Hírek

Isztambul: privatizálják a Boszporusz-hidakat

Befejeződött mintegy kétezer kilométernyi autópálya, valamint a Boszporusz-szoros felett átívelő két isztambuli híd privatizálásának előkészítése. A Hürriyet Daily News török napilap szerint valószínűleg egy csomagban értékesítik a Boszporusz- és a Fatih-hidat (az előző 1974-ben, az utóbbi 1988-ban épült), valamint az ország kilenc autópályáját. Az ügyletet jövőre véglegesíthetik, a pályázat nyertese 25 évre kapja meg az útvonalak üzemeltetési jogát. A kormány értékesítheti az úthálózathoz tartozó töltőállomásokat és vendéglátó-ipari létesítményeket is.

 

Velence: ingyen csak gyalog

Az autóbuszos turisták után a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezők számára is fizetős lesz, jövőre már csak a gyalogos látogatók léphetnek be ingyen a szigetekre. Így akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a műemlékek helyreállítását – jelentette be az olasz közigazgatási miniszter. A tervek szerint az eddig kizárólag a turistabuszokra érvényes díjat hamarosan a vonattal és hajóval érkezőkre is kivetik, az a menetjegy részét képezi majd. Velencét évente 21 millió turista látogatja, többségük vonattal érkezik, s egyetlen éjszakát sem tölt a városban.

Luxuscikkvásár Bécsben

A szépségoperáció és az esküvő áll a bécsi Luxury, please luxuskiállítás és -vásár középpontjában, amelyet november 19–21. között rendeznek meg a Hofburgban. 4000 m2 -en száz osztrák és nemzetközi márka mutatkozik be. Az első nap csak a meghívottak léphetnek be, november 20–21-én viszont – napi 39 euróért – bárki belemerülhet az elegancia világába. Az autók szerelmesei többek között megcsodálhatják a Land Rover bébimodelljét, az Evoque-ot és a szárnyasajtós Mercedes SLS-t, a látványműhelyben pedig meg lehet majd tekinteni, miként készülnek a Backhausen-szövetek, a Lobmeyr csillárok vagy a Wiener Silber Manufactur ezüst evőeszközkészletei.

40 éves az első német nemzeti park

Negyven évvel ezelőtt, 1970 októberében jött létre az akkori NSZK első nemzeti parkja, a Bajor-erdő Nemzeti Park. A cseh határ mentén fekvő, 24 ezer hektáros terület mára ember által hasznosított erdőből őserdővé változott vissza, amit a korábban nem honos állatok – így a hiúz – megtelepedéseis jelez. A Bajor-erdőben több mint hatezer állat- és mintegy hétszáz növényfaj él, a nemzeti parkot évente több mint kétmillió látogató keresi föl.

Jegyárak az olimpiára

A 2012-es londoni nyári olimpiai játékokra a teljes árú jegyek 20 fontnál kezdődnek, a legkeresettebb eseményekre azonban áruk 750 fontig is felkúszhat. A megnyitó ünnepségre a legfölső páholyba szóló jegyekért 2012 fontot kérnek – hozták nyilvánosságra a szervezők. Több mint 200 ülés ára kedvezményes: a 16 év alattiaknak ezekért a koruknak megfelelő összeget kell kifizetniük, a 60 év felettiek pedig ide egységesen 16 fontért válthatnak jegyet. A nyolcmillió jegy megvételéhez szükséges online regisztráció március óta lehetséges. A hatalmas érdeklődést mutatja, hogy egy hónapon belül egymillióan regisztráltak a www.tickets.london2012.com honlapon. A jegyek értékesítését 2011. márciusában kezdik el.

Svéd utazási iroda önkénteseknek

Egy híres svéd tévés műsorvezető, Linda Isacsson Lindorff Good Travel néven utazási irodát nyitott, amely önkéntes segítőknek szervez utakat Afrikába, Ázsiába és Dél-Amerikába. Sok svéd a távoli kontinenseken szeretne ugyanis jótékonysági programokban részt venni, segíteni az arra rászoruló embereknek vagy védeni az állatokat, óvni a természetet. A Good Travel úti céljainak mindegyike hasznos munkát és biztonságos környezetet ígér. Az iroda felkészíti a turistákat az útra, pl. előadásokat és filmvetítést tart a várható körülményekről és az adott helyszínen végezhető önkéntes munkákról (nyelv- és sportoktatás, ápolás, iskolaépítés, környezetvédelem stb.). (www.goodtravel.se).

Csabai kolbászfesztivál

Több mint százezer vendéget és 450 kolbásztöltő csapatot várnak az október 28-án kezdődő, 14. csabai kolbászfesztiválra. A jól bevált hagyományoknak megfelelően a programok idén is a helyi gasztronómia csúcsát jelentő csabai kolbász köré épülnek. Ismét lesznek disznóvágási bemutatók és élelmiszeripari kiállítás is a városi sportcsarnok területén. A kolbászkészítő versenyt szombaton rendezik meg, vasárnap délben pedig fél áron lesz kapható a csabai kolbász, hurka és a cigánka.

Bringára fel itthon!

Megújult külsővel és frissített tartalommal mutatja be hazánk turisztikai látnivalóit a Magyar Turizmus Zrt. több mint 15 ezer példányban megjelent országos kerékpáros térképe. A kiadvány 12 kerékpáros útvonalat és ezek mentén több túraútvonalváltozatot ajánl, egyik oldalán az országos földrajzi térképpel s a kerékpáros útvonalakkal, a másikon pedig a túrákhoz tartozó hasznos információkkal (nehézségi fok, távolságok stb.) és a kiemelt látnivalókkal. A kiadvány a http://itthon.hu/ kiadvanyrendeles címen rendelhető meg.

Veszélybe került a síszezon bánkúton

Veszélybe került a síszezon a bükki síparadicsomban, miután tolvajok elloptak több kilométernyi, a sífelvonók biztosításához szükséges kábelt. Mint Varga József, a helyi síklub elnöke elmondta, először májusban vették észre, hogy ellopták a légvezetékeket, majd az alumínium függesztékek egy részét is. Azóta jószerivel minden föld feletti és föld alatti kábel és kapcsoló eltűnt. Pótlásukra a síklubnak nincs pénze, ezért arra kérnek mindenkit: aki tud, segítsen anyagokkal, kábelekkel, kapcsolókkal, esetleg szakmunkával – így talán ismét lehet síszezon Bánkúton.

Lovas Világkupa és show

December 3–5. között kerül sor a 4. Lovas Világkupára és Show-ra a Papp László Budapest Sportarénában. Ismét lesz Nemzeti Lovas Gyermeknap és megrendezik a díjugrató és a négyesfogathajtó versenyeket is.

Húszéves a Hó-sHow

A Hungexpo budapesti vásárközpont 2010. november 12–14-e közötti rendezvénye, amely a havas és jeges sportok újdonságait, utazási ajánlatait mutatja be, Magyarország legnagyobb téli „játszótere”. Az idén 20 éves Hó-Show+ és Spa & Wellness kiállítás színes programokkal – nyereményjátékokkal, sport- és divatbemutatókkal, kutyaszánhúzó versennyel stb. – várja a látogatókat, a díszvendég Ausztria lesz. Az aktív kényeztetési tippekkel szolgáló rendezvénycsokor idei újdonsága a TerepZóna Offroad- és Szabadidő-autó kiállítás, ahol igazi autócsodák lesznek láthatók.

110 éves a pesti korzó villamosvonala

Száztíz éve, 1900. október 20-án adták át a forgalomnak a pesti Duna-part villamosvonalát. A rakpartok kiépítése – az 1838-as árvíz tapasztalatai nyomán – 1853-ban kezdődött el a Lánchíd pesti hídfőjének két oldalán. A kétszintű támfal 1881-re készült el a Margit híd és a Boráros tér között, amelyet tíz évvel később faragott kő mellvédfalakkal 10 méter magasra emeltek. A támfalak mögötti feltöltéseken épületek nőttek ki a földből, éttermek és kávéházak nyíltak, és az Eötvös József- és a Petőfi-szobor között kialakult a korzó. Az első pesti villamos egyébként a Nagykörúton, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között indult 1887-ben, két évvel később pedig már villamos járt a Stáció (ma Baross) és a Podmaniczky utcán is.

Balatonfüred és paloznak a legvirágosabb

Az idei, 17. Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny győztese a városok közül Balatonfüred, a falvak kategóriájában pedig Paloznak lett. A versenyben 351 település vett részt, a legtöbben Baranya (51), Borsod-Abaúj-Zemplén (37) és Veszprém megyéből (32). Az Európai virágos városok és falvak idei versenyén a két tavalyi hazai győztes nagyon jól szerepelt: Sopron ezüst-, Lipót pedig aranyérmet szerzett. A nemzetközi megméretésen Magyarországot jövőre a két idei első helyezett, Balatonfüred és Paloznak képviseli.

Top cikkek