Búcsú a kényszervizittől

Budapest megszabadulhat egyik legnagyobb idegenforgalmi szégyenfoltjától: újra közszolgáltatás letta nyilvános illemhely-üzemeltetés, a főváros pedig kulturáltabb, komfortosabb lesz a turisták számára.

Mai napig tucatjával panaszkodnak a Kossuth tér környéki vendéglősök, hogy Budapest egyik kirakathelyén, a Parlament környékén egyetlen nyilvános mosdó sincs. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a turisták olykor csoportosan lepik el a vendégeknek fenntartott vécéket. Ez bár mindenkinek kellemetlen, az utóbbi másfél évtizedben Budapest egyik arcpirító jelenségévé vált. Holott nem mindig volt így. A 80-as években, például a Nagykörúton még tucatszám működtek a Beetz-féle, öntöttvas „zöldházak”. A hanyatlás 1996-tól indult meg, Budapest akkor szervezte ki a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt.-től az illemhely-működtetést. A 112 működő mosdóból tavalyra 74 maradt, többségük teljesen lepusztult, 38 pedig használhatatlan. Most újra remény van a változásra: a főváros 2009 májusában ismét az FCSM-re bízta a közvécék üzemeltetését.

A társaság azonban a jogi procedúrák miatt nem tudott azonnal munkához látni, s jóllehet az első beüzemelések idén nyár elején elindulhattak, a teljes hálózat átvétele jelenleg is tart. Mivel sokukban társvállalkozások is működnek, felszámolásukhoz idő kell –mondta el lapunknak BátoriMarianna, az FCSM szóvivője. Eddig 30 közvécében végeztek kisebb felújításokat, az évek óta lezárt, kiemelt helyen lévő egységeket, összesen 13-at pedig újra megnyitottak. A hálózat egyre bővül: számuk jelenleg 53, nemrég pedig 20 automata, teljesen akadálymentes, többfunkciós egység szállítására írt ki pályázatot az FCSM.

Legutóbb novemberben a Déli pályaudvari aluljáróban adtak át egy vadonatúj illemhelyet, ahol lehetőség van zuhanyozni és akár kisbabákat is tisztába tenni. A vandálbiztos mosdókban a csapok víztakarékosan, a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. Sok, hasonló komfortfokozatú vécé működik majd illemhelykezelőkkel. Ezekre az állásokra az FCSM megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz a nonprofit szervezetekkel együttműködve.

A már említett, „zöldházakból” mindössze öt maradt épen, ilyen üzemel például a budai Várban vagy a Lövölde téren, újragyártásuk a gazdaságtalan kifűtésük miatt nem valószínű. A leendő mosdók, felszereltségtől függően, 7–30 millió forintba kerülnek, a költségeket az FCSM állja. Használatuk egységesen 100 forint lesz, ami nem fedezi a valós ráfordítást, de nem a nyereség a cél, hanem „a lehetetlen helyzet felszámolása”.

Budapest illemhelyhálózatát 3-4 év alatt, több lépcsőben fogják felzárkóztatni a nyugat-európai színvonalra, az ott bevált kompakt pavilonokkal is. Előnyük az egyszerű üzembe helyezés, a modern technikának köszönhető fokozott higiénia. A társaság folyamatosan egyeztet a fővárossal és a kerületekkel, így például a Budapest Szíve vagy az aluljáróprogramról, hogy a telepítéshez a legoptimálisabb idegenforgalmi helyszíneket válasszák ki, mint például a Kossuth tér.

Top cikkek