Lenin mint reklámember

Leninnel és Szolzsenyicinnel csábítják Svájcba a gyógyulni vágyó tehetős oroszokat. A síparadicsomokban sok orosz fordul meg, körükben terjesztették az év elején a helvét klinikai ellátást magasztaló prospektusokat.

Ebben emlékeztetnek arra, hogy a Szovjetunió megalapítója, illetve a kommunizmus egykori ellensége egyaránt élvezhette a svájci orvosok gondoskodását. A reklámfogás bejött: a magánklinikákon egyre gyakrabb az orosz vendég, igaz nem csak ennek köszönhetően. Ehhez az is kell, hogy a svájciak a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák, s ami fontosabb: kiemelkedően magas gyógyulási arányt tudnak felmutatni.

Az iparággá fejlődött gyógyturizmus éves bevételei 2020-ra ötszörösére, ötmilliárd frankra (1050 milliárd forint) nőnek, s ezzel messze meghaladják a svájci csokoládé- és sajtexportot együttvéve – állítja Jan Sobhani, a betegtoborzásra szakosodott zürichi Swixmed igazgatója. Ennek 60 százaléka a klinikáknál közvetlenül csapódik le, míg 40 százalék a szállodaipar, a vendéglátóipar bevételeit gyarapítja. A kezelésre szoruló ugyanis többnyire kísérettel érkezik, az ő kiszolgálásuk is komoly pénzt hoz a svájciaknak. A klientúra a felső középosztálybeliekből és a náluk gazdagabbakból tevődik össze, ők tudják kifizetni a diszkréten kezelt, de meglehetősen borsos számlát.

Hiába, a gyógyulásnak ára van, és Svájc ebben is magasra állította a mércét. Tehetik is, hiszen a neves Lausanne-i IMD egyetem idei globális versenyképességi rangsora szerint az egészségügyi infrastruktúra terén egyedül Ausztria előzi meg őket, míg az ellátás színvonala terén az Egyesült Államokkal és Németországgal állnak egy szinten. Ezt élenjáró technológiájának és felkészült orvosainak köszönheti az ország – állítja Peter Kappert, a helyi kórházszövetség elnöke, aki azt is elismeri, hogy a felkapott, de mélyen ár alatt dolgozó indiai és thaiföldi klinikákon is gyógyítják ugyan a köszvényt, de a módszerekben ég és föld a különbség.

Példaként egyik orosz páciensüket, a vesebetegségben szenvedő kétéves Andrej Petrovot hozzák fel, aki sebészeti beavatkozáson esett át a Zürichi Egyetem gyermekkórházában, és két nap múlva saját lábán, és három darab öt milliméteres heggel az oldalán távozott, míg ugyanez a műtét odahaza féléves rehabilitációval és egy plasztikázandó, minimum négycentis vágással járt volna. Igaz, nem is kértek volna érte 60 ezer frankot, azaz 12,5 millió forintot. A magas költségek ellenére a betegeknek már az öt százaléka külföldről érkezik a klinikákra, ám a bevétel 15 százalékát ők adják. A világhírű páciensek is növelik a svájci gyógyászat presztízsét, elég Silvio Berlusconi olasz kormányfőre, Mobutu kongói diktátorra vagy a dioxidmérgezéséből kikúrált Viktor Juscsenkó ukrán exelnökre gondolni.

A svájciak az idén a gazdag orosz páciensek megdolgozására fókuszáltak, a 2011-es esztendő viszont az arab elit meggyőzése jegyében telik majd –jegyzi meg a Bloomberg. A klinikák ügynökei a gazdag olajsejkségekben nyitnak irodákat, „reklámarcuk” is van már, nem is akármilyen. Kalifa bin Zajed al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, aki augusztusban Svájcban kapott sikeres kezelést titokban tartott betegségére.

Karácsonyi fények Zürichben. 2011 az arabok éve lesz
Karácsonyi fények Zürichben. 2011 az arabok éve lesz
Top cikkek