Ezernyi apró fény

Karácsony havában mutatja egyik legigazabb arcát Skandinávia. Sokan, bár szívesen látnák a svéd karácsony szikrázó varázsát, visszarettennek a vélt kemény hidegtől, a jeges széltől és inkább lemondanak a kirándulásról. Rosszul teszik.

Svédország déli részén és Dániában ugyanis melegebb a tél, mint Magyarországon. Malmőben és Koppenhágában – illetve az egész Öresund régióban – a hőmérséklet ritkán süllyed mínusz egy-két fok alá, így igazán kellemes a séta, akár decemberben is.

Malmö piros téglás épületeivel a havas téli estéken a legszebb
m almö piros téglás épületeivel a havas téli estéken a legszebb

A malmői utat érdemes összekötni egy koppenhágai kiruccanással, mivel a délsvéd nagyvárosba Budapestről sokkal olcsóbban lehet repülni, mint a dán fővárosba, nem beszélve a szállodai árak közötti különbségről. Koppenhága mindössze 25 kilométerre fekszik Malmőtől, a vonatút a Malmö Centralen pályaudvarról rövid, de nagyon szép, a híres Öresund-hídon át vezet.

GLÖGG, KORCSOLYAPÁLYA

Malmö Sturup elnevezésű repülőteréről közvetlen buszjárattal vagy taxival lehet a városba utazni, a jegy ára 99 korona. Decemberben is sok a látnivaló, a város piros téglás épületeivel a havas téli estéken a legszebb. Régi hagyomány szerint mindenki lámpát tesz az ablakba, hogy a „hajósok hazataláljanak”, így aztán a város ezernyi apró fénynyel köszönti a járókelőt.

Advent első vasárnapjától nagyszerű díszvilágítás teszi hangulatosabbá az utcákat, házakat és villákat, sőt a fákat is milliónyi apró csillag fénye díszíti.

Az egy hónapig tartó belvárosi utcai karácsonyi vásáron az emberek glöggel – könnyű forralt vörösborral – melegítik magukat. A Hansa virágkorában épült óváros és a Lilla torget (Kis tér) éttermeinek különlegessége, hogy a szabadban hősugárzókkal melegített asztalok vannak, ahonnan a szülők szemmel tarthatják a tér közepén levő, ideiglenes pályán korcsolyázó gyerekeiket. A belvárosban találhatók a világ nagy divatcégeinek butikjai is, aki azonban eredeti svéd árut keres, az a Hansa Kompaniet bevásárlóközpontot látogassa meg.

ÉPÍTÉSZET, MÚZEUMOK, OPERA

Remek élményt ígér a Nyugati Kikötő (Västra Hamnen), ahol Európa vezető építészei kaptak lehetőséget egy-egy lakóház megtervezésére. Itt van a csavart, extravagáns Turning Torso is, a leghíresebb malmői épület. A szupermodern házak remek harmóniában simulnak a tengerparthoz, ahonnan látni lehet Koppenhágát is.

A közlekedési (technikai) múzeum a világ egyik legérdekesebb gyűjteménye, a tengerhajózási kiállításon – a férfiak legnagyobb örömére – be lehet menni egy igazi tengeralattjáróba is.

A malmői Operaház Skandinávia egyik legjobb dalszínháza, ahol a klasszikus operákon felül kiváló rock színházi és egyéb zenei előadásokat is tartanak. A malmői kulturális és sportrendezvények aktuális ajánlatát a világhálón érdemes előre átnézni.

TUDNI ÉRDEMES

Malmőbe érkezve ajánlatos a Turistbyraban azonnal kiváltani a turistakártyát, amellyel a közlekedés jóval olcsóbb, és a múzeumok, sőt még egyes üzletek és szállodák is jelentős kedvezményt adnak.

A legolcsóbb, modern és tiszta malmői szálloda (Hotel Formula 1) egy éjszakára három személy részére mindöszsze 399 koronába kerül, a belvárosi szállodákban viszont személyenként 1000–2000 koronát is elkérnek.

Figyelem! A fizetőeszköz a svéd korona, eurót nem fogadnak el. Egy korona 26–28 forintért váltható.

Utazás előtt érdemes a www.malmo.se internetes oldalon tájékozódni az aktuális programokról.

A svéd árak – a hiedelemmel ellentétben – nem magasak, de vigyázat, a dán fővárosban szinte minden a duplájába kerül!

Top cikkek