Hírek

MEGÚJULT A NÉPRAJZI MÚZEUM HOMLOKZATA

Ismét teljes pompájában tündököl a Parlamenttel szembeni szépséges palota homlokzata, miután befejeződött főhomlokzati timpanonjának felújítása. A timpanon és a díszterem fö lötti, rossz állapotban lévő tetőszerkezet a Külügyminisztérium támogatásával újult meg, amely a Néprajzi Múzeum épületét választotta az EU soros elnökségéhez kapcsolódó rendezvények egyik helyszí néül. A Hauszmann Alajos tervei alapján 1896-ra felépült egykori Igazságügyi Palota timpanonjának kompozícióját kétoldalt a Törvényhozás és a Törvénytanítás allegorikus figurái alkotják, középen pedig egy bírósági tárgyalás jelenete látható.

 

CÉZANNE ÉS MATISSE BŰVÖLETÉBEN

Pécsett, a felújított Modern Magyar Képtárban A Nyolcak centenáriumi kiállítás – Cézanne és Matisse bűvöletében címmel egyedülálló tárlat nyílt a múlt századelő magyar képzőművészetének remekeiből. A Pécs 2010 EKF kulturális évad lezárását jelző rendezvény kávéházában a korszak híres némafilmjei, szórakoztató irodalma, kabaré és sanzonok is várják a látogatókat. A tárlat célja a Nyolcak néven híressé vált festőcsoport – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – munkásságának átfogó bemutatása, illetve az őket inspiráló és a velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. A kiállításon láthatók Cézanne és Matisse Magyarországon eddig még nem látott művei is.

MAGYAR SZAKÁCSVILÁGBAJNOK

Szíjártó Balázs, a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje nemrégiben aranyérmet szerzett a szakács-világbajnokságon Luxemburgban, ahol a szakemberek négyévente mérik össze tudásukat hideg- és melegkonyhai, valamint artisztika kategóriákban. Az idei rendezvényen 53 ország közel 2500 versenyzője vett részt. Szíjártó Balázs a hidegkonyhai kategóriában indult, a 8 tagú nemzetközi zsűri ötnapi versenyzés után hirdette ki a kategóriagyőzteseket.

ONLINE SISSI-MÚZEUM

Tanárok, diákok, érdeklődők és történészek egyaránt találhatnak hasznos és érdekes információkat a nemrég „megnyílt” online Sisi-múzeumban. A www.habsburger.net címen elérhető „intézmény” nemcsak a Habsburg-dinasztia tagjainak életét és uralkodását mutatja be, hanem Európa 640 évének gazdasági, társadalmi és kulturális történetét is. Az 1400 dokumentum egy részét eddig a nagyközönség nem láthatta, mostantól azonban mindenki számára elérhetővé vált. A Habsburgok világa című kiállítás az 1278-tól 1918-ig terjedő időszakot dolgozza fel; nem lineárisan, hanem linkek szövedékeként.

EKF-MÉRLEG A RUHR-VIDÉKEN 

Pécs mellett Európa másik kulturális fővárosa Essen, illetve a környező Ruhr-vidék volt, ahol az utolsó rendezvényt december 18-án tartották meg. Mint az összegzésekből kiderült, az 5500 rendezvényt 10,5 millióan keresték fel. Jelentős mértékben, 13,4 százalékkal nőtt a turisták száma, a külföldiek esetében az emelkedés 18,1 százalékos volt az előző évhez képest. A 61,5 millió eurós költségvetést sikerült betartani, és 500 millió euró értékű infrastrukturális fejlesztést is végrehajtottak. A rendezvényévre azonban sajnálatos módon rányomta bélyegét a Loveparade tragédiája.

LIBANONBAN IS BEKÖSZÖNTÖTT A SÍSZEZON

Több mint egy méter hó hullott december közepéig a libanoni Cédrusokban, így a 3000 méter fölé nyúló hegyekben megkezdődött az idei síszezon. A lesiklás megszállottai mind a Cédrusokban, mind Mzaarban és további négy terepen több kilométeres pályarendszereket vehetnek igénybe. A látogatók egy része a szomszédos országokból és az Arab-öböl térségéből érkezik. A Cédrusokba már az 1920-as években jártak síelni, az első liftet 1953-ban indították be. A síelés azokban a polgárháborút megelőző időkben vált kedveltté, amikor Marlon Brando és David Niven járt egyszerre nyaralni és telelni a Közel-Kelet mintaállamának tartott kis országba.

Top cikkek