen élmény. A szálló közvetlen előterében lévő Turrachi-tó jege a téli hónapokban eléri a háromméteres vastagságot is. Ehhez képest egy leválasztott részen 30 fokosra fűtik a vizet. Ami azért mégsem mindennapos dolog. Technikailag sem.

NAGY DOBÁSOK HELYETT

A  szálloda saját medencéiben különböző hőmérsékletű vízben lehet fürdeni – még télidőben is
A szálloda saját medencéiben különböző hőmérsékletű vízben lehet fürdeni – még télidőben is

A sógoréknál legendás tiszteletnek örvendő Hochschober 1929-ben épült, s állítólag magyarok voltak az első vendégei, akik síelni indultak az olasz Alpokba. A hajdani kicsiny panziót a tulajdonosok folyamatosan bővítették. A cél a családias, meghitt hangulatú és jó közérzetet nyújtó szálloda kialakítása volt. Ha az elmúlt években épült felettébb professzionális és eredeti törökfürdő-komplexumot (Hamam) vagy az ötemeletes, kínai mesterek által eredeti építőanyagokból felhúzott „gyógyító” pagodát nézzük, érthetővé válik a Leeb és a Klein család „emelt szintű” törekvése.

Aminek lényege az, hogy nincs szükség ún. nagy dobásokra, a hosszú időn át nyújtott magas szintű szolgáltatásokkal messzebbre lehet jutni a turizmus piacán. Ennek számtalan jelét lehet tapasztalni errefelé. A hamisítatlan karintiai konyhaművészetet például sajátosan keletiesre hangolt wellnessszel egészítik ki. Nincsenek hatalmas belső terek, a kényelem a lakrészekben és a közösségi terekben mégis magától értetődő.

NE CSÖRÖMPÖLJ, NE PÖRÖGJ!

Na jó, a hóért egy percig sem kell imádkozni, az november közepétől április végéig rendelkezésre áll. A szálloda közvetlen közelében lévő sípályák felszereltségéről nem kell külön szólnunk – a ródlipálya nyáron is használható. Az sem jár roszszul – legfeljebb irigykedik a kétezer méter magasból leszáguldó 4-5 éves gyerekek láttán –, aki nem köt a lábára sílécet. A környéken, ahol a cirbolyafenyő kérgéből kiváló gyógypárnákat és kozmetikumokat készítenek, bőséggel van eredeti látnivaló.

A Hochschoberben a természetes kifejezésnek különös jelentősége van. Ezt hangsúlyozzák azzal is, hogy a szállóban afféle bebúvó kuckókat jelölnek ki mobiltelefonálásra. S mindenkit arra ösztönöznek, ne csörömpöljön állandóan, szüneteltesse a pörgést, lazítva engedje el magát. A kezelésekkel, a helyben sütött kenyérrel dúsított étrenddel, a keleti kényelmet szolgáló kinti és benti fürdőkkel a családi vállalkozás meg tudja őrizni piaci rangját.

100 SZOBA, 100 ALKALMAZOTT

Arra mondjuk kínosan ügyelnek, hogy a „trendi” jelleget fenntartsák. A szállodaszobákat – 140 euró személyenként és éjszakánként! – 95 százalékban Ausztriában ésmás német nyelvterületen értékesítik. Miután a kihasználtság is efféle méreteket ölt, nincs szükség nagy és átfogó reklámkampányokra.

A turrachi hegyek közé beékelődő tóparti szálló száz szobájára száz alkalmazott jut. Nagyjából negyedük tanuló. A családtagokat is trenírozzák. A következő generáció a konyhán és az étteremben gyakorolhat. Ami fölöttébb jó arra, hogy az új szállodás nemzedék ne infotechnológiai munkahelyek után ácsingózzon Klagenfurt vagy Salzburg környékén. Ellenben otthon maradva folytassa azt, amit a nagyszülők megalapoztak.

Megközelítés, kirándulások

Az M1-es autópályán Mosonmagyaróvárig utazunk, Ausztriában Bécset elkerülve az S6-os sztrádán jutunk el a karintiai Feldkirchenig. Innen csodaszép hegyi út vezet fel a turrachi csúcs tövébe.

Nyáridőben pompás túraútvonalakon a környéken nagy kirándulásokat lehet tenni, a közeli nagyobb városokban – Klagenfurtban és Villachban – pedig számos kulturális program közül lehet választani.

Top cikkek