Részletre nem utazunk

Nagy reményekkel vágtak bele a piaci szereplők, bankok, utazási irodák a kétezres évek közepén az utazási hitelek értékesítésébe, a kezdeti lelkesedés azonban hamar lelohadt. Kiderült:a magyarok egy nyári vakáció miatt nem akarnak eladósodni; utazni az megy, akinek van rá pénze.

Miközben az utazási kölcsönök kondíciói, a kamat, az igénylés feltételei nagyon hasonlítanak az áruhitelekére, főleg karácsony előtt pedig szívesen vásároltunk elsősorban háztartási és szórakoztatóelektronikai cikkeket, tévét, mosógépet hozomra, az utazási hitelek piaca megmaradt egy szűk, marginális szegmensnek.

Az utazási hitelek piacát ráadásul érzékenyen érintette a gazdasági válság, a lakossági fogyasztás szűkülése és az eladósodási kedv visszaesése. A becslések szerint 2008-ban is alig évi százmillió forintos piac tavaly megfeleződött, míg idén további húsz százalékkal csökkent, vagyis most már alig néhány tízmillió forintról beszélhetünk – tudtuk meg Várady Esztertől, a Credigen Bank kereskedelmi ügyvezető igazgatójától. A konkurens pénzintézetnél, a Magyar Cetelem Banknál ugyan összességében nem számoltak be nagy változásokról az igénylések szezonalitását és mennyiségét illetően, a krízis hatását azonban ott is érzik. A korábbi évekhez képest változott a jellemző úti cél: az egzotikus utak helyett ma már inkább a belföldi üdülésekhez vesznek fel kölcsönt. Az ügyfelek jellemzően két-háromszázezer forint hitelt igényelnek, ami az utazás összes költségét fedezi.

A Cetelem tapasztalatai szerint főleg az átlagos családok igényelnek utazáshoz kölcsönt, bár új jelenség, hogy egyre többször a nagyszülők jelentkeznek, akik elviszik a családot, unokákat egy hosszabb belföldi nyaralásra. A Credigennél ugyan az ügyfelek jövedelmi helyzetéről nem kívántak beszélni, azt elmondták, hogy náluk széles skálán mozog azon utak ára, amelyhez hitelt vesznek igénybe: a 130 ezres nyaralástól a másfél milliós luxusútig mindenre. Az átlagos hitelösszeg hasonlóan alakul, mint a Cetelemnél: tavaly és idén 300–350 ezer forint volt; a különbség az, hogy náluk az ügyfelek jellemzően a nyaralás felét finanszírozzák kölcsönből, a többit saját erőből oldják meg. A piacon fellelhető aktuális ajánlatok alapján utazási hitelt húszezertől ötmillió forintig igényelhetünk, az éves hiteldíj (THM) 30 százalék körülmozog, vagyis nagyjából annyiba kerülnek, mint a személyi kölcsönök vagy az áruhitelek. Az utazási kölcsönök azonban nemcsak árukban, hanem egyéb jellemzőikben is hasonlítanak ezekre a termékekre. A Credigen például csak utazási irodákon keresztül értékesít, s a nyaralás árán kívül csak az úthoz szorosan kapcsolódó költségekre nyújt fedezetet: biztosításra, illetékekre, transzferre. A Cetelem terméke azonban úgy működik, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsön. A banknál is lehet igényelni, olyan kiadásokra is, mint a költőpénz, egy fényképezőgép megvásárlása vagy az autó felkészítése az útra. Az igényléséhez csak személyi okmányokra, friss közüzemi számlákra, jövedelemigazolásra van szükség.

Kölcsönből a luxusutak is elérhetőek lennének
Kölcsönből a luxusutak is elérhetőek lennének
Top cikkek