Világutazó macik

Rákóczifalváról indulnak világjáró útjukra a kuruc viseletbe öltözött macik, attól azonban nem kell tartani, hogy a mavimúzeum elnéptelenedik: az utazó mackók több mint 130 társa, például Latabár Kálmány egykori mackója, folyamatosan várja a látogatókat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Rákóczifalva különleges gyűjteménynek ad otthont: a Macimúzeum termeit több mint 1300 maci foglalja el, a legfiatalabbak negyven-, a legidősebbek nyolcvan-száz évesek. Rajtuk kívül egy több mint kétezer darabból álló fémdobozgyűjtemény és számos Rákóczi korabeli antik bútor is látható itt. A legfontosabbak azonban természetesen a mackók, amelyek nemes céllal foglalták el helyüket a múzeum falai között.

KASTÉLY, HÉT VEZÉR, „VILÁGCSÚCS”

„A macikkal próbáljuk Rákóczifalva hírét vinni, célunk a XIX. század végén lerombolt Rákóczi-vadászkastély felépítése. A kastélynak jelenleg nyoma sincs, mi pedig azt szeretnénk, ha újból felépülne. Ehhez gyűjtünk támogatókat, ennek érdekében igyekszünk minél több helyen megfordulni, kapcsolatokat építeni” – mondja a Macimúzeum vezetője és kitalálója, Balázs Antal. A múzeum születésének másik oka pedig az, hogy az ötletgazda maga is szenvedélyes maci- és régiséggyűjtő, az ő gyűjteményével indult el a múzeum négy és fél éve, 2006 márciusában.

Ma már a világ különböző gyártóitól vannak itt macik, az Egyesült Államoktól Japánig. A játék figurák ruháit kezdetben Balázs Antal édesanyja varrta. A medvéket különböző korok történelmi és népviseleteibe öltöztetik, Debreczeni Ildikó színházi jelmeztervező például a hét vezért, István királyt és Gizella királynét mintázó mackók számára készített ruhákat.

Balázs Antal a jövőben divattervezőket szeretne felkérni arra, hogy tervezzenek ruhákat a plüssfigurák számára. Jelenleg tíz óriásmaci készül: a 3,6 méter magas tenyeres-talpasok kuruc és labanc öltözéket kapnak majd. Balázs Antal távolabbi tervei között szerepel a világ legnagyobb macijának elkészítése is: ennek legalább 15 méteresnek kellene lennie, hogy megdöntse a rekordot.

ÚTLEVÉLLEL AFRIKÁBA

Ez még azonban csak terv, egy másik különleges ötlet viszont már megvalósult és remekül működik: „Vannak utazó, különleges kuruc ruhába öltöztetett macijaink, amelyek útlevéllel is rendelkeznek. 2008-ban indult el az akció: híres embereket kérünk fel, hogy egy-egy macinkat vigyék magukkal utazásaikra, de sokszor jelentkeznek látogatók is, hogy megutaztatnák őket. Az utazás során fotók is készülnek, ezeket a honlapunkon lehet megtekinteni” – mesél Balázs Antal az Amélie csodálatos élete című filmet idéző vállalkozásról.

A világjáró macik megfordultak már Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, Egyiptomban, Afganisztánban és Európa számos országában. Néhány kedves figura a magyar dzsúdóválogatott tagjait többek között Tunéziába, Romániába és Moszkvába is elkísérte, Háy János író és Rátóti Zoltán színész társaságában pedig Torontóba utazhattak. Akad köztük olyan, amelyik 120-160 ezer kilométert „tett meg” – amint tíz maci átlépi a 150 ezres határt, a múzeum árverést rendez, a befolyt összeget pedig jótékony célokra ajánlja fel.

A múzeumnak négy és fél éves fennállása óta közel 25 ezer látogatója volt. A macikon kívül mindig akad más látnivaló is: a Bocs D’ Art Galériában havonta változó kiállítások várják a látogatókat.

HASZNOS INFÓK

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig.

Belépők: a felnőttek 500, a gyermekek és a nyugdíjasok 250, a csoportok 200 Ft-ért válthatnak jegyet.

http://macimuzeum.hu

Top cikkek